MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Zaman Gazetesi eski yazarı Mümtazer Türköne’nin Yargılanması
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Mümtazer Türköne
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2016
SON GÜNCELLEME TARİHİ
28/11/2022
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
Basılı Yayın
Gazete
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Hapis cezası verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Türk Ceza Kanunu
md. 314/2

Köşe yazarı Mümtazer Türköne, (KHK) ile kapatılan “Zaman Gazetesi”nin eski yazarları Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan, Nuriye Akman ve Mustafa Ünal’ın da aralarında bulunduğu 31 medya çalışanının “darbe girişimi” ve “FETÖ/PDY üyeliği” suçlamalarıyla yargılandığı davada yargılanıyor. Türköne 27.7.2016 tarihinde ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alındı ve 4.8.2016’da örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme suçu nedeniyle tutuklandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 24.4.2017 tarihinde kabul ettiği iddianamede Türköne için isnat edilen suç değişti ve “terör örgütü üyesi” olmak isnadıyla yargılanmasına başlandı.

Türköne 28.3.2017 tarihinde tutuklamanın hukuki olmaması, tutukluluğun makul süreyi aşması ve basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiaları da dahil olmak üzere Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.

6 Temmuz 2018 tarihindeki karar duruşmasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “örgüt üyeliği” suçundan Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Ahmet Turan Alkan’a 8 yıl 9 ay; İbrahim Karayeğen’e 9 yıl; Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, yazarlar Ali Bulaç, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Mümtazer Türköne, Lale Sarıibrahimoğlu, Nuriye Ural, İhsan Dağı ve Mustafa Ünal, editörler Mehmet Özdemir ve İbrahim Karayeğen ile Orhan Kemal Cengiz ile ilgili, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ilgili beraat kararı verdi. Mahkeme ayrıca yazarlar Türköne ve Ünal’ın tutukluluklarının devamına karar verdi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, 25 Haziran 2019 tarihinde duruşmasız olarak değerlendirdiği istinaf başvurusunda kapatılan Zaman gazetesinin 11 eski yazar ve editörü hakkında verilen kararları onadı.  İstinaf savcısı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin bu kararını Yargıtay’a taşıdı.

AYM 27.11.2019 tarihinde Türköne’nin başvurusuna ilişkin kararını verdi. AYM, Mümtazer Türköne’nin devletin örgütle mücadele etmek için geliştirdiği tüm yöntemlere sistematik olarak karşı çıktığı için suç işlediğine dair makul şüphenin bulunduğunu belirtmiş ve gazetecinin delil karatma ve kaçma şüphesinin bulunduğunu öne sürerek tutuklama tedbirinin orantılı olduğunu değerlendirmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında AYM, basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar vermiştir.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Ağustos 2016’da tutuklanan gazeteci Mümtazer Türköne hakkında FETÖ üyeliği suçlamasıyla verilen 10 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından bozularak, Türköne’nin tahliyesine karar verildi (24 Eylül).

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, Temmuz 2018’de “örgüt üyeliği” suçundan mahkûm edilen köşe yazarları Şahin Alpay,  Ali Bulaç, Mümtazer Türköne ile ilk yargılamada beraat eden editör  Mehmet Özdemir hakkında verilen kararı bozmasının ardından, 13 Nisan’da gazetecilerin yeniden yargılamasına başlandı.  Yargıtay 16. Ceza Dairesinin bozma ilamına uyulmasına karar veren mahkeme; Binnaz Toprak, Ümit Erol, Zekeriya Tüzen ve Hüseyin Gülerce’nin tanık olarak dinlenmesine, ve duruşmaya katılmayan Mehmet Özdemir hakkında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti. Bir sonraki duruşma 9 Eylül’de (13 Nisan).

9 Eylül’de görülen duruşmada, mahkeme Mümtazer Türköne’nin yurt dışı çıkış yasağının devamına; Ali Bulaç’ın dijital materyallerinin imajı alındıktan sonra iadesine ve Bulaç’ın AİHM kararının tercümesinin istenmesine; Şahin Alpay’ın bildirdiği tanığın dinlenmesi için tebligat yapılmasına; Hüseyin Gülerce’nin tanık olarak dinlenmesi için yeniden tebligat yapılmasına ve eksik hususların giderimesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 11 Ocak’ta (9 Eylül).

11 Ocak’ta görülen duruşmada aralarında Hüseyin Gülerce’nin de olduğu iki tanık dinlendi. Mahkeme adli kontrol tedbirlerinin devamına, Mehmet Özdemir hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesine ve dosyanın mütalaa için savcılığa gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 7 Nisan’da (11 Ocak).

7 Nisan’da görülen duruşmada, esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı Ali Bulaç, Şahin Alpay, Mümtazer Türköne ve Ahmet Turan Alkan’ın “üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan cezalandırılmalarını istedi. Savcı, hakkında yakalama emri bulunan Mehmet Özdemir’in dosyasının da tefrik edilmesini, sanık avukatları da esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre talep etti. Mahkeme, süre talebini kabul etti. Bir sonraki duruşma 28 Haziran’da (7 Nisan).

28 Haziran’da görülen duruşmada, mahkeme sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına ve sanıkların el konulan tüm dijital materyallerinin iadesi için müzekkere yazılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 2 Kasım’da (28 Haziran).

2 Kasım’da görülen duruşmada, Mümtazer Türköne, Şahin Alpay ve Ali Bulaç ile avukat Aynur Tuncel Yazgan duruşmada hazır bulunuyor. Ahmet Turan Alkan ve diğer sanık avukatları ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Mahkeme, mazeret olması nedeniyle dosyayı hükme bağlamadı. Bir sonraki duruşma 28 Kasım’da (2 Kasım).

28 Kasım’da görülen duruşmada, mahkeme gazetenin eski yazarları Mümtazer Türköne, Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Ahmet Turan Alkan hakkında “örgüte üye olmadan yardım” suçundan cezaya hükmetti. Türköne’ye 3 yıl 9 ay, Bulaç, Alpay ve Alkan’a ise 2 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi (28 Kasım).

EK BELGELER
Mümtazer Türköne, B. No: 2017/17839, 27/11/2019 (Link)
AYM Kararı 27/11/2019
https://kararlarbilgibankasi.anayasa.gov.tr/BB/2017/17839?BasvuruAdi=MÜMTAZER+TÜRKÖNE