MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Sedef Kabaş – “Sermaye Piyasası Kanununa muhalefet” yargılaması
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Sedef Kabaş
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2019
SON GÜNCELLEME TARİHİ
27/04/2022
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
Televizyon
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
İddianamenin kabulü ile yargılamaya başlanması
HUKUKİ DAYANAK
Diğer Kanunlar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın Bloomberg sitesinde 10 Ağustos 2018’de yayımlanan haberi şikayet etmesi üzerine muhabirler Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç ve haberi sosyal medyadan paylaşan Mustafa Sönmez, Merdan Yanardağ ve Sedef Kabaş gibi isimlerin de dahil olduğu 6’sı gazeteci 38 kişi hakkında  Sermaye Piyasaları Kanunu’nu uyarınca beş yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede haberle ilgili, “Ülkemiz bankacılık ve finans sisteminin acz içinde olduğu izlenimini vermeye çalışan gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadeler” ifadesi kullanıldı.

Yargılamanın ilk duruşması İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 20 Eylül’de görüldü. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme derhal beraat taleplerini reddederek duruşmaya gelmeyen sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 17 Ocak 2020 tarihinde görülecek.

17 Ocak 2020 tarihli ikinci duruşmada mahkeme, daha önceki duruşmada ifade vermeyen sanıkların ifadesini dinledi. İfadesi alınamayan 4 sanık hakkında yakalama kararı çıkaran mahkeme duruşmayı 8 Mayıs 2020’ye erteledi.

8 Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen duruşma 23 Ekim 2020 tarihine ertelendi (8 Mayıs).

23 Ekim’de görülen dördüncü duruşmada mahkeme dosyaya resen bilirkişi atayarak atılı suçun maddi unsurlarının her sanık açısından ayrı ayrı değerlendirilmek suretiyle oluşup oluşmadığının tespitinin yapılmasına karar verdi. Her bir sanık açısından Serbest Piyasa Kanunu’nun 107. maddesi uyarınca “menfaat sağlayıp sağlamadığının” bilirkişi tarafından tespiti yapılacak.

Mahkeme ayrıca yakalama kararı bulunan 6 kişinin infazının beklenmesine hükmetti. Bir sonraki duruşma 26 Şubat’ta (23 Ekim).

26 Şubat’ta görülen duruşmada, talep edilen bilirkişi raporunun gelmediği, bilirkişi heyetinin ek süre talep ettiği görüldü. Mahkeme bilirkişi raporunun gelmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 4 Haziran’da (26 Şubat).

4 Haziran’da görülen duruşmada, sanıkların Serbest Piyasa Kanunu uyarınca “menfaat sağlayıp sağlamadığının” tespiti için hazırlanan bilirkişi raporunun geldiği, sanıkların menfaat sağlamadığının tespit edildiği görüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu avukatlarına rapora karşı beyan için süre verildi. Bir sonraki duruşma 9 Temmuz’da (4 Haziran).

Açılan davanın 9 Temmuz 2021 tarihinde görülmesi planlanan duruşması, İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi hâkiminin izinli olması nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi (9 Temmuz)

18 Kasım’da görülmesi beklenen duruşmaya mahkeme hakiminin raporlu olması sebebiyle sanık avukatları mazeret sunarak katılmadı. Duruşma, ileri bir tarihe ertelendi (18 Kasım).

22 Şubat’ta görülen duruşmada, mahkeme, hakkında yakalama kararı bulunan 5 sanığın dosyasının ayrılmasına ve dosyanın mütalaasını hazırlaması için savcılığa gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 27 Nisan’da (22 Şubat).

27 Nisan’da görülen duruşmada, savcı mütalaasını sundu. Sanıkların üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığından beraatlerine karar verilmesini talep etti. Bir sonraki duruşma 29 Nisan’da (27 Nisan).