MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Taraf Gazetesi eski yazarı Yasemin Çongar “balyoz kumpası” yargılaması
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Yasemin Çongar
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2016
SON GÜNCELLEME TARİHİ
29/04/2024
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
Basılı Yayın
Gazete
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Editör / Genel Yayın Yönetmeni
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Hapis cezası verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Terörle Mücadele Kanunu
md. 7/2

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Taraf gazetesinde “Balyoz planı” ile kumpas kurdukları iddiasıyla gazetenin eski yayın yetkilileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar ile Mehmet Baransu, Yıldıray Oğur ve Tuncay Opçin’i yargılamaya devam ediyor. Sanıklara, “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma”, “Devletin güvenliğine dair gizli belgeleri temin etme”, “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamaları yöneltiliyor. Baransu ve hakkında yakalama kararı bulunan Opçin’e ayrıca “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçundan da ceza isteniyor. Baransu ve Opçin’in 75 yıla kadar; Çongar, Oğur ve Altan’ın 52’şer yıl hapsi isteniyor.

Balyoz davasında yargılanıp beraat eden ve bu davanın şikayetçisi olan Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Emekli Albay Hakan Büyük, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu ve Albay Nedim Ulusan’ı avukatları Hüseyin Ersöz temsil etti. Emekli askerler Bilgin Balanlı, Halil İbrahim Fırtına, Ahmet Yavuz, Ahmet Türkmen, Ayhan Taş, Nejat Bek, Erdem Caner Bener, Albaylar; Osman Fevzi Güneş, Yüksel Gamsız, Ali Cengiz Şirin, Erdal Akyazan, Recai Elmas, Erdoğan Koçoğlu, Hasan Nurgören, Behçet Alper Güney’ın davaya katılma talepleri “suçtan doğrudan zarar görmedikleri” gerekçesiyle reddedildi. Suçtan zarar gördüklerini belirten CHP Milletvekili ve emekli Albay Dursun Çiçek, emekli Albay Suat Aytın, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, emekli albay Hüseyin Hançer ve emekli Tuğgeneral İzzet Ocak’ın müdahillik talepleri kabul edildi. 4 Aralık 2017 tarihli duruşmada, CMK uyarınca barodan görevlendirilen bir avukatın temsil ettiği Baransu’ya savunmasını hazırlaması için süre verildi. Avukat kısıtlılığının kaldırılmasını isteyen Baransu, “Savunma yapmaya hazırdım ama bugün cezaevinden çıkarken savunma evraklarıma el kondu. Savunma yapamayacağım. Dilekçede belirttiğim kitaplar tarafıma verildikten sonra savunmamı yapacağım” dedi. HTS kayıtlarında ‘ByLock’ kullanıcısı olduğunun tespit edildiğini söyleyen mahkeme başkanına Baransu, “HTS raporu bana verilmedi” dedi.

31 Ocak 2018 tarihli duruşmada Baransu, “Siz Şahin Alpay’ın davasına bakan heyetsiniz, ancak AYM’nin hak ihlali kararını uygulamadınız. AYM kararını uygulamayan bir heyetin tarafsız ve bağımsız olacağına nasıl inanacağım? Yargılandığım 1,5 yıllık süreçte, 11 hâkim değişti” diyerek reddi hakim talebinde bulundu; talebi reddedildi. 2 Kasım 2018 tarihli duruşmada Baransu tahliye edilmezken, mahkeme duruşmayı 3-4 Ocak 2019’a ertelendi.

Mahkeme, tutukluluğunun devamına karar verdiği Baransu’nun “FETÖ üyeliği”nden yargılandığı dosyanın kendi dosyalarıyla birleştirilmesi için Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden muvafakat istedi. Gelecek duruşma 10 – 11 Temmuz’da (22, 25 Mart).

