MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
SETA Raporu
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Genel
MÜDAHALENİN YILI
2019
SON GÜNCELLEME TARİHİ
06/09/2019
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
İnternet
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Üçüncü Kişilerin Müdahaleleri

Siyasi, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın (SETA) “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı, İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir, Seca Toker imzasıyla yayımlanan 202 sayfalık raporu, Voice of America (VOA) yanı sıra BBC, Deutche Welle, Euronews, Sputnik, CRJ ve The Independent’in Türkçe servislerinde Türkçe yayın yapan medya kuruluşlarının temsilcilerini fişledi. Raporda, söz konusu gazeteciler ve irtibatlı oldukları muhalif, eleştirel veya bağımsız medya temsilcileri, günlük sosyal medya paylaşımları ve irtibatları üzerinden hedef gösterildi.  Raporda örneğin BBC Türkçe’nin, 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne dair çok sayıda habere atıf yapmış olmasına rağmen ağırlıklı olarak bu darbe girişiminin ardından gerçekleşen gözaltılara ve işkence iddialarına dair haberlere yer vermesi taciz konusu edilirken her bir gazetecinin sosyal medya profili ve özgeçmişi hedef konusu yapılacak şekilde işleniyor. Raporda Evrensel, Birgün ve Yeni Yaşam’a dair paylaşımlar yapmak da bir sorun olarak kodlanmış (6 Temmuz).

Gazeteciler Fatih Polat ve Bülent Mumay ile TGS ve MLSA, gazetecileri fişleyip kamuoyuna hedef gösterdiği gerekçesiyle SETA adına “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı 202 sayfalık raporu hazırlayan İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker hakkında suç duyurusunda bulundu (8-10 Temmuz).

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Uluslararası medyanın Türkiye muhabirlerini fişleyen “Uluslararası Medya Kurulularının Türkiye Uzantıları” başlıklı Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (SETA) Raporu ile ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Kararda, raporun “düşünce özgürlüğünü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği” ileri sürüldü. Davacı Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş-Direktörü Veysel Ok, karara “İfade özgürlüğü kararı verilmesi çok ironik çünkü Türkiye’de mesleğini icra eden gazetecilerin faaliyetlerine sürekli dava açan, çeşitli terör suçları yönelten savcılıkların ifade özgürlüğünün yalnızca hükümet yanlısı kurum ve medya organlarına yaraşır bir hak olduğunu düşündüğünü gösteriyor. Bu karara karşı itirazımızı yapacağız ve aynı şekilde yerel ve uluslararası tüm hukuk mekanizmalarını işleteceğiz” sözleriyle tepki gösterdi(1 Ağustos).