MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
BİA MEDYA GÖZLEM / TEMMUZ - AĞUSTOS - EYLÜL 2012
Gün Gün Üç Aylık Medya/İfade Özgürlüğü İhlalleri -Tam Metin
2012 3. Çeyrek Medya Gözlem Raporu - Tam Metin
Erol Önderoğlu - Bia Haber Merkezi 11/10/2012

72 gazeteci ve 35 dağıtımcı ekim ayına hapishanelerde girdi. Hepsi de Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında ‘örgüt’ bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. 72 gazeteciden 51’i ve 35 dağıtımcının tümü Kürt medyasından.

Gazeteciler ve dağıtımcılar genellikle “haber takibi”, “kitap yazımı”, “iktidara eleştirel habercilik” ve “Kürt medyasında çalışmak” gibi olağan gazetecilik faaliyetleri suçmuş gibi tanımlanarak “yasadışı örgütün medya ortamı”nı oluşturmakla suçlanıyorlar.

İsnat edilen suçlar arasında “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” ve/veya “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dâhil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” de bulunuyor. Bazı gazeteciler ise silahlı ya da silahsız örgüt kurmak, sevk ve idare etmek, üye olmak suçlaması ile yargılanıyor ve hakkında hüküm verilenler var.

Sadece Aram Yayınları imtiyaz sahibi ve Hawar gazetesi sorumlusu Bedri Adanır doğrudan yaptığı haberler ve yazdığı yorumlardan dolayı açılan ceza davasında yargılanıyor:

2 Temmuz’da TBMM’de yasalaşan 3. Yargı Paketi, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) Özel Yetkili Mahkemeleri (ÖYM) düzenleyen 250, 251 ve 252. maddelerini yürürlükten kaldırdı. Bu paketle 31 Aralık 2011’e kadar basın yayın yoluyla ya da düşünce açıklama yöntemleriyle işlenen, adli para cezası ya da üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı kamu davası açılması ile kovuşturmanın veya kesinleşmiş olan mahkûmiyet hükmünün infazı ertelenebiliyor.

Kamu davasının açılmasının veya kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen kişinin, erteleme kararının verildiği tarihten itibaren üç yıl içinde yeni bir suç işlememesi halinde, kovuşturmaya yer olmadığı veya düşme kararı verilebiliyor.

Gazeteci Cinayetleri / Yargılama

Hrant Dink cinayeti      

Samast’ın örgüt üyeliği: Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink‘in katili Ogün Samast‘ın İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘terör örgütü üyeliği’nden yargılandığı dava 18 Eylül’deydi. Ergenekon ve İrtica İle Mücadele Eylem Planı davalarının iddianameleri mahkemeye ulaştı. Mahkeme Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki (TİB) baz istasyonu ve telefon numaralarına ait dökümlerin istenmesi talebini, devam eden “Hrant Dink cinayeti soruşturması” gizli olduğu gerekçesiyle reddetti. Mahkeme İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara bağlanan davanın Yargıtay kararının beklenmesine karar verdi. Gelecek duruşma 31 Ocak’ta.

 

Hayal, Ocak’ta tahliye olabilir: AGOS’un 13 Eylül’deki haberine göre, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyayı Yargıtay’a eksik göndermesi nedeniyle Yasin Hayal, altı yıllık tutukluluk süresinin sona ereceği 23 Ocak 2013’te tahliye olabilir. Dosya, 6 Haziran’da Yargıtay’a gönderildi ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “eksik tebligat” gerekçesiyle dosyayı mahkemeye iade etti. Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, mahkemenin kararına göre tüm sanıkların örgüt suçlamasından beraat ettiği için tutukluluk sınırının en fazla altı yıl olduğunu belirtti. Çetin dört ay içinde Yargıtay’ın kararını açıklamasının neredeyse imkânsız olduğunu vurguladı.

Polisler temizmiş: İçişleri Bakanlığı Hrant Dink cinayetinde Emniyet görevlilerinin sorumluluğuyla ilgili adli ve idari yönden yapılan işlemleri 20 Temmuz’da açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu‘nun soru önergesine verilen yanıtta, adli yönden sekiz polise soruşturma izni verilmediği, 31’i hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği, iki polisin ise beraat ettiği belirtildi.

 

Emniyet belgelerinde Dink ihbarı: RedHack’in Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasını hack’leyerek, 16 Temmuz’da yayımladığı ihbar mesajları arasında 2006’da Hrant Dink’e tehdit mektubu gönderen Demir soyadlı kişiye ilişkin bilgiler de yer aldı. İhbar mektubundaki bilgilere göre, asıl adı Onur Esmer olan Ahmet Demir, cinayet günü Ogün Samast’ın yanındaydı ve suikastın gerçekleşmemesi halinde Hrant Dink’i ve Samast’ı öldürecekti. Şişli Savcılığı’nın 2006’da Demir’in Dink’e gönderdiği tehdit mektubuna ilişkin açtığı soruşturma Demir bulunamadığı gerekçesiyle sonuca ulaşmamıştı.

 

Cihan Hayırsevener davası

18 Aralık 2009’da öldürülen Güney Marmara’da Yaşam Gazetesi genel yayın yönetmeni Cihan Hayırsevener davasının beşinci duruşması 28 Ağustos’taydı. İstanbul 10. Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların tahliye talebi reddedildi. Azmettirici olma iddiasıyla yargılanan İhsan Kuruoğlu salondan çıkarıldı. Gelecek duruşma 22 Kasım’da.

Hayırsevener, Ekim 2009’da belediye ihaleleri yoluyla yapılan yolsuzlukları konu alan yazılarından sonra 18 Aralık 2009’da Bandırma’da sokakta yürürken öldürülmüştü.

Mayıs 2011’de Yargıtay 5. Ceza Dairesi, “çıkar amaçlı örgüt kurma”, “örgüt üyeliği”, “kamu ihalelerine fesat karıştırma” suçlarından açılan davayı, gazetecinin öldürülmesi davasıyla birleştirmişti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin ihaleye fesat karıştırma davası ile birleştirdiği davada İlk Haber Gazetesi’nin kurucusu İhsan Kuruoğlu ve yayın danışmanı Engin Arıcan’ın da aralarında bulunduğu üçü tutuklu 18 sanık yargılanıyor.

 

Musa Anter cinayeti

Kürt yazar Musa Anter cinayetinin tetikçisi olduğu iddia edilen Hamit Yıldırım, 2 Temmuz’da Şırnak’ta tutuklandı. Olay esnasında Anter’le bulunan ve yaralı olarak kurtulan Orhan Miroğlu‘nun avukatı ve Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, bu kişi hakkında suç duyurusu bulunmasına rağmen yıllardır yakalanmamasına dikkat çekti. Soruşturmanın Yıldırım ile sınırlı kalmamasını isteyen Aktar, Yıldırım’ı kimlerin, nasıl ve nerede koruduklarını sordu.

 

Hapisteki Gazeteciler

72 gazeteci ve 35 dağıtımcı Temmuz ayına cezaevinde girdi. Bütün gazeteciler Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında “örgüt” bağlantılı olarak hapiste bulunuyor.

Sadece Aram Yayınları imtiyaz sahibi ve Hawar gazetesi sorumlusu Bedri Adanır doğrudan yazdığı haberler ve yazıları nedeniyle açılan davalardan suçlanıyor ve yargılanıyor.

72 gazeteciden de 50’si “Kürdistan Topluluklar Birliği-Türkiye” (KCK), “PKK” ve “DYG”; altısı “Ergenekon”;  biri ‘ Maoist komünist Partisi’; üçü “Marksist Leninist Komünist Partisi” (MLKP); üçü “Devrimci Karargâh”; ikisi OdaTV, biri “Direniş Hareketi”, üç gazeteci “Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi” (DHKP-C), biri ise “İBDA-C” davalarından hapiste. Bir gazetecinin ise örgütü bilinmiyor.

72 gazeteciden 19’u hükümlü, 49’unun yargılanması sürüyor. Dördü ise 30 Eylül tarihi itibarıyla henüz iddianameleri açıklanmadığı için, ne tür iddialarla tutulduklarını net olarak bilmeden ilk duruşma gününü bekliyor.

Dicle Haber Ajansı’ndan (DİHA) 21 gazeteci hapiste; ikisi hükümlü, ikisi eski çalışan 18’i yargılanıyor, biri iddianame bekliyor. Azadiya Welat gazetesinden dokuz gazeteci hapiste; yedisi hükümlü, iki gazetecinin yargılaması sürüyor. Özgür Gündem’den dokuz gazeteci hapiste; üçü eski çalışan altısı yargılanıyor. Özgür Halk dergisinden üç gazeteci hapiste. İkisi hükümlü biri yargılanıyor. Demokratik Modernite dergisinden üç gazeteci yargılanıyor.

 

Ergenekon/Yargılananlar: Hikmet Çiçek (Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni), Mehmet Deniz Yıldırım (Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni), Mehmet Haberal (Kanal B imtiyaz sahibi), Mustafa Balbay(Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı/CHP milletvekili), Tuncay Özkan (Kanal Biz TV sahibi), Turan Özlü (Ulusal Kanal genel yayın yönetmeni)

 

OdaTV/Yargılananlar: Soner Yalçın (OdaTV imtiyaz sahibi), Prof. Dr. Yalçın Küçük (OdaTV yazarı)

 

 

Devrimci Karargâh/Hükümlüler: Mehmet Yeşiltepe (Devrimci Hareket yazarı – 8 yıl 9 ay)

Devrimci Karargâh/Yargılananlar: Hakan Soytemiz (Red/Enternasyonel yazarı), Mehmet Güneş(Türkiye Gerçeği dergisi yazarı)

 

KCK – PKK – DYG/Hükümlüler: Abdülcabbar Karabeğ (Azadiya Welat Mersin temsilcisi – 7 yıl 1 ay), Ali Konar (Azadiya Welat Elazığ temsilcisi – 7 yıl 6 ay), Faysal Tunç (DİHA Şırnak muhabiri- 12 yıl, 6 ay), Ferhat Çiftçi(Azadiya Welat Antep temsilcisi, 22 yıl 8 ay), Hamit Dılbahar (Azadiya Welat yazarı), Kenan Karavil (Radyo Dünya Yönetmeni – 6 yıl 3 ay), Murat İlhan(Azadiya Welat Diyarbakır muhabiri – 6 yıl, 3 ay), Nuri Yeşil (Azadiya Welat Tunceli temsilcisi – 1 yıl 7 ay), Ömer Faruk Çalışkan (Özgür Halk dergisi yazı işleri müdürü – 6 yıl, 3 ay), Sevcan Atak (Özgür Halk dergisi editörü – 7 yıl 6 ay), Seyithan Akyüz (Azadiya Welat Adana temsilcisi – 10 yıl, 6 ay), Şahabettin Demir (DİHA Van muhabiri – 4 yıl).

 

KCK – PKK – DYG/Yargılananlar: Abdullah Çetin (DİHA Siirt muhabiri), Ahmet Akyol (DİHA Adana muhabiri), Ahmet Birsin (Gün TV genel müdürü), Ayşe Oyman (Özgür Gündem editörü), Cengiz Kapmaz (Özgür Gündem yazarı), Çağdaş Kaplan (DİHA muhabiri), Dilek Demirel (Özgür Gündem eski editörü), Ertuş Bozkurt (Fırat Dağıtım çalışanı, muhabir), Fatma Koçak (DİHA yazı işleri müdürü), Gülsen Aslan (DİHA muhabiri), Hasan Özgüneş (Azadiya Welat yazarı), Hüseyin Deniz (Evrensel muhabiri), İsmail Yıldız (DİHA eski çalışanı, Dersim gazetesi yazı işleri müdürü), Kenan Kırkaya (DİHA Ankara temsilcisi), Mazlum Özdemir (DİHA Diyarbakır muhabiri), Mehmet Emin Yıldırım (Azadiya Welat genel yayın yönetmeni), Nahide Ermiş (Demokratik Modernite yayın kurulu üyesi), Nevin Erdemir (Özgür Gündem Editörü), Nilgün Yıldız (DİHA Mardin muhabiri), Nurettin Fırat (Özgür Gündem yazarı), Oktay Candemir (DİHA eski muhabiri), Ömer Çelik (DİHA muhabiri), Ömer Çiftçi (Demokratik Modernite imtiyaz sahibi), Ramazan Pekgöz (DİHA Diyarbakır editörü), Sadık Topaloğlu (DİHA muhabiri), Sebahattin Sürmeli (Özgür Halk dergisi editörü), Selahattin Aslan (Demokratik Modernite editörü), Semiha Alankuş(DİHA Diyarbakır editörü), Sibel Güler (Özgür Gündem eski editörü), Sinan Aygül (DİHA Bitlis muhabiri), Tayyip Temel (Azadiya Welat eski genel yayın yönetmeni), Turabi Kişin (Özgür Gündem eski editörü), Yüksel Genç(Özgür Gündem yazarı), Zeynep Kuray (Birgün muhabiri), Ziya Çiçekçi(Özgür Gündem imtiyaz sahibi, yazı işleri müdürü), Zuhal Tekiner (DİHA imtiyaz sahibi)

 

KCK – PKK – DYG/İddianamesi açıklanmayanlar: Özlem Ağuş (DİHA muhabiri), Sultan Şaman (Heviya Jine editörü).