Davanın  27-29 Ağustos 2019 tarihli duruşmasında Baransu savunmasına devam etti. Baransu’nun eski eşi Esra Konur’un da aralarında bulunduğu 3 tanık hakkında zorla getirilme kararı çıkarılmasına karar verildi. Bir sonraki duruşma 10-11-12 Aralık’ta.

Aralık ayındaki duruşmada mahkeme tanık ifadelerini dinledi. Mahkeme mütalaanın sunulması için mahkemeyi 8-9-10 Nisan 2020’ye erteledi.

Nisan ayından gerçekleşmesi gereken duruşma koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler nedeniyle 3 Haziran’a ardından da 8 Ağustos’a bırakıldı (8 Nisan).

Nisan ayından gerçekleşmesi gereken duruşma koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler nedeniyle 3 Haziran’a ardından da 11-12-13 Ağustos’a bırakıldı (8 Nisan).

12 Ekim’de başlayıp üç gün sürecek olan duruşmada, tutuklu yargılanan Mehmet Baransu hazır bulunurken, yargılanan diğer sanıklar Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ve Tuncay Opçin katılmadı. Savunmasını yapan Baransu, suçlamaları reddetti. Ardından savunma yapan avukatları müvekkillerinin savunmalarına katıldıklarını söyledi.

Ara kararını veren mahkeme heyeti Baransu’nun tutukluluk halinin devamına ve eksik huşuların giderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Aralık’ta (13 Ekim).

9 Aralık’ta görülmesi beklenen duruşma, mahkeme başkasının izinli olması ve avukatların mazaret bildirmesi sebebiyle 4 Mart’a ertelendi (9 Aralık).

4 Mart’taki duruşmada, davanın tek tutuklu sanığı olan Mehmet Baransu’nun tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcılığa gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 2 Haziran’da (4 Mart).

2 Haziran’da görülen duruşmada, savcı esas hakkındaki mütalaasında, gazetenin eski yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur hakkında “gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçlamasıyla hapis cezası talep etti. Ara kararını veren mahkeme Mehmet Baransu’nun tutukluluğunun devamına ve savunma avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin reddine hükmetti. Bir sonraki duruşma 18-19 Ekim’de (2 Haziran).

18 Ekim’de görülen duruşmada, mahkeme, reddi hakim taleplerinin geri çevrilmesine ve Baransu’nun tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 12 Kasım’da (18 Ekim).

12 Kasım’da görülen duruşmaya Mehmet Baransu katılmadı. Mahkeme, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından incelenen reddi hakim talebinin kesinleşmesinin beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 21 Ocak’ta (12 Kasım).

21 Ocak’ta görülen duruşmada mahkeme ara kararını açıkladı ve  Mehmet Baransu‘nun tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 4 Mart’ta (21 Ocak). 

4 Mart’taki karar duruşmasında, mahkeme, Baransu’yu “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” suçlamasıyla 6 yıl, “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçlamasıyla da 7 yıl olmak üzere toplam 13 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur’un “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” suçundan 3 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme, Çongar, Altan ve Oğur’un diğer suçlar yönünden beraatlarına hükmetti.

Hakkında yakalama kararı bulunan ve duruşmalara katılmayan Tuncay Opçin’in dosyasının ayrılmasına karar veren mahkeme, sanıklardan ayrı ayrı 10 bin 250 TL alınarak katılanlar Çetin Doğan, İzzet Ocak, Kadır Sağdıç, Nedim Ulusan, Suat Aytın’a verilmesine hükmetti (7 Mart).

Kapatılan Taraf gazetesinin eski yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ve eski muhabiri Mehmet Baransu’nun yeniden yargılandığı davanın dördüncü duruşması, 29 Nisan 2024’te Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. Duruşmaya sanıklar katılmadı, avukatları hazır bulundu. Milli Savunma Bakanlığı avukatı müdahil olma talebini yineledi. Mahkeme, Milli Savunma Bakanlığı’nın davaya müşterek davacı olarak katılma talebini kabul ederek davayı 2 Aralık 2024’e erteledi (29 Nisan).