MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Barış Terkoğlu – Libya’da ölen MİT mensubu haberi nedeniyle yargılama
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Barış Terkoğlu
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2020
SON GÜNCELLEME TARİHİ
02/02/2022
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
İnternet
İnternet Haber Portalı
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Hapis cezası verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Diğer Kanunlar

Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubunun cenaze görüntülerinin OdaTV’ye ulaştığı haberi nedeniyle Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu 4 Mart’ta sabaha karşı 04.00’te gözaltına alındı. Terkoğlu’ndan sonra gözaltına alınan gazeteci Hülya Kılınç da Manisa’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirildi. Gazeteciler savcılık ifadesinin ardından sevk edildikleri İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

Gazetecilere Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda belirtilen “istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri elde etmek; ele geçirilmesine sebebiyet vermek ve ifşa etmek” suçlamaları yöneltildiği öğrenildi.

Barış Terkoğlu Silivri Cezaevine, Hülya Kılınç ise Bakırköy Kadın cezaevine gönderildi.

COVID19 pandemisi ardından hapishanelerdeki nüfusu azaltmak için getirilen infaz yasasının tutuklu 6 gazeteci için uygulanması talep edildi. Gazetecilerin avukatları, yeni düzenleme sonucu denetimli serbestlik süresisinin 3 yıla çıkarıldığı göz önüne alındığında müvekkillerinin ceza alması halinde dahi hapishanede infaz edilecek bir süre kalmadığını belirtti. Son anda yapılan bir değişiklik ile MİT Kanunu’ndan dolayı yargılanan kişiler de infaz kanununda yapılan düzenlemenin dışında bırakıldı.

İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği 30 Nisan tarihli kararında tutuklama tedbirinin ölçülü olduğuna karar vererek talebi reddetti. Gazetecilerin avukatları karara itiraz edeceklerini açıkladı. Aynı dosya kapsamında yurtdışında bulunan gazeteci Erk Acarer için de yakalama kararı çıkarıldı.

Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç, Barış Pehlivan, Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, altı gazetecinin tutukluluğunun devamına karar verdi. İlk duruşma 24 Haziran’da yapılacak (8 Mayıs).

Duruşmanın 24 Haziran tarihli ilk duruşmasında İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi Barış Terkoğlu, Ferhat Çelik ve Aydın Keser’i adli kontrol şartıyla tahliye etti. Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel’in ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Eylül’de.

Yargılamanın 9 Eylül’deki duruşmasında, mahkeme Aydın Keser, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Eren Ekinci, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel’in “Devletin Güvenliğine ve Siyasal Yararlarına İlişkin Bilgileri Açıklama” (TCK 329) suçlamasından beraatlerine karar verdi.

Mahkeme Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci’nin MİT Kanunu 27/3 uyarınca İstihbarat Faaliyeti İle İlgili Bilgi Ve Belgeleri İfşa Etmek suçlamasından beraatlerine hükmetti ve Terkoğlu hakkındaki adli kontrol tedbirlerininse kaldırılmasına karar verdi.

Mahkeme Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel’e MİT Kanunu’nu ihlal ettikleri gerekçesiyle 4 yıl 8 ay 7 gün, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç’ı 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Sanıkların tutuklulukta ve gözaltında geçen sürelerinin cezalarından mahsubuna hükmetti.

Mahkeme Pehlivan, Kılınç ve Ağırel’in tutuklukta geçirmiş oldukları süreyi göz önüne alarak ve yurtdışına çıkış yasağı konarak adli kontrol şartıyla tahliyelerine hükmetti. Mahkeme ayrıca Aydın Keser ve Ferhat Çelik hakkında uygulanan adli kontrol kararlarının kaldırılmasına hükmetti.

Mahkeme yurtdışında bulunan Erk Acarer’in dosyasının ayrılmasına karar verdi (9 Eylül).

2 Şubat’ta, İstinaf mahkemesi, gazeteciler Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Aydın Keser ve Ferhat Çelik’e Libya’da hayatını kaybeden MİT görevlisine dair haber ve paylaşımları nedeniyle yargılandıkları davada verilen hapis cezalarını onadı (2 Şubat).