 

DHKP-C/Hükümlü: Mustafa Gök (Emek ve Adalet dergisi Ankara temsilcisi).

DHKP-C/İddianamesi açıklanmayanlar: Bahar Kurt (Tavır Dergisi sahibi), Musa Kurt (Yürüyüş Dergisi muhabiri).

 

MKP/Hükümlüler: Erdal Süsem (Eylül Hapishane dergisi editörü – ömür boyu hapis)

MLKP/Hükümlüler: Erdal Süsem  Hatice Duman (Atılım Dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü – ömür boyu hapis).

MLKP/Yargılananlar: Bayram Namaz (Atılım dergisi yazarı), Füsun Erdoğan (Özgür Radyo genel yayın koordinatörü).

Odak dergisi yazı işleri müdürü Erol Zavar ‘Direniş Hareketi’ davasından müebbet hapse mahkûm. Mezitli FM genel yayın yönetmeni Mikdat Algülörgüt bağlantısından yargılanıyor. Ama örgüt adı geçmiyor. Akıncı Yol dergisi genel yayın yönetmeni Şükrü Sak İBDA-C davasından hükümlü.

 

Dağıtımcılar-çalışanlar

35 dağıtımcı ve çalışan 30 Eylül’de cezaevindeydi. KCK-PKK-DYG davalarından tutuklu dağıtımcı ve çalışanların onu hükümlü, 16’sı yargılanıyor, dördü iddianame bekliyor, dördünün ise hukuki bilgilerine ulaşılamıyor. İddianamesi açıklanmayan bir dağıtımcının hangi gerekçeyle cezaevinde olduğu bilinmiyor.

 

 

KCK-PKK-DYG/Hükümlüler: Ali Bilen (Özgür Halk dağıtımcısı – 8 yıl, 8 ay), Ali Çat (Fırat Dağıtım-Azadiya Welat Mersin dağıtımcısı – 7 yıl 1 ay), Cengiz Doğan (Fırat Dağıtım – Azadiya Welat Nusaybin çalışanı – 3 yıl 7 ay), Dilşah Ercan (Azadiya Welat Mersin dağıtımcısı – 8 yıl 9 ay), Dindare Temirhan(Özgür Halk dergisi Mardin çalışanı – 2 yıl 6 ay), İhsan Sinmiş (Azadiya Welat dağıtımcısı – 6 yıl, 3 ay), Mikail Çağrıcı (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı, müebbet), Selim Kahraman (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı – 14 yıl, 3 ay), Sibel Mustafaoğlu (Fırat Dağıtım Antep çalışanı – 21 yıl, 6 ay), Veysi Arancak (Fırat Dağıtım İstanbul çalışanı- 9 yıl, 8 ay 15 gün).

KCK-PKK-DYG/Yargılananlar: Ali Ertuğrul (Azadiya Welat Şırnak dağıtımcısı), Çiğdem Aslan (Fırat Dağıtım muhasebecisi), Davut Uçar(Özgür Gündem satış ve pazarlama sorumlusu), Hakan İraz (Günlük dağıtımcısı), Haydar Tekin (Fırat Dağıtım eski çalışanı), İrfan Bilgiç (Fırat Dağıtım eski çalışanı), Nazdar Ecevit (Azadiya Welat Şırnak dağıtımcısı), Pervin Yerlikaya (DİHA İstanbul çalışanı), Ramazan Dinç (Özgür Halk Diyarbakır çalışanı), Saffet Orman (Demokratik Modernite Van çalışanı), Salman Akpınar (Fırat Dağıtım çalışanı), Savaş Aslan (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı), Serdar Ay (Fırat Dağıtım Diyarbakır dağıtımcısı), Şeyhmus Fidan (Fırat Dağıtım İstanbul çalışanı), Ufuk Demir (Fırat Dağıtım Iğdır eski çalışanı), Zahide Parim (Fırat Dağıtım Iğdır eski çalışanı).

 

KCK-PKK-DYG/İddianamesi açıklanmayanlar: Mahmut Tutal (Azadiya Welat çalışanı), Mikail Barut (Fırat Dağıtım eski çalışanı), Şafak Çelen(Azadiya Welat çalışanı), Şahin Baydağı (Azadiya Welat Kızıltepe eski dağıtımcısı).

İddianamesi açıklanmayan Azadiya Welat Batman dağıtımcısı Nurettin Kaya‘nın hangi gerekçeyle tutuklandığı bilinmiyor.

Tahliyeler

Bu dönemde 12’si 3. Yargı Paketi kapsamında olmak üzere 27 gazeteci tahliye oldu.

 

Tuzcuoğlu’ya tahliye: Eski Evrensel muhabiri-yazar Müge Tuzcuoğlu KCK davasının 25 Eylül’deki ikinci duruşmasında 3. Yargı Paketi ile tahliye edildi.

 

Murat Aydın’a tahliye: DİHA Muş muhabiri Murat Aydın Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 Eylül’deki ilk duruşmasında tahliye oldu.

 

Terkoğlu ve Pehlivan’a tahliye: OdaTV davasında tutuklu Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan, İstanbul Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Eylül’deki duruşmada tutuklu kaldıkları süreyi göz önünde bulundurularak tahliye oldu.

 

Yapıcı’ya tahliye: Azadiya Welat Urfa dağıtımcısı Abdülbesir Yapıcı 13 Eylül’deki ilk duruşmasında tahliye edildi.

 

Tekin’e tahliye: Azadiya Welat gazetesi Mardin temsilcisi Diyarbakır Aziz Tekin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 9 Ağustos’taki duruşmasında tahliye edildi.

 

Ulus ve Ablay’a tahliye: KCK Basın Davası’ndan tutuklu bulunan Vatan gazetesi muhabiri Çağdaş Ulus ile Fırat Dağıtım şirketi çalışanı Cihat Ablay “suç vasfının değişmesi ihtimali dikkate alınarak” 13 Eylül’de oybirliğiyle tahliye edildi.

 

Şenoğlu’na tahliye: Altı yıldır MLKP davasından yargılanan Atılım Gazetesi genel yayın koordinatörü Sedat Şenoğlu, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 Eylül’deki duruşmada üzerine atılı suçun niteliği, suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi.

 

Aydın’a tahliye: Mühendislik Mimarlık ve Planlamada +İvme dergisi yazı işleri müdürü Fatih Özgür Aydın, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde DHKP-C üyeliğiyle yargılandığı davada 11 Temmuz’da 3. Yargı Paketi kapsamında tahliye oldu.

 

Soytemiz’e tahliye ama cezaevinde:Red dergisi yazarı Hakan Soytemiz, Devrimci Karargâh Davası’nın 7 Ağustos’taki duruşmasında tahliye oldu. Soytemiz İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada “örgüt üyesi olmak”tan (TCK 314/2) yargılanıyordu. Soytemiz bu davadan tahliye edilse de başka bir davadan aldığı ceza sebebiyle 25 Aralık’a kadar cezaevinde kalacak. Cezası altı aydan az kaldığı için avukatı 3. Yargı Paketi kapsamında tahliye edilmesi için dilekçe verecek.

 

Kılınç’a tahliye: Azadiya Welat eski genel yayın yönetmeni Ozan Kılınç 3. Yargı Paketi kapsamında 7 Ağustos’ta şartlı tahliye edildi. Kılınç’a Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce haberlerinden ötürü “örgüt propagandası” (TMK 7/2) ve “örgüt adına suç işlemek”ten (TCK 220/6 yollamasıyla 314/2) 27 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. Temyiz üzerine dosyası Yargıtay’dan dönen Kılınç’a yerel mahkeme altı yıl dokuz ay hapis cezası vermişti.

 

Kurşun’a tahliye: Azadiya Welat’ın eski imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü Vedat Kurşun 26 Temmuz’da 3. Yargı Paketi kapsamında serbest bırakıldı. Üç yıl yedi aydır tutuklu bulunan Kurşun hakkında 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

 

Yıldız’a tahliye: Yeni Evrede Mücadele Birliği Dergisi eski yazı işleri müdürü Gülnaz Yıldırım Yıldız, 23 Temmuz’da 3. Yargı Paketi’ndeki düzenleme ile serbest bırakıldı. Yıldırım Yıldız, 28 Nisan’da “basın kanununa muhalefet” ve “TKEP/L propogandası”ndan üç yıl dokuz ay hapis ve 40 bin TL para cezasına çarptırılmış ve kesinleşmiş altı cezası olduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı.

 

Karaaslan’a tahliye:: DİHA muhabiri Mehmet Karaarslan 13 Temmuz’da 3. Yargı Paketi kapsamında cezasının bitmesine bir ay kala serbest bırakıldı. Karaaslan altı yıl üç ay hüküm giymişti.

 

Aydın Yıldız’a tahliye: 1 Ekim 2011’deki KCK operasyonunda tutuklanan DİHA Mersin muhabiri Aydın Yıldız 13 Temmuz’da Adana Özel Yetkili 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmada tahliye oldu.

 

Şeker’e tahliye: 140’ı tutuklu 205 sanıklı KCK İstanbul davasında aralarında Özgür Gündem editörü Kazım Şeker’in de bulunduğu 17 kişi 13 Temmuz’da tahliye edildi.

 

Düzenci tahliye: KCK’dan 17 ay önce tutuklanan Yüksekova Gündem sitesi sahibi Abdülmenaf Düzenci 3. Yargı Paketi’ndeki düzenlemelerle 9 Temmuz’da tahliye edildi.

 

Yürüyüş’ten beş gazeteci tahliye: DHKP-C davasının 20 Temmuz’daki duruşmasında Yürüyüş dergisi muhabirleri tutuklu sanıklar Cihan Gün, Naciye Yavuz, Kaan Ünsal, Kamu Emekçileri dergisi sahibi Halit Güdenoğlu ve yazı işleri müdürü Musa Kurt, 3. Yargı Paketi’ndeki düzenleme ile tahliye oldu.

Azadiya Welat Eski İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Ruken ErgünHaziran’da, DİHA muhabiri Feyyaz Deniz 15 Mayıs’ta, DİHA eski muhabiri Mazlum Sezer 26 Nisan’da, Gündem Mersin temsilcisi Bayram Parlak 8 Mart’ta tahliye oldu. DİHA muhabiri M. Ferid Demirel’in ne zaman tahliye olduğu bilinmiyor.

 

Saldırı, Tehdit ve Engellemeler

 

Gazete sahibi denetçilere saldırdı: Sakarya Anadolu Gazetesi sahibi Adnan Uymaz 26 Eylül’de, Basın İlan Kurumu İl Müdürü Recep Polat, denetçiler Devrim Ersen Özgergin, Ökkeş Duran Atılgan ve Mustafa Süke’ye ateş açtı. Saldırıda Devrim Ersen Özergin hayatını kaybetti, Recep Polat ve Mustafa Süke yaralandı. Uymaz Sakarya Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

 

Milli Gazete hedef gösterdi: Milli Gazete 21 Eylül’de Stockholm Kürt Kültür Vakfı’nın da aralarında bulunduğu “İşte PKK’ya destek verenlerin listesi” başlıklı haber yayınladı. Vakıf 22 Eylül’deki açıklamasında haberin asılsız olduğunu ve gazeteyi kınadıklarını belirtti.

 

Dizi oyuncusuna darp: Kurtlar Vadisi dizisinde “terörist Rıza” karakterini canlandıran Arif Öngen, 16 Eylül’de Kadıköy’de saldırıya uğradı. Öngen saldırganları Hasanpaşa Polis Merkezi’ne şikâyet etti.

 

TRT’ye sosyal medya saldırısı: TRT’ye Afyon’daki patlamada ölen askerler için düzenlenen törenlerle ilgili 16 Eylül’de sosyal medyada saldırı düzenlendi. Konvoyun fotoğrafı montajlandı ve son dakika gelişmesi olarak verildi ve TRT Haber’in olayı, “Şehitlerimiz memleketlerine uğurlanıyor: Şehit cenazeleri yeni açılan kavşak ve duble yollar sayesinde artık daha kısa sürede memleketlerine ulaştırılıyor” diye yayınladığı gösterildi. TRT yetkilileri sosyal medyadaki fotoğrafın montajlanarak yapılmış çirkin bir saldırı olduğunu belirtti.

 

TGC sitesine saldırı: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) internet sitesine 14 Eylül’de siber saldırı yapıldı. Kendilerini Turkish Ajan Hacker olarak tanımlayan hacker’lar TGC’nin internet sitesine “Anadolu Ajansı’ndan (AA) özür dileyeceksiniz” başlıklı bir mesaj bıraktı. TGC, AA’nın şirket haberlerini ücret karşılığı haberleştirip abonelere servis yapmasının gazetecilik meslek ilkeleriyle bağdaşmadığını açıklamalarının ardından, sitelerine saldırı yapıldığını belirtti.

 

Evrensel muhabirine tehdit: PKK’nin 29 Ağustos’ta Dersim-Erzincan karayolunda kontrol yapmasını haberleştirmek isteyen Evrensel gazetesi Dersim muhabiri Kemal Özer özel harekât timlerinin tacizine uğradı. Özer, olayları haberleştirmeye çalıştığı sırada timlerin silahlarıyla çevresini sardığını ve daha sonra da zırhlı araçla takip edildiğini belirtti.

 

DİHA muhabirleri kaza geçirdi: Haber takibi yapmak üzere 28 Ağustos’ta Diyarbakır’dan Şırnak’a giden DİHA muhabirleri Dicle Müftüoğlu ve Mehmet Zeki Çiçek trafik kazası geçirdi. Müftüoğlu’nun ağır yaralandığı kazanın, sivil polislere ait bir aracın sıkıştırması nedeniyle meydana geldiği iddia edildi.

 

Radyo yöneticisine saldırı: Malatya’da bir yerel radyo istasyonunun yöneticisi Abdulvahap Şut, 26 Ağustos’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

 

THY’yi hack’lediler: Uluslararası hacker grubu “Anonymous”un Türkiye kolu, grev yaptıkları gerekçesiyle işten atılan THY çalışanlarına destek olmak amacıyla 25 Ağustos’ta THY’nin resmi internet sitesini hack’ledi. Sol Haber Portalı bir hata yaparak THY’yi Redhack’in hack’lediğini iddia edince grup portalın internet sitesine de erişimi engelledi. Redhack 26 Ağustos’ta Anonymous Türkiye’nin Anonymous ile bir ilgisinin bulunmadığını belirtti.

 

Arsan’ı hedef gösterdiler: Yeni Akit gazetesi 24 Ağustos’ta, Doç. Dr. Esra Arsan’ın Gaziantep saldırısı sonucu medyanın tutumuna karşılık, “Bu gazetecilik değil tetikçilik, ezbercilik” sözleri üzerine Arsan’ı “PKK gibi bir terörist örgütün lehine açıklamalar yapabilen bu kadına, ‘PKK yandaşı’ diyerek hakaret mi etmişiz biz?” şeklindeki ifadelerle hedef gösterdi.

 

Elönü’nden BDP’li kadınlara saldırı: Haber7 internet sitesinin yazarı Esra Elönü, 23 Ağustos’ta “BDP’li kadınlardan ana olmaz!” başlıklı yazısında BDP’li kadın milletvekillerine hakaret etti.

 

Gazeteciler kaçırıldı: Al Hurra televizyonu kameramanı Cüneyt Ünal ve muhabir Başar Fehmi Kadumi 21 Ağustos’ta Suriye’de kaçırıldı.

 

Gazeteler iki kere çalındı: Adana’dan otobüs ile Mersin’e gönderilen binin üzerinde Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetesi 17 ve 15 Ağustos’ta çalındı.

 

Güzel, darp edildi: Fırat Dağıtım çalışanı Mazlum Güzel 14 Ağustos’ta Antep’te darp edildi. Güzel bir otomobilin kendisine kasıtlı çarptığını ve otomobildeki kişinin kendisini zorla araca bindirip “Bu gazeteleri bir daha dağıtmayacaksın” dediğini söyledi.

 

İHD’nin sitesi hack’lendi: İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nin sitesi 10 Ağustos’ta hack’lendi. Siteye İslâmı öğrenmek isteyenler için iki sitenin bağlantısı kondu. 30 Temmuz’daki hack’lemede ise siteye beş dakikalık bir rap şarkısı yerleştirildi.

 

Akit aydınları hedef gösterdi: Yeni Akit yazarı Ali İhsan Karahasanoğlu 6 Ağustos’ta “Şehidlerimizin katili sadece PKK’lılar mı?” başlıklı yazısında Hasan Cemal, Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ahmet Hakan, Nuray Mert, Aydın Engin, Maya Arakon, Ali Bayramoğlu, Ahmet İnsel, Mithat Sancar, Orhan Alkaya, Ruşen Çakır ve Büşra Ersanlı’yı hedef gösterdi.

 

Demir ve Sağırlı alıkonuldu: Türkiye gazetesi muhabirleri Adem Demir ve Osman Sağırlı 4 Ağustos’ta Hakkari’ye 55 kilometre kala PKK tarafından birkaç saatliğine alıkonuldu.

 

Türk darp edildi: Mersin’in Akdeniz Belediyesi basın danışmanı Kerem Türk, 3 Ağustos’ta Belediye Başkanı Fazıl Türk’ün şoförü ve koruması tarafından Belediye binasında darp edildi.

 

Alparslan’a saldırı: Bolu Gündem gazetesinin genel yayın yönetmeni Mehmet Süha Alparslan ve yazı işleri müdürü Ayşegül Topçu 3 Ağustos’ta, hakkında bir apartmanın çatısına yerleştirilen baz istasyonunu haberi yaptıkları bina sahibi Nurettin Akkaya ve oğlu tarafından darp edildi

 

Evrensel muhabirlerine saldırı: Evrensel gazetesi muhabirleri Hasan Akbaş, Gökhan Uysal ve Hilal Yağız Ankara Metrosu’nda 5 Ağustos’ta, güvenlik görevlisiyle bir vatandaş arasındaki kavgayı görüntülemek isterken darp edildi.

 

Yerel gazeteye yazmak sürgün getirdi: Niğde’de 1989’dan beri görev yapan Eğitim- Sen’li öğretmen Göksel Rıza Özkan, yerel gazetede gündeme ilişkin konularda yazdığı için 2 Ağustos’ta Rize’ye sürgün edildi.

 

herkul.org çökertildi: Anonymous, Fethullah Gülen cemaatinin sitesi herkul.org’u 2 Ağustos’ta RedHack’e destek amaçlı çökertti. Siteye üç saat erişim sağlanamadı. Anonymous olayın ardından RedHack’e dayanışma mesajı yolladı.

 

İki gazeteci alıkondu: Milli Gazete’den Cihat Arpacık ve Star Gazetesi’nden Kemal Gümüş, Suriye’deki olayları izlemek üzere gittikleri Halep’te PYD (Demokratik Birlik Partisi) üyeleri tarafından 1 Ağustos’ta alıkonuldu. Gazeteciler 2 Ağustos’ta Özgür Suriye Ordusu’na bağlı güçlere teslim edildi ve Türkiye’ye döndü.

 

İki gazeteci yaralandı: Suriye’deki olayları izlemek üzere Halep’te bulunan AA foto muhabiri Sinan Gül 30 Temmuz’da çatışmalar sırasında keskin nişancılar tarafından iki ayağından vuruldu. Gül tedavi altına alınıp Türkiye’ye getirildi. Aynı gün El-Cezire televizyonun Ankara muhabiri Ömer Haşram da Halep’teki çatışmalarda yaralandı.

 

Gazeteciye ölüm tehdidi: Kimliği belirlenemeyen kişiler Trakya’nın yerel gazetesi Günyüzü’nün sorumlu yazı işleri müdürü Şenol Goncagül’ü 22 Temmuz’da ölümle tehdit etti. Goncagül savcılıkta işe alımlardaki usulsüzlüklerle ilgili haberlerin ardından tehditlerin geldiğini, kendisine “Artık kalemin kırıldı” dendiğini söyledi.

 

Emniyet’e ve MİT’e sanal saldırı: Anonymous, RedHack’e destek olmak amacıyla 19 Temmuz’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) resmi web sayfasını hack’ledi.

 

BDP mitingine yasak: Diyarbakır Valiliği Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 14 Temmuz’da düzenlemek istediği “Özgürlük için Demokratik Direniş” mitingine izin vermedi. Polis, mitinge gitmek isteyenleri biber gazı ve tazyikli suyla engelledi. Iğdır Milletvekili Pervin Buldan gaz bombasıyla ayağından, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da gözünden yaralandı. Mitingi izleyen DİHA muhabiri Mahsum Sağlık ve Mehmet Begüm gözaltına alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise miting sebebiyle BDP hakkında soruşturma başlattı.

 

Rakel Dink’i hedef gösterdiler: Yeni Akit gazetesi 12 Temmuz’da, katledilen gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’i DİHA’ya Roboski ziyareti sırasında verdiği röportaj nedeniyle hedef gösterdi.

 

RedHack terör örgütü: RedHack’in Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesini hack’lemesi üzerine 7 Temmuz’da RedHack resmen terör örgütü ilan edildi. Savcılık grubun logosunda orak çekiç olduğunu ve bir manifestoya sahip olduğunu tespit etti, Redhack’in eylemlerini Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’na gönderdi.

Soruşturmalar, Açılan/Süren Davalar, Kararlar

Doğan’a 301 davası: Balyoz Davası’ndan 20 yıl hapis cezası alan Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın ‘TC hükümetini aşağılamak’tan (TCK 301) yargılandığı davanın ilk duruşması 28 Eylül’deydi. Silivri 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada iddianame okundu, savunma yapıldı. Doğan,17 Ocak 2012’deki Balyoz duruşmasında “Terörle Mücadele Şubesi terör üretme şubesi haline gelmiş” şeklindeki ifadeler kullanmıştı. “Doğan hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis isteniyor.

 

Herkes bebek doğar davası: Vicdani retçi Enver Aydemir’in duruşmasına destek için giden, Aydemir’in babası Ahmet Aydemir, Fatih Tezcan, Mehmet Atak ve vicdani retçi Halil Savda’nın yedinci duruşması 27 Eylül’deydi. Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada beraat çıkmadı. Gelecek duruşma 6 Aralık’ta. Sanıklar “Herkes bebek doğar”, “Enver Aydemir serbest bırakılsın” gibi sloganlarından ötürü “halkı askerlikten soğutmak”tan (TCK 318) yargılanıyor. Avukat Davut Erkan’ın dosyası 2011’de ayrılmıştı.

Savda’nın bir internet sitesinde, emekli cinayet masası şefi Ahmet Ateşli hakkında yayınlanan “Ağar: İddialar ve Ötesi” başlıklı yazısı hakkındaki dava da aynı tarihteydi. Beyoğlu 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada delil oluşturan görüntülerin izlenmesine karar verildi. Gelecek duruşma 6 Aralık’ta. Savda Ateşli’ye hakaretten (TCK 125) yargılanıyor. Savda’nın yine 318’den, halen Yargıtay’da olan kesinleşmiş altı aylık bir cezası ve sürmekte olan iki davası daha var.

 

Arslan’a gözaltı: Mersin’de 26 Eylül’deki KCK operasyonlarında DİHA muhabiri Ferhat Arslan gözaltına alındı. Arslan, Adana 8. ve 9. Ağır Ceza Mahkemeleri’ndeki ifadesinin ardından 29 Eylül’de serbest bırakıldı.

Mala zarar verme: Gerger Fırat Gazetesi’nden Hacı Boğatekin’in Adıyaman’ın Gerger ilçesinde haber yaparken İlhan Karatekin’in saldırısına uğraması üzerine 2009’da açtığı dava 26 Eylül’deydi. Gerger Asliye Ceza Mahkemesi, eksik evrakların giderilmesi için 15 Kasım’da yapılacak. Davada Karatekin, ‘mala zarar verme’den (TCK 151/1) yargılanıyor.

 

Kürtçe şarkılara dava: Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) 2011’deki mitinginde, ‘Herne peş’ (İleri) isimli Kürtçe şarkıyı söylediği için yargılanan Zülküf Akelma’nın üçüncü duruşması 25 Eylül’deydi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava 3. Yargı Paketi sebebiyle üç yıl ertelendi. Akelma ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) 5 yıla kadar hapis talebiyle yargılanıyordu. Aynı mitingde “Öndersiz yaşam olmaz” sloganı attığı iddiasıyla 26 Haziran’da ‘örgütü propagandası’ndan (TMK 7/2) 10 ay hapis alan Özgür Yıldırım için 25 Eylül’de yeni duruşma yapıldı. Yıldırım’ın cezası da 3. Yargı Paketi kapsamında üç yıl ertelendi.

 

Tuzcuoğlu’ya tahliye: Eski Evrensel muhabiri-yazar Müge Tuzcuoğlu’nun ikinci duruşması 25 Eylül’deydi. Diyarbakır 6. Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Tuzcuoğlu dahil dokuz kişi tahliye edildi. Gelecek duruşma 14 Aralık’ta. 24 Eylül’deki ilk duruşmada iddianame okunmaya başlandı. Avukatların davanın siyasi olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde görülmesi talebi mahkemece reddedildi.

 

Karikatür davasında beraat: Zonguldak’ta karikatürist Ayhan Kiraz, Çaycuma Sanat’ta yayımlanan “Hak hukuk derdi olmayan çevre, Çaycuma Eğitim-Sen’le uğraşıp duruyor!” başlıklı karikatürü nedeniyle yargılandığı davada 25 Eylül’de beraat etti. Kiraz, Çaycuma Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘dine hakaret’ten (TCK 216/3) yargılanıyordu.

 

Yandex’e suç duyurusu: Genelkurmay Başkanlığı, arama motoru Yandex firması hakkında 24 Eylül’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Yandex’in Ankara ve İstanbul’daki askeri birliklere ait görüntüleri TSK’dan izin almadan yayımlaması (2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu 7. madde) gerekçe gösterildi.

 

Düzenci yargılanıyor: 9 Temmuz’da tahliye olan Hakkâri Yüksekovagündem internet sitesi imtiyaz sahibi Abdulmenaf Düzenci’nin ilk duruşması 21 Eylül’deydi. Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Düzenci ve sekiz sanık hazır bulundu. Gelecek duruşma 14 Kasım’da. Düzenci KCK davasında “örgüte üye olmak”tan (TCK 314/2) yargılanıyor.

 

Arancak’a ceza: 20 Şubat 2011 tutuklanan Fırat Dağıtım İstanbul çalışanı Veysi Aranacak İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 20 Eylül’deki beşinci duruşmasında dokuz yıl dokuz ay 15 gün hapis cezası aldı. Arancak ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ (TCK 220/6 yollamasıyla314/2) ve ‘Emniyete ait zırhlı aracın camını kırmak’ (TCK 152/1a) iddiasıyla yargılanıyordu.

 

Çiftçi’nin davası: Hakkâri’deki KCK operasyonlarında tutuklanan DİHA muhabiri Hamdiye Çiftçi’nin yedinci duruşması 20 Eylül’deydi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, 17 Temmuz’daki duruşmada alınan gizli tanıkların ifadesi için Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazılması kararı yinelendi. Gelecek duruşma 29 Kasım’da. Çiftçi 10 Nisan’daki dördüncü duruşmasında tahliye edilmişti. Çiftçi ‘örgüte üye olmak’tan (TCK 314/2, TMK 5) yargılanıyor.

 

Şimşek’e hapis: Patnos Asliye Ceza Mahkemesi, DİHA muhabiri Veysel Şimşek’e 20 Eylül’de ‘2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet’ten bir yıl altı ay hapis cezası verdi. Şimşek 2009’da Kandil’den gelen Barış Grubu üyelerinin haber takibini yapan gruptaydı.

 

İki gazeteci tutuklandı: Yürüyüş dergisi muhabiri Musa Kurt ve Tavır Dergisi’nden Bahar Kurt 14 Eylül’de İstanbul Adli Tıp önünde İbrahim Çuhadar’ın cenazesini almak için yapılan eylemi haber yaparken polisler tarafından darp edildi ve gözaltına alındı. İki gazeteci İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 18 Eylül’de tutuklandı.

 

45 yıl hapis istemi: Aram Yayınları sahibi ve Hawar gazetesi yazı işleri müdürü Bedri Adanır’ın duruşması 13 Eylül’deydi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 17. duruşmada mahkeme gazeteciyi, ‘kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği’ gerekçesiyle tahliye etmedi. Gelecek duruşma 27 Kasım’da. Hawar gazetesinin dört sayısında yer alan haber ve yazıları nedeniyle yargılanan Adanır’ın ‘PKK örgütüne üye olmak’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası yapmak’tan (TMK 7/2) 15-45 yıl hapsi isteniyor. Adanır 5 Ocak 2010’dan beri tutuklu.

 

Aydın’a tahliye: DİHA Muş muhabiri Murat Aydın’ın ilk duruşması 18 Eylül’deydi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Aydın tahliye oldu. Gelecek duruşma 27 Kasım’da. Aydın KCK operasyonları kapsamında 20 Ekim 2011’den beri ‘örgüt üyeliği’nden (TCK 314/2) tutuklu yargılanıyordu.

 

Vicdani retçi Özkan beraat etti: Vicdani retçi ve İHD üyesi Doğan Özkan, 13 Eylül’de ‘Halkı askerlikten soğutmak’tan (TCK 318) davada beraat etti. Özkan Üsküdar 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde, Selimiye Kışlası önündeki açıklaması nedeniyle yargılanıyordu.

 

Şık’a dava: Gazeteci Ahmet Şık’ın 12 Mart’ta Silivri cezaevi çıkışındaki sözleri nedeniyle yargılandığı ilk duruşma 13 Eylül’deydi. Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Şık, savunmasında aynı sözleri tekrarladı. Gelecek duruşma 4 Aralık’ta. Ergenekon soruşturmalarında görevli 39 savcı ve hâkimin iddianamede mağdur sıfatıyla yer aldığı davada Şık ‘tehdit’ (TCK 106/ 2d) ve ‘Kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret’ten (TCK 125/1, 3a, 4) yedi yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

 

“Canlı bomba” haberine suç duyurusu: Elif Sultan Kalsen ile Harran Aydın, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi’nde 13 Eylül’de, kendilerinden “canlı bomba” olarak bahseden basın kuruluşları ve Emniyet yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

KCK Basın Davası: KCK basın davasında 13 Eylül’deki 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ara kararıyla Vatan muhabiri Çağdaş Ulus ile Fırat Dağıtım çalışanı Cihat Ablay ‘suç vasfının değişmesi ihtimali dikkate alınarak’ tahliye edildi. Mahkeme 12 Kasım’daki duruşmanın Silivri’de görülmesine karar verdi. 12 Eylül’deki üçüncü duruşma izleyicisiz yapıldı. Ana dilde savunma talepleri reddedilmesi üzerine avukatlar salonu terk etti. 11 Eylül’deki ikinci duruşmada hakim duruşmaların seyircisiz yapılmasına karar verdi ve seyirciler hakkında suç duyurusu yaptı. 10 Eylül’deki ilk duruşmada avukatlar anadilde savunma talebinde bulundu.

34’ü tutuklu 44 sanığın yargılandığı davada Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Mazlum Özdemir, Turabi Kışın, Ramazan Pekgöz, Şeyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Yüksel Genç, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Davut Uçar ve Kenan Kırkaya, ‘KCK/PKK örgütü yöneticisi olmaktan’ (TCK 314/1), Sibel Güler, Mehmet Emin Yıldırım, Zuhal Tekiner, İrfan Bilgiç, Ömer Çelik, Haydar Tekin, Ömer Çiftçi, Selahattin Aslan, Dilek Demiral, Nahide Ermiş, Çağdaş Kaplan, Çağdaş Ulus, cihat Ablay, Nilgün Yıldız, Çiğdem Aslan, Sadık Topaloğlu, Ayşe Oyman, İsmail Yıldız, Fatma Koçak, Oktay Candemir, Pervin Yerlikaya Babir, Zeynep Kuray, Şerafettin Sürmeli, Eylem Sürmeli, Sultan Güneş Ünsal, Murat Eroğlu, Evrim Kepenek, Hamza Sürmeli ve Arzu Demir örgüt üyeliğinden (TCK 314/2 ile TMK 5), Ziya Çiçekçi, Saffet Orman ve Enis Yalçın da örgüt üyeliğinden (TCK 314/2, TMK 5) ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 33/1.maddesi gereğince yargılanıyor.

 

Abay’ın davası Yargıtay’da: Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) sözcüsü Necati Abay ve Atılım Gazetesi eski yazı işleri müdürü Hatice Duman’ın davası 12 Eylül’de Ankara Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ndeydi. Karar 10 Ekim’de açıklanacak. Abay 13 Nisan 2003’te ‘MLKP üyeliği’ ve ‘örgüt yöneticiliği’nden (TCK 220/5) tutuklanıp altı ay sonra tahliye edilmişti. Abay’ın 3 Ekim 2003’te başlayan duruşması, 4 Mayıs 2011’de sonuçlanmış, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada Abay, 18 yıl dokuz ay, Duman ise müebbet hapis cezası almıştı.

 

Akyol yargılanıyor: Mayıs 2011’de Adana’da öğrencilere yönelik KCK operasyonlarında tutuklanan DİHA muhabiri Çukurova üniversitesi öğrencisi Ahmet Akyol’un aralarında bulunduğu dördü tutuklu 22 sanıklı dava 11 Eylül’deydi. Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki altıncı duruşmada mahkeme bir sanığı tahliye etti, Aykol ve iki sanığın ise tutukluluğunun devamına karar verdi. Akyol ‘örgüt üyesi olmak’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyor. Gelecek duruşma 6 Kasım’da.

 

Çetin yargılanıyor: DİHA muhabiri Abdullah Çetin’in de aralarında bulunduğu dokuzu tutuklu 27 kişi hakkındaki KCK davasının ikinci duruşması 7 Eylül’deydi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların Kürtçe savunma talebi reddedildi. Mahkeme iki sanığın tahliyesine Çetin ve altı sanığın tutukluluğuna karar verdi. Gelecek duruşma 30 Kasım’da.

 

Çapraz yargılanıyor: Hakkâri Yüksekova Haber gazetesinin imtiyaz sahibi Necip Çapraz’ın ‘örgüt üyesi olmak’tan (TCK 314/2) yargılandığı davanın ilk duruşması 7 Eylül’deydi. Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki KCK Türkiye Meclisi davasında Çapraz savunma verdi. Gelecek duruşma 14 Kasım’da. Çapraz 22 Mart 2011’de gözaltına alınmış, dört gün sonra Van Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.

 

MLKP davası: Altı yıldır süren, aralarında Özgür Radyo yayın koordinatörü Füsun Erdoğan, Atılım Gazetesi genel yayın koordinatörü Sedat Şenoğlu, Atılım Gazetesi yazarı Bayram Namaz’ın olduğu 11’i tutuklu 24 sanıklı MLKP davası 6 Eylül’deydi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mahkeme Şenoğlu’nu tahliye etti, adli kontrol kararına uymayan sanık İbrahim Çiçek hakkında yakalama kararı çıkarılmasına ve tutuklu yargılanan 10 kişinin tutukluluk halinin devamına karar verdi. Gelecek duruşma 13 Aralık’ta. Sanık avukatları 3. Yargı Paketi’ne dayanarak müvekkillerinin tahliye edilmesi için mahkemeye dilekçe sunmuştu. Eylül 2006’da birçok ilde yapılan ‘Gaye’ operasyonu ile tutuklanan sanıklar ‘MLKP örgütüne üye olmak’la suçlanıyor.

 

Albay’a Hitler videosu cezası: Askeri Mahkeme 5 Eylül’de, 2009’da Hava Harp Okulu Komutanlığı öğrencilerine verdiği derste, Başbakan Erdoğan’ı Hitler’e benzeten görüntü izleten Albay Oktay Zaif’e, ‘siyasi amaçla telkinde bulunmak’tan (Askeri Ceza Kanunu 148/1-c) bir yıl 15 gün hapis ve TSK’dan çıkarma cezası verdi. Zaif’in cezası yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla ertelendi.

 

Kürtçe selama gözaltı: Batman Sason’da 3 Eylül’de Kazım Öz’ün yönettiği ‘Dayı ile Yeğen’ filminin çekimleri sırasında bir izleyicinin Arapça selamına Kürtçe karşılık veren oyuncu Kemal Ulusoy izleyicinin şikâyeti üzerine ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk’ten (TCK 216) gözaltına alındı. Sason Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alınan Ulusoy aynı gün serbest bırakıldı.

 

Barut tutuklandı: Fırat Dağıtım eski çalışanı Mikail Barut 29 Ağustos’ta tutuklandı. Diyarbakır’da 27 Ağustos’ta gözaltına alınan Barut, hakkında “yol tutuklaması” olduğu iddiasıyla tutuklanarak, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Barut hakkında İstanbul’da açılan bir davadan dolayı tutuklama kararı çıkartıldığı öğrenildi.

 

Evrensel’e Newroz davası: Evrensel yazı işleri müdürü Fatih Polat, muhabir Özer Akdemir ve köşe yazarı Ender İmrek’in, 2012 Newroz haberleri nedeniyle yargılandığı dava 29 Ağustos’taydı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada İmrek ve Polat savunma yaptı. Mahkeme Akdemir’in ifadesinin alınması için İzmir Geçici Görevli Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına ve Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki mütalaasını hazırlamasına karar verdi. Gelecek duruşma 8 Kasım’da. Sanıklar ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyor.

 

Aydın’ın DHKP-C davası: Mühendislik Mimarlık ve Planlamada +İvme dergisi yazı işleri müdürü Fatih Özgür Aydın’ın duruşması 16 Ağustos’taydı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde savcı mütalaasını sundu. Gelecek duruşma 13 Kasım’da. Aydın, ‘örgüt üyesi olmak” (TCK 314/2), ‘örgüt propagandası’ (TMK 7/2), ‘suçu ve suçluyu övmek’ (TCK 215), ‘görevi yaptırmamak için direnmek’ (TCK 265) ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten yargılanıyor. 53,5 yıl hapsi istenen Aydın 11 Temmuz’da 3. Yargı Paketi ile tahliye oldu.

 

Çandar’dan suç duyurusu: Yeni Akit gazetesinin hedef gösterdiği Radikal yazarı Cengiz Çandar, 15 Ağustos’ta “Bu günler de geçecek…” yazısında Yeni Akit hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Gazete 10 Ağustos’ta Şemdin Sakık’tan bombalar manşetiyle Çandar, Hasan Cemal, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Mihri Belli ve Aysel Tuğluk’un PKK ile ilişkisi olduğu yönünde haber yapmıştı.

 

Ruttenberg’e gözaltı: İsrailli gazeteci Roee Ruttenberg, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt grupların denetimindeki bölgeleri haber yaparken 11 Ağustos’ta Türkiye ordusunu izlediği iddiasıyla gözaltına alındı. Ruttenberg Urfa Ceylanpınar Karakolu’ndaki sorgusunun ardından bir gün sonra serbest bırakıldı.

 

Tekin’e tahliye: 28 Ocak’ta KCK operasyonuyla tutuklanan Azadiya Welat Mardin temsilcisi Aziz Tekin’in ikinci duruşması, 9 Ağustos’taydı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Tekin tahliye edildi. Gelecek duruşma 9 Ekim’de. Tekin ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ (TCK 220/6 yollamasıyla 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyor.

 

Devrimci Karargâh: Gazeteciler Hakan Soytemiz ve Mehmet Güneş’in yargılandığı Devrimci Karargâh Davası 7 Ağustos’taydı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada Red dergisi yazarı Hakan Soytemiz ve altı sanık tahliye oldu. Mahkeme, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 16 sanıklı Devrimci Karargâh davasının, kendi dosyasıyla birleştirilmesine karar vermişti. Devrimci Karargâh ana davasında 12’si tutuklu toplam 74 kişi yargılanıyor. Gelecek duruşma 5 Ekim’de.

 

KCK davaları birleştirildi: Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 110’u tutuklu 175 sanıklı KCK davası 21 Eylül’deydi. Birleştirilen dosyalar mahkemeye gelmedi. Gelecek duruşma 1 Ekim’de. 6 Ağustos’ta Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 16’sı tutuklu 23 sanıklı KCK davasının 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki KCK ana davasıyla birleştirilmesi kararlaştırıldı. DİHA editörü Tayyip Temel’in de yargılandığı duruşmada iddianamede yer alan deliller okundu. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Temel, örgüt yöneticiliği’ (TCK 314/1) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyor.

 

Aslan’ın iddianamesi açıklandı: DİHA Batman muhabiri Gülsen Aslan hakkındaki iddianame 3 Ağustos’ta Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi. ‘Örgüt yöneticiliği'( TCK 314/1) ile suçlanan Aslan’ın ilk duruşması 15 Ekim’de.

 

Yeni pankart davası: 3 Aralık 2011’de Kocaeli’nde “Füze kalkanı değil, demokratik lise istiyoruz” yazılı pankart açan öğretmen Meral Dönmez ile öğrenci Gülşah Işıklı’nın ikinci duruşması 30 Temmuz’daydı. İstanbul Özel Yetkili 15. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların 3. yargı paketi uyarınca tahliye taleplerini reddetti. Gelecek duruşma 15 Ekim’de. Dönmez ve Işıklı, ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ten (TCK 220/6 yollamasıyla 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyorlar.

 

Encü davası: DİHA muhabiri Murat Çiftçi’nin, Urfa KCK dosyasının kilit ismi Gülistan Encü hakkındaki haberinden yargılandığı dava 30 Temmuz’daydı. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tanıklar dinlendi. Gelecek duruşma 17 Ekim’de. Çiftçi ‘adil yargılamayı etkilemek’ (TCK 288) ve ‘örgüt üyeliği’ (TCK 314/2) iddialarıyla tutuksuz yargılanıyor.

 

Ergenekon davası: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ‘de görülen 65’i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası’nda Temmuz- Eylül boyunca 38 duruşma yapıldı. Duruşmalar boyunca aralarında gazetecilerin, doktorların, işadamlarının, askerlerin olduğu en az 30 tanık dinlendi. Son duruşma 28 Eylül’deydi. Gelecek duruşma 1 Ekim’de.

18 Eylül’deki 232. duruşmada, mahkeme salonu terk etme eyleminden sorumlu tutarak CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay’a, gazeteci Tuncay Özkan’a ve Durmuş Ali Özoğlu’na, 16 celseden men cezası verdi.

Ergenekon kapsamında 18 davada 68’i tutuklu 273 sanık yargılanıyor. Gazeteciler Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, Yalçın Küçük ve Kanal BİZ sahibi Mehmet Haberal ‘TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs’ (TCK 311), ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ (TCK 312), ‘örgüt kurma ve yönetme’ (TCK 314/1) ve ‘örgüt üyesi olmak’tan (TCK 314/2), Turhan Özlü de’örgüt üyesi olmak’tan (TCK 314/2) yargılanıyor.

 

Yeni Akit’e suç duyurusu: Pir Sultan Abdal Derneği ve mağdur aileler adına Yeter Gültekin, 27 Temmuz’da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na Yeni Akit hakkında suç duyurusunda bulundu. Gültekin, sorumlular hakkında ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ (TCK 288), ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ (TCK 216), ‘ yayın yolu ile hakaret’ (TCK 125), kişinin hatırasına hakaret (TCK 130) ve ‘iftira’dan (TCK 267) dava açılması istendi. Gazete Murat Alan imzalı ’19 yıllık yalan’ haberinde Sivas Katliamı’nda ölenlerin yangında değil içeriden birileri tarafından vurularak öldürüldüklerini iddia etmişti.

 

Bulut ve Bozarslan’a gözaltı: Doğan Haber Ajansı (DHA) Diyarbakır muhabirleri Bayram Bulut ve Felat Bozarslan, Suriye sınırındaki hareketliliği görüntülemeye çalışırken Demirtepe Jandarma Karakolu’na bağlı askerlerce 26 Temmuz’da gözaltına alındı. İki muhabir aynı gün serbest bırakıldı.

 

Aygül’e tahliye yok: 19 Ocak 2011’de KCK operasyonlarında tutuklanan DİHA muhabiri Sinan Aygül’ün üçüncü duruşması 25 Eylül’deydi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi 19’u tutuklu 30 sanıklı davada tutuklu sanıkları tahliye etmedi. Gelecek duruşma 6 Kasım’da. 26 Temmuz’daki duruşmada gizli tanıkların beyanları ve eksiklerin giderilmesi beklendi. Aygül, ‘örgüt üyesi olmak’la (TCK 314/2 yollamasıyla TMK 5) suçlanıyor.

 

Şen’e gözaltı: Barış Annesi 79 yaşındaki Sitti Şen, ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) aldığı ceza onanınca 23 Temmuz’da tutuklandı, bir gün sonra serbest bırakıldı. Şen, Siirt’te Abdullah Öcalan’a görüş yasağını protesto için açlık grevine katılınca Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce bir yıl sekiz ay hapse mahkûm edilmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi cezayı onayınca Şen, 14 Temmuz’da Diyarbakır’da yapılacak mitinge gitmek için otobüse binerken gözaltına alınmıştı.

 

Terör suçu değilmiş: Yargıtay 5. Ceza Dairesi 23 Temmuz’da, 2008’de Prof. Dr. Baskın Oran’a Türk İntikam Tugayı (TİT) imzasıyla Bilal Şekerlisoy’un gönderdiği tehdit e-mailinin terör suçu olmadığına karar verdi. Yargıtay mesajla ilgili “basit tehdit” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yürüyüş dergisi DHKP-C davası: 24 Aralık 2010’da tutuklanan beşi gazeteci sekiz kişinin dördüncü duruşması 20 Temmuz’daydı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mahkeme ‘suçun vasfı, delil durumu ve 3. Yargı Paketi’ni dikkate alarak’ Yürüyüş dergisi muhabirleri tutuklu sanıklar Cihan Gün, Naciye Yavuz, Kaan Ünsal ve Kamu Emekçileri dergisi sahibi Halit Güdenoğlu ve yazı işleri müdürü Musa Kurt’u tahliye etti. Mahkeme sanıklara ait telefon görüşme kayıtları ile iletişim tespit tutanağının istenmesine hükmetti. Gelecek duruşma 9 Ekim’de. Sanıklar ‘DHKP-C üyesi olmak’tan (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyor.

 

Babaoğlu ve Kına davası: 30 Eylül 2011’de tutuklanıp 9 Ocak’ta tahliye edilen İHD Şanlıurfa Şube Başkanı Cemal Babaoğlu ve Yönetici Müslim Kına’nın duruşması 18 Temmuz’daydı. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar katılmadı. Gelecek duruşma 22 Ekim’de. Babaoğlu ve Kına, Urfa’daki demokratik çözüm çadırına Mart 2011’deki ziyaretleri ve Babaoğlu’nun konuşmalarından dolayı ‘örgüt propagandası (TMK 7/2), ‘belli hakları yoksun bırakma’ (TCK 53/1), ‘eşya müsaderesi’ (TCK 54) ve ‘suçta tekerrür ve özel tehlikeli suçlular’ (TCK 58/9) gereğince yargılanıyor.

 

İstanbul 2. KCK davası: KCK soruşturmaları kapsamında gazeteci Cengiz Kapmaz’ın da yargılandığı 46’sı avukat 50 sanıklı davanın üçüncü duruşması 18 Temmuz’daydı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu sanıklardan dokuzunun 3. Yargı Paketi kapsamında tahliyesine karar verdi. 28’i tutuklu 41 sanığın gelecek duruşması 6 Kasım’da. 17 Temmuz’daki ikinci duruşmada iddianame okundu. 16 Temmuz’daki ilk duruşmada Kürtçe savunma talebi reddedildi. Kapmaz’ın, ‘silahlı örgüt kurmak ve yönetmek’ten (TCK 314/1) 15-22,5 yıl hapsi isteniyor.

 

Kaya’ya gözaltı: Azadiya Welat gazetesi Batman dağıtımcısı Nurettin Kaya Batman’da gazete dağıtımı esnasında 15 Temmuz’da gözaltına alındı ve Mersin’e götürülerek tutuklandı.

 

KCK İstanbul Davası: 124’ü tutuklu 205 sanıklı KCK İstanbul davasında aralarında akademisyen Büşra Ersanlı, Özgür Gündem editörü Kazım Şeker’in de bulunduğu 16 kişi 13 Temmuz’da tahliye edildi. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada diğer tutuklu sanıkların tahliye talebi ‘kuvvetli suç şüphesi, suçun vasfı, delil durumu ve adli kontrol tedbirlerinin yeterli olmayacağı’ gerekçeleriyle reddedildi. Gelecek duruşma 1 Ekim’de.

Devrimci Karargah’tan tutuklu yargılanan RED dergisi yazarı Hakan Soytemiz aynı cezaevinde tutuklu KCK sanığı Nihat Oğraş ile görüştüğü gerekçesiyle 5 Temmuz’da KCK İstanbul Davası’nda sanık oldu.

Temmuz boyunca sekiz duruşma yapılan davada Prof. Dr. Büşra Ersanlı ‘örgüt yöneticiliği’ (TCK 314/1) ve ‘örgüt propagandası’ (TMK 7/2) ile suçlanırken, Belge Yayınları’nın sahibi Ragıp Zarakolu ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’le (TCK’nın 220/7 delaleti 314/3 yollamasıyla, 314/2) suçlanıyor. Ersanlı’nın 15-22,5 yıl, Zarakolu’nun ise 7,5-15 yıl hapsi isteniyor. Azadiya Welat yazarı Hasan Özgüneş ‘örgüt yöneticisi olmak’tan (TCK 314/1) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) tutuklu yargılanıyor.

 

Yıldız’ın duruşması: 1 Ekim 2011’deki KCK operasyonunda tutuklanan DİHA Mersin muhabiri Aydın Yıldız’ın ikinci duruşması 13 Temmuz’daydı. Adana Özel Yetkili 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 41’i tutuklu 93 kişinin yargılandığı davada Yıldız ve 40 sanık tahliye oldu. Gelecek duruşma 29 Kasım’da. Yıldız ‘terör örgütüne üye olma’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyor.

 

OdaTV davası: Soner Yalçın’ın avukatları 25 Eylül’de, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin TÜBİTAK’tan yeniden rapor istemesi kararı üzerine TÜBİTAK’a maddi gerçeğin ortaya çıkması için delillerle bağlantılı altı soru sordu.

Gazetecilerin de aralarında olduğu dördü tutuklu 13 sanıklı OdaTV davasının 13. duruşması 14 Eylül’deydi. İstanbul Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mahkeme heyeti Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın tutuklu kaldıkları süreyi göz önünde bulundurarak tahliyelerine Yalçın Küçük, Soner Yalçın ve Hanefi Avcı’nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Savcı Adnan Çimen, TÜBİTAK’tan yeni rapor istedi. Mahkeme, TÜBİTAK’a yeni rapor için 20 gün süre tanıdı. Gelecek duruşma 16 Kasım’da.

10 Eylül’de, Odatv’deki aramaların görüntüleri İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Görüntülerin sessiz olduğu anlaşılınca avukatlar mahkemeden sesli görüntüleri istedi. Mahkeme 6 Eylül’de sanık avukatlarının, TÜBİTAK raporuna dayanarak yaptıkları tahliye başvurusunu “dokümanların bilgisayarlara virüsle yollandığı doğrulanmadı” gerekçesiyle reddetti. Soner Yalçın, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan, TÜBİTAK raporunu gerekçe göstererek 31 Ağustos’taki duruşmada tahliye talebinde bulundular.

Mahkemenin TÜBİTAK’tan istediği rapor 24 Ağustos’ta mahkemeye ulaştı. TÜBİTAK cihazlarda virüs bulunduğunu ancak söz konusu dosyaların zararlı yazılımlar aracılığıyla gelip gelmediğinin tespit edilemediğini açıkladı.

 

Grup Yorum davaları: Grup Yorum elemanları Selma Altın, Ezgi Dilan Balcı ve Damla Sandal 18 Eylül’de İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla ev hapsine mahkûm edildi. Grup Yorum üyelerinin aralarında bulunduğu 27 kişi Sultangazi’deki polis merkezine saldırı düzenleyen İbrahim Çuhadar’ın cenazesinin Adli Tıp’tan alınışı sırasında 13 Eylül’de gözaltına alındı. Grup Yorum elemanlarına 15 Eylül’de gözaltında işkence yapıldığı iddia edildi.

Grup Yorum üyesi Seçkin Aydoğan’ın üçüncü duruşması 8 Ağustos’taydı. Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tahliye talepleri reddedildi. Gelecek duruşma 5 Aralık’ta. 3 yargı paketinin ardından Aydoğan için yapılan tahliye talebi 18 Temmuz’da reddedilmişti. 16 Aralık 2011’de Nurtepe’de bir yürüyüşe katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan Aydoğan ve diğer sanıklar ‘örgüt üyesi olmak’tan (TCK 314/2) yargılanıyor. Aydoğan ayrıca Taksim’de ‘Yürüyüş çalışanları serbest bırakılsın!’ eyleminde slogan attığı gerekçesiyle ‘2911 Sayılı Toplantı ve Yürüyüş Kanunu’na Muhalefet’, ‘örgüt propagandası’ (TMK 7/2) ve ‘görevli memura mukavemet’ten (TCK 265/1) yargılanıyor.

Grup Yorum üyelerinden Ali Aracı,Caner Bozkurt, Seçkin AydoğanveAyfer Rüzgâr hakkında 18 ay – 9 yıl, Ezgi Dilan Balcı hakkında ise 19 – 74 yıl arası ceza isteniyor. Grup Yorum hakkındaki davalarda üyeler için toplam 25-110 yıl arasında ceza isteniyor.

 

Aydınlar- Sağ davası: Türk halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar Sağ ve Grup Munzur üyeleri Özlem Gerçek ve Erkan Duman’ın ikinci duruşması 19 Temmuz’daydı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanık eylemlerinin 3. Yargı Paketi kapsamında incelenmesine karar verildi. Gelecek duruşma 18 Ekim’de. Sanıklar Munzur Festivali’ndeki konuşmaları ve söyledikleri türküler nedeniyle ‘TKPML propagandası’ndan (TMK 7/2) 1-5 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Aydınlar’ın önceden konser esnasında yaptığı konuşma ve söylediği türküler nedeniyle ‘terör örgütü ve kurucusunu övdüğü’ gerekçesiyle mahkûm edildiği 10 aylık hapis cezası hâlâ Yargıtay’da bekliyor.

 

Terkoğlu’na erteleme: OdaTV davasından yargılanan gazeteci Barış Terkoğlu’nun 5 Ekim 2009’da ‘Bu fotoğraflar olay yaratacak’ haberi nedeniyle yargılandığı dava 18 Temmuz’daydı. İstanbul 12 Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava 3. Yargı Pekti gereği üç yıl ertelendi. Terkoğlu ‘Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek’ten (TMK 6/1) ve ‘Kamu haklarından yoksun bırakma’ talebiyle (TCK 53) yargılanıyordu.

 

Dernek haberine dava: Demokratik Kültür Sanat Derneği’ne ilişkin iki haber yapan Antakyalı gazeteci Murat Altunöz’ün ‘örgüt üyesi olmak’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ (TMK 7/2) iddiasıyla yargılandığı davaya 12 Temmuz’daydı. Adana Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada Altunöz hakkında arama kararının devamına ve Altunöz’ün yurtdışında olup olmadığının Hatay Emniyet Müdürlüğü’ne sorulmasına karar verildi. Gelecek duruşma 5 Ekim’de. Altunöz’ün TCK 314/2 uyarınca 5-10 yıl, TMK 7/2 uyarınca 1-5 yıl hapis cezası isteniyor.

 

“Roj TV” davası: DİHA Batman temsilcisi Erdoğan Altan ve Diyarbakır temsilcisi Kadri Kaya’nın Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davası 11 Temmuz’daydı. Avukatlar esas hakkındaki mütalaaya cevap dilekçesi sunmak için mahkemeden süre istedi. Gelecek duruşma 7 Kasım’da. Altan ve Kaya Roj TV ve Denge Mezopotamya Radyosuna da geçtikleri haberlerden ötürü, ‘Örgütün hiyerarşik yapısına dâhil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi gibi cezalandırılır’ (TCK 220/7 ve 314/3 ) yollamasıyla ‘örgüt üyesi olmak’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyor. Altan ve Kaya 28 Mart’ta tahliye edilmişti.

 

Katliam anmasına soruşturma: Sivas katliamının 19. yıldönümünde etkinliğin valiliğin gösterdiği yerde değil, katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli önünde yapıldığı gerekçesiyle 16 Temmuz’da soruşturma başlatıldı. Sivas Valiliği’nin şikayeti üstüne 2911 sayılı “Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na Muhalefet” suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında anma komitesinden Ali Şimşek, Feyzullah Süner, Emine İmren, Vahap Altunel, Nail Duman, Behzat Şahin ve Adnan Yılmaz ifade verdi.

 

Genelkurmay’dan suç duyurusu: Genelkurmay, 10 Temmuz’da gazeteci Gazete Habertürk yazarı ve Habertürk TV’de Söz Sende programını hazırlayıp sunan Balçiçek İlter ve televizyoncu Okan Bayülgen hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

Vicdani ret tiyatrosu: İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncusu Nazlı Masatçı’nın bir vicdani ret eyleminde sahnelediği oyundan dolayı ‘halkı askerlikten soğutmak’tan (TCK 318) yargılandığı dava 4 Temmuz’daydı. İzmir 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki üçüncü duruşmada Masatçı vicdani reddin bir hak olduğunu belirtti. Gelecek duruşma 11 Aralık’ta.

 

Mücadele Birliği’ne soruşturma: Antep’te 6 Mayıs’ta Denizleri anma eylemine katılan Mücadele Birliği okurlarına 3 Temmuz’da ‘2911 Sayılı Toplu Gösteri ve Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ten ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) soruşturma başlatıldı. Üç Mücadele Birliği okuru gözaltına alındı.

 

Çok dilli tabelaya soruşturma: İçişleri Bakanlığı 3 Temmuz’da Diyarbakır kent girişine konulan “Şehrimize hoş geldiniz” yazılı Türkçe, Kürtçe ve İbranice tabelalar için Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş hakkında soruşturma açtı.

 

Emine Ayna ile röportaja dava: Atılım gazetesi muhabiri Doğan Araz’ın, Mart 2011’de BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ile yaptığı röportajı nedeniyle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davası 3 Yargı Paketi kapsamında değerlendirildi ve dava ertelendi. Araz ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyordu.

 

Özgür Gündem davaları: Özgür Gündem Gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Reyhan Çapan’a Temmuz-Eylül boyunca gazetenin yedi sayısı için soruşturma açıldı. Daha önceden açılmış bir soruşturma hakkında takipsizlik kararı verildi. Çapan hakkında önceden açılmış iki davasından bu dönemde bir beraat kararı ve iki yıl bir ay hapis cezası verildi. Çapan’ın iki davası daha devam ediyor.

Demokratik Ulus-Vatan-Toplum-Gelecek-Yaşam: Demokratik Ulus gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Arafat Dayan’a Temmuz-Eylül boyunca gazetenin on sayısı için soruşturma açıldı. Dayan’ın Demokratik Ulus -Vatan- Toplum-Gelecek-Yaşam gazeteleri hakkındaki devam eden sekiz davasının duruşmaları 3 Ekim’de yapılacak.

 

Kürt politikacıların davaları

BDP’li vekillerin fezlekeleri: Çeşitli savcılıklarca Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 29 milletvekilinden 24’ü hakkında Temmuz-Ağustos-Eylül 2012 döneminde toplam 75 fezleke düzenlendi.

Hakkında fezleke düzenlenen milletvekilleri Adil Kurt, Ahmet Türk, Altan Tan, Ayla Akat Ata, Aysel Tuğluk, Demir Çelik, Emine Ayna, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak, Hüsamettin Zenderlioğlu, Halil Aksoy, Hasip Kaplan, İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, İdris Baluken, Leyla Zana, Nursel Aydoğan, Özdal Üçer, Pervin Buldan, Mülkiye Birtane, Sabahat Tuncel, Selahattin Demirtaş, Sırrı Sakık ve Sırrı Süreyya Önder.

Yedi fezleke ile Nursel Aydoğan hakkında en çok fezleke düzenlenen milletvekili.

Fezlekelerin konuları ise şöyle: ‘PKK propagandası yapmak’ (TMK 7/2), ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ (2911 sayılı kanun 28/1), ‘suçu ve suçluyu övme’ (TCK 215), ‘Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet’ (2820 sayılı kanun 78. madde), ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ (TCK 125), ”örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüte üye olmak’ (TCK 220/6 yollamasıyla 314/2), ‘Başbakan’a hakaret’ (TCK 301), ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ (TCK216).

 

Tuncel’e hapis cezası: İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel hakkında örgüt üyesi olduğu iddiasıyla 18 Eylül’de sekiz yıl dokuz ay hapis cezası verdi. Mahkeme Tuncel’e ayrıca yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

 

Milletvekillerine sohbet soruşturması: Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği 17 Ağustos’ta Şemdinli’ye giden BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak’ın da aralarında bulunduğu heyet hakkında PKK’lilerle sohbet ettikleri gerekçesiyle’nce soruşturma başlattı. BDP Eş Genel Başkanı Kışanak ile milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Esat Canan, Adil Kurt, Nazmi Gür, Halil Aksu, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle hazırlanacak fezlekenin Adalet Bakanlığı aracılığıyla TBMM’ye gönderileceği bildirildi.

 

Sadak’a görevi iade: Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen 10 aylık hapis cezasının Yargıtay’ın onamasının ardından Danıştay kararı ile görevden uzaklaştırılan Selim Sadak’ın itirazı 10 Ağustos’ta sonuç verdi. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu Danıştay 8. Dairesi’nin Sadak hakkındaki görevden alınma kararını iptal etti ve Sadak görevine geri döndü.

 

Aysel Tuğluk davaları: Bağımsız Van milletvekili Aysel Tuğluk’un davası 31 Temmuz’da Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeydi. Tuğluk 3. yargı paketinden yararlandı ve davaları ertelendi. Tuğluk ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) ve ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ten (TCK 220/6 yollamasıyla 314/2) yargılanıyordu..

 

Zana’nın davası ertelendi: Milletvekili Leyla Zana’nın 2007’de Diyarbakır’daki Newroz konuşmasında ‘suçu ve suçluyu övme’den (TCK 215) yargılandığı dava 18 Temmuz’daydı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Zana’nın davası 3. Yargı Paketiyle ertelendi.

 

TCK 285-288

Taraf gazetesi davaları: Temmuz-Eylül döneminde Taraf gazetesi hakkında yeni açılan-süren toplam 34 dava görüldü. Bu davaların 14’ü ‘basın yoluyla soruşturmanın gizliliğini ihlal’ (TCK 285), 8’i ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs (TCK 288), 8’i ‘hakaret’ (TCK 125), 2’si ‘düzeltme ve cevabın yayımlanmaması'(5187 Sayılı Basın Kanunu 14. madde), biri ‘imar kirliliğine sebep olmak’ (TCK 184/5), biri de ‘kimliğin açıklanmaması’ (5187 Sayılı Basın Kanunu 21/ C maddesi) sebebiyleydi. Davaların en eskisi 25 Şubat 2008’den beri sürüyor.

 

Dağlar, Taşçı ve Saymaz davası: Hürriyet muhabiri Ali Dağlar’ın, ‘Operasyonun Adı: Ağa 01’, gazeteci İlhan Taşcı’nın ‘Cüppeli Adalet’ ve Radikal muhabiri İsmail Saymaz’ın ‘Postmodern Cihat’ kitapları davası 20 Eylül’deydi. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada 3. Yargı Paketi (6352 sayılı yasa) kapsamında dosyanın incelemeye alınmasına karar verildi. Gelecek duruşma4 Aralık’ta. Sanıklar Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın şikâyeti üzerine ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ (TCK 288) ve ‘hakaret’ten (TCK 125) yargılanıyorlar

 

Hakaret, kişilik hakları ve tazminat davaları

 

Özel’den Altaylı’ya dava: Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel 28 Eylül’de, gazeteci Fatih Altaylı ve Habertürk gazetesine Altaylı’nın ‘Schopenhauer Haklıymış’ yazısında kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 50 bin liralık tazminat davası açtı.

 

Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na dava: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 28 Eylül’de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “Kendi ülkesini, kendi ülkesinin çıkarlarını koruyamayan adama hain denir” ifadesi nedeniyle 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

 

Gerger Fırat’a iftira davası: Jandarma Uzm. Çavuş Ümmet Yardımcı’nın 9 Mayıs 2001’de Gerger Fırat gazetesindeki ‘Jandarmada İşkence İddiası’ haberi nedeniyle açtığı dava, 26 Eylül’deydi. Gerger Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmaya sanıklar mazeret bildirerek katılmadı.Gelecek duruşma 15 Kasım’da. Gazeteci Hacı Boğatekin, Özgür Boğatekin ve İsmail Mente’nin, Yardımcı’ya iftira attığı gerekçesiyle yargılanıyor.

 

Gül’e hakaretten 1 yıl 3 ay: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e 15-18 Şubat tarihlerinde sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta hakaret ettiği iddia edilen emekli Ali Cemal Ağırman’a 25 Eylül’de Zonguldak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ”Cumhurbaşkanı’na hakaret etmek’ten (TCK 299/1) bir yıl üç ay hapis cezası verildi. Mahkeme hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

 

Akdağ, Duvaklı ve Beşer davası: Gazeteciler Melik Duvaklı ve Hayri Beşer ile Bedran Akdağ’ın Zaman gazetesinde 13 Kasım 2010’da ‘1994’te Pınardere’deki öğretmen katliamını JİTEM yaptı’ haberi nedeniyle yargılandıkları dava 25 Eylül’deydi. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıklar hakkındaki kovuşturma 3. Yargı Paketi kapsamında ertelendi. Sanıklar ‘yayın yoluyla iftira’dan (TCK 267) ve ‘hakaret’ten (TCK 125) yargılanıyordu.

 

Erdemol’a hakaret davası: Cumhuriyet muhabiri Mustafa Kemal Erdemol’un TGC yayın organı Bizim Gazete’de 24 Kasım 2011’deki yazısı nedeniyle Adnan Oktar’a hakaretten (TCK 125) yargılanması 20 Eylül’de devam etti. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada hâkim izinli olduğu için başka bir hâkim duruşmaya girdi. Dosya 3. Yargı Paketi çerçevesinde karar verilmek üzere incelemeye alındı. Gelecek duruşma 4 Aralık’ta.

 

Kılıç’tan Yarkadaş’a dava: Gençlik ve Spor Bakanı AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç’ın, Gerçek Gündem.com’un sahibi ve genel yayın yönetmeni Barış Yarkadaş’a açtığı davanın ilk duruşması 12 Eylül’deydi. Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmada delillerin incelenmesine ve CHP Ankara milletvekili Levent Gök’ün tanık olarak dinlenmesine karar verildi. Gelecek duruşma 15 Kasım’da. Kılıç, Yarkadaş’ın 1 Nisan’da “Yeni Soru: AKP’li Kılıç’a hibe verildi mi?” yazısında kendisine ‘hakaret’ (TCK 125) ettiği gerekçesiyle 10 bin TL’lik tazminat talep ediyor.

 

Özkan’a erteleme: Ergenekon Davası’nın tutuklu sanıklarından gazeteci Tuncay Özkan’ın, Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘Başbakan Erdoğan’a hakaretten’ yargılandığı davada, 10 Eylül’de 3. Yargı Paketi gerekçesiyle kovuşturmanın ertelenmesine karar verildi. Özkan’ın 14 Nisan 2007’de Ankara’da Cumhuriyet Mitingi’ndeki konuşmasında Erdoğan’a görevinden dolayı hakaretten 1 yıl 2 ay- 2 yıl 4 ay hapsi isteniyordu.

 

Mustafa belgeseli: Can Dündar’ın ‘Atatürk’e hakaret’ suçundan şikâyet üzerine soruşturma başlatılan Mustafa belgeseli ile ilgili yargı süreci 10 Eylül’de tamamlandı. Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, Dündar’ın belgesel nedeniyle Atatürk’e hakaret suçundan yargılanmasını öngören mahkeme kararını bozma kararına uyarak, şikâyetçinin itirazını reddetti. Davacı Demokratik Kitle Örgütleri Birliği Platformu Genel Başkanı Ali Behram Şahbudak kararı önce Anayasa Mahkemesi’ne buradan da sonuç alınamazsa AİHM’e taşıyacak.

 

Atatürk’e hakaretten: Kocaeli Kartepe İnsan Hakları Derneği başkanı Ali Akbaş ve üyelerinin “Atatürk’e hakaret’ten (5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun 1/1) ve ‘Kamu haklarından yoksun bırakma’ (TCK 53) talebiyle yargılandıkları dava 5 Eylül’deydi. İzmit 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıklar savunma yaptı. Gelecek duruşma 30 Kasım’da. Dernek üyeleri hakkında, Atatürk’ü Kuzey Kore’nin geçen yıl ölen lideri Kim Jong İl’e, Türkiye’yi Kuzey Kore’ye benzettiği için 9 Nisan’da dava açılmıştı.

 

Çaykur’dan Yazıcı’ya dava: ÇAYKUR Genel Müdürü Genel müdür İmdat Sütlüoğlu 4 Eylül’de, Trabzon’un Taka gazetesinden gazeteci Osman Yazıcı’ya ‘Ağla Çay-Kur’um ağla’, ‘Fiilen Özelleşmiş’, ‘Çay-Kur ve Rize’ yazıları nedeniyle Rize 2.Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Sütlüoğlu Yazıcı’nın kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle 15 bin TL tazminat talep ediyor.

 

Çölaşan’dan İHH’ye tazminat: Emin Çölaşan Sözcü gazetesinde 17 Haziran 2010’da ‘Mavi Marmara Rezaletinin İç Yüzü’ yazısı nedeniyle İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla İHH’ye ‘kişilik haklarına saldırı’ gerekçesiyle 29 Ağustos’ta 6 bin TL ödemeye mahkûm edildi.

 

Koptaş’a dava: İşçi Partisi (İP), Agos Gazetesi ve Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş’a ‘İP’ye destek utancı’ yazısı nedeniyle 24 Ağustos’ta İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 10 bin TL tazminat talebiyle dava açtı. Agos.com.tr’nin haberine göre, Koptaş yazısında ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ın, Ergenekon davası kapsamında bazı İP’lilerin gözaltına alınmasının ardından bu partinin yayın organı Ulusal Kanal’a ve il genel merkezine destek ziyaretinde bulunmasını eleştirmişti.

 

Özel’den suç duyurusu: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 21 Ağustos’ta Yurt gazetesi yazarı Cüneyt Ülsever hakkında 7 Ağustos’taki ‘Gelmiş Geçmiş En Çapsız Genelkurmay Başkanı Kim?’ başlıklı yazıyı gerekçe göstererek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Özel, Ülsever hakkında ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ (TCK125/3 ) ve ‘Astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir ve tezyif edici fiil ve harekette bulunma’dan (Askeri Ceza Kanunu 95. Madde) adli işlem başlatılmasını talep etti.

 

Perinçek’in davaları bozuldu:Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Taraf ve Yeni Şafak’a açtığı tazminat davasındaki mahkûmiyet kararlarını 15 Ağustos’ta bozdu. İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi Yeni Şafak’ı 22 Haziran 2009’da Tamer Korkmaz’ın “Neyin işareti?” başlıklı yazısında ‘kişilik haklarına saldırmak’tan 4 bin TL ödemeye mahkûm etmişti. İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi ise Taraf’ı 11 Kasım 2009’da yayımladığı “Perinçek bana para teklif etti” haberi üzerine tazminata mahkum etmişti.

Tayyar’dan Ayaydın’a 5 bin TL: AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Yargıtay’ın 3 Ağustos’taki kararıyla Vatan yazarı Prof. Dr. Aydın Ayaydın’a 5 bin TL ödemeye mahkûm oldu. Tayyar, 2008’de Star’daki köşesinde, Ayaydın’ın, Doğan Grubu’nun bir işi için dönemin SPK Başkanı’nı telefonla tehdit ettiğini iddia etmişti.

Vardan’a dava: AMK gazetesi, Radikal’den Uğur Vardan’ın ‘Bu ismi çok mu aradınız?’ başlıklı yazısı üzerine Vardan’a 2 Ağustos’ta İstanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Gazete Vardan’dan 20 bin TL tazminat talep ediyor.

Akar’dan Birand ve Yıldız’a dava: Rıdvan Akar, Son Darbe: 28 Şubat belgeseli ve kitabı ile ilgili Mehmet Ali Birand ve Reyhan Yıldız’a 1 Ağustos’ta İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde 15 bin TL tazminat ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ceza davası açtı.

 

ÇHD ‘Hayat Dönüş’ davası: Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) genel başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı’nın, dönemin Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun’a, ‘hakaret’ten (TCK 125) yargılandığı dava 18 Temmuz’daydı. Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmada Kozağaçlı hakkında ceza davasında aynı gerekçeyle daha önce verilen beraat kararının temyiz sonuçlarının beklenmesine karar verildi. Gelecek duruşma 21 Kasım’da.

 

Aynı haberden üç dava: Adıyaman Çelikhan İlçesi Kaymakamı Murat Uz’un, gazeteci Hacı Boğatekin’e 30 Kasım 2011’de ‘yayın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) açtığı dava 20 Eylül’deydi. Çelikhan Sulh Ceza Mahkemesi kapandığı için Adıyaman 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada savunma ve beyanlar sunuldu. Avukatlar mazeret gösterdi. Gelecek duruşma 6 Kasım’da. Boğatekin, “Çelikhan’da Terör Var” haberindeki “Tüküreyim böyle Kaymakamın kalıbına” cümlesi nedeniyle yargılanıyor.

Aynı haberden dolayı Uz tarafından 11 Ocak’ta açılan tazminat davasının duruşması aynı tarihteydi. Son duruşmada savunma ve beyanlar sunuldu. Avukatlar mazeret gösterdi. Gelecek duruşma Kasım’da. Uz, Boğatekin’den 10 bin TL tazminat talep ediyor.

Uz’un, Boğatekin’e aynı haberden ötürü 12 Mart’ta Gerger Sulh Ceza Mahkemesi’nde, açtığı davanın üçüncü duruşması 21 Eylül’deydi. Duruşmada savunma ve beyanlar sunuldu. Avukatlar mazeret gösterdi. Gelecek duruşma 29 Kasım’da. Boğatekin ‘İçeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkına ilişkin hâkim kararını yerine getirmemek’ten (5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun 9/4) yargılanıyor.

 

Erdoğan’ın Ekşi davası reddedildi: Başbakan Erdoğan’ın CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’ye 2010’da Hürriyet’teki ‘Az Demişiz’ başlıklı yazısı nedeniyle açtığı dava 20 Temmuz’da reddedildi. Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi, yazının basın özgürlüğü sınırları içinde kaldığını bildirdi. Erdoğan Ekşi’ye ve Hürriyet’e “şeref, haysiyet ve onuruna yönelik tahkir ve tezyif edici isnat ve ithamlara, fevkalade ağır, katlanılması ve tahammülü gayrı kabil hakaretlere yer verildiği” gerekçesiyle 100 bin TL’lik tazminat davası açmıştı.

 

“Başbakana hakaret”ten 11 ay: 17 yaşındaki B.K. Facebook’ta ‘Başbakan’a hakaret’ gerekçesiyle (TCK ) 20 Temmuz’da 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Balıkesir Çocuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve üç yıl süre ile denetime tabi tutulmasına karar verildi. Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel Mart’ta mahkemeye gönderdiği dilekçede şikâyetten vazgeçtiklerini açıklamıştı.

 

Ergündoğan tazminat ödeyecek: Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 12 Temmuz’da, gazeteci Yalçın Ergündoğan’a 26 Nisan 2005’teki ‘Müritleri Haydar Baş’a baş kaldırdı’ haberinden ötürü İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 15 bin TL tazminat cezasını onadı. Ergündoğan’ın faiz ve masraflarla birlikte 40 bin TL ödemesi talep ediliyor. Ergündoğan’a aynı haberden ötürü üç dava daha açılmıştı. Davalardan birinde Ergündoğan adli para cezasına mahkum edildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı, dava AİHM’e taşındı. Diğer davada Ergündoğan 1500 TL manevi tazminata mahkum edildi.

 

Yurt muhabirine dava: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 6 Temmuz’da Yurt gazetesi muhabiri Ali Cemal Karabudak’a Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 10 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açtı. Davaya gerekçe olarak Karabudak’ın 24 Mart’taki “Gizli sahip Erdoğan mı?” haberi gerekçe gösterildi. Başbakan’ın ‘manevi şahsiyetinde telafisi güç zararlar meydana getirdiği’ ve ‘kişilik değerlerine ve bulunduğu konuma saldırdığı’ belirtildi.

 

TKP’ye dava: TKP’nin 1 Mayıs’taki “Padişah bozuntusuna bir çift sözümüz var, bu halk sana boyun eğmez” pankartı sebebiyle Torbalı İlçe Başkanı Erkan Altuner’e 2 Temmuz’da dava açıldı. Altuner’in Başbakan’a hakaret suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Cumhuriyet Savcısı Yücel Gencer’in hazırladığı iddianamede, TKP Torbalı İlçe Başkanı Erkan Altuner’in önce Başbakan’ı hedef alan pankartı astığı, 1 Mayıs günü de Başbakan’a yönelik “padişah bozuntusu” ifadesi kullandığı belirtildi.

 

Pinokyo mahkûm: Temmuz’da basında çıkan haberlerden Tekirdağ Şarköy Asliye Ceza Mahkemesi’nin, haftalık Şarköy’ün Sesi gazetesi yazarı Yakup Önal’ı hapse mahkûm ettiği öğrenildi. Mahkeme, 20 Temmuz 2005’te yazmaya başladığı “Başkan Pinokyo ve 9 Cüceler” yazı dizisinde dönemin AKP Belediye Başkanı Can Gürsoy ve belediye meclis üyeleri Ercan Yücel ve Olcay Yücel’e hakarette bulunduğu iddiasıyla gazeteciyi 2 yıl 3 ay 4 gün hapse mahkum etti. Sanığın bir daha suç işlemeyeceği yönünde olumlu “kanaat” uyandığından Önal’ın cezasını erteleyen mahkeme, gazetecinin bir yıl süreyle adli kontrol altında tutulmasına hükmetti.

 

Muzır Kurulu kararları

 

Ölüm Pornosu’na erteleme: Chuck Palahniuk’un Ölüm Pornosu adlı kitabında ‘müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek’ten (TCK 226/2) yargılanan çevirmen Funda Uncu ve Ayrıntı Yayınları Müdürü Hasan Basri Çıplak’ın dördüncü duruşması 5 Temmuz’daydı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mahkeme 3. yargı paketine dayanarak kovuşturmayı erteledi. Buna göre sanıklar üç yıl içinde basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemiyle yeni bir suç işlemezse dava düşecek, yoksa yeniden açılacak. Karar üzerine söz alan yayıncı Çıplak hâkime Chuck Palahniuk’ın Ayrıntı Yayınları’nca yayımlanan son kitabını vererek kendini ihbar etti.

 

Yumuşak Makine: Yumuşak Makine kitabının çevirmeni Süha Sertabiboğlu ve yayıncısı İrfan Sancı’nın ‘halkın ar ve hayâ duygularını incitmek’ten (TCK 226/2) yargılandığı dava 5 Temmuz’daydı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yedinci duruşmada mahkeme 3. yargı paketine dayanarak kovuşturmayı erteledi. Buna göre sanıklar üç yıl içinde basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemiyle yeni bir suç işlemezse dava düşecek, yoksa yeniden açılacak.

 

Yasaklamalar, kapatmalar, toplatmalar

 

Habertürk Çakırözer’e kapalı: AKP’nin 30 Eylül’deki 4. Olağan Kongresi’ni değerlendirmek üzere kongrenin yapılacağı Arena Spor Salonu’na Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer’i çağıran Habertürk TV bu yayından son anda vazgeçtiCumhuriyet’teki haberde Çakırözer’in ekrana çıkışının AKP tarafından engellendiği iddia edildi.

 

Giriş izni verilmedi: 30 Eylül’deki AKP Büyük Kongresi’ni izlemek için başvuruda bulunan Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Gözcü, Evrensel, Birgün ve Yeniçağ gazetelerine Kongre’ye giriş izni verilmedi.

 

Savda’nın Barış Yürüyüşü durduruldu: 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Roboski’den Ankara’ya Barış Yürüyüşü başlatan vicdani retçi Halil Savda, 28 Eylül’de Osmaniye girişinde polisler tarafından ‘halkın hassasiyetleri’ gerekçesiyle durduruldu. Savda ve arkadaşları oturma eylemi başlattıktan sonra polis araçlarına alınarak Adana’ya götürüldü. Gruba eşlik eden su ve yiyecekleri taşıyan araca 72 TL ceza, gruba ise Kabahatler Kanunu’ndan ceza verildi.

 

Roj TV ruhsatına geçici iptal: Danimarka Radyo Televizyon Üst Kurulu 26 Eylül’de Roj TV’nin yayın iznini 2 aylık süre içerisinde bazı yayın kasetlerini kurula teslim etmediği gerekçesiyle 2 ay süreyle geçici olarak iptal etti.

 

“Gazetemizi istiyoruz”: Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nden mektup yazan mahkûmlar 25 Eylül’de, Özgür Gündem ve Azadi Welat gazetelerinin yaklaşık 15 gündür çeşit nedenler gösterilerek kendilerine verilmediğini ifade etti.

 

Müslümanların Masumiyeti’ne yasak: Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatlarıyla Müslümanlara hakaret ettiği ve provokatif unsurlar barındırdığı gerekçesiyle “Müslümanların Masumiyeti” adlı filmin tespit edilen URL adreslerinde bulunan video içeriğinin çıkartılması için 25 Eylül’de yasal prosedür işletilmeye başlandı. Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi filmi “dünya barışını bozucu” olarak değerlendirdi ve filmin görüntülerinin yayından kaldırılması ve bahse konu yayınlara erişimin engellenmesine karar verdi.

Nurjuvazi toplatma davası: Nurjuvazi kitabının toplatılması istemiyle açılan davasının ikinci duruşması 24 Eylül’de Ümraniye 2.Asliye Ceza Mahkemesi’ndeydi. Davada bilirkişi atanması kararı verildi. Yazar Eren Erdem savunma yaptı.

 

Sendika sitesi yasak: Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 23 Eylül’de okullarda Eğitim-Sen sitesine girişi yasakladı. Okuldan siteye girmeye çalışanlar, “Bu siteye erişim sakıncalı içeriğinden dolayı, MEB isteğiyle Türk Telekom AŞ tarafından engellenmiştir” notuyla karşılaşıyor.

 

Bursa Fotofest’te sansür: Genç Fotoğraf İnisiyatifi’nin (GFİ) kolektif sergi katılımcısı Eda Kum’un transeksüel, gey, lezbiyen bireyleri işlediği fotoğrafları 19 Eylül’de Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde sakıncalı bulundu ve sergi komitesi tarafından engellendi.

 

GSÜ “Tuncel katılmasın”: 5-6 Ekim’de Galatasaray Üniversitesi’nden düzenlenecek Cinsiyet Eşitliğinin İnşası Konferansı için okul yönetimi 18 Eylül’de BDP milletvekili Sebahat Tuncel’in katılmama şartını koydu. Konferans yetkilileri şartı kabul etmeyince Galatasaray Üniversitesi salon tahsisini geri çekti. Konferans Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak.

 

Kızıl Bayrak’a el koyma: Sosyalizm İçin Kızıl Bayrak’ın 14 Eylül 2012 tarihli 4. (37) sayısı hakkında TMK 10. Maddesi ile görevli İstanbul 1 No’lu Hakimliği tarafından el koyma kararı verildi. Karara gerekçe olarak ise gazetenin İbrahim Çuhadar ile ilgili yayınladığı yazı ve haberlerde ‘örgüt propagandası’ (TMK 7/2), ‘terör örgütünün açıklamalarını yayınlamak’ (TMK 6/2) ve ‘suç ve suçluyu övmek’ (TCK 215) gerekçe gösterildi.

 

Aşk Tesadüfleri Sever’e sansür: 17 Eylül’de ATV’de gösterilen Aşk Tesadüfleri Sever filminin bazı diyalogları sansürlendi. Yönetmen Ömer Faruk Sorak “Suyu gelmiş” ve “Yattınız mı?” repliklerinin sansürlenmesini twitter hesabından eleştirdi.

 

Pala’dan türkü sansürü: Prof. Dr. İskender Pala, Zaman’da 11 Eylül’de yayımlanan ‘Türküler, ah türkülerimiz!..’ başlıklı yazısında müstehcen olduğu ve kadının aşağılandığını belirttiği türkülerin TRT repertuarından çıkarılmasını önerdi.

 

Bilim Teknik ve Rewşen’e yasak: İzmir’de Kırıklar 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde dört aydır tutuklu bulunan Uğur Çiçek’e 7 Eylül’de ailesi tarafından götürülen Bilim Teknik ve Rewşen dergileri sakıncalı bulundu ve Çiçek’e verilmedi.

 

Erdoğan’a iletişimden yoksun bırakma: bianet yazarı, tutuklu gazeteci Füsun Erdoğan’a verilen “haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama” cezası Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 7 Eylül’deki kararıyla kesinleşti. Erdoğan “gereksiz yere” marş söylediği için Hapishane Disiplin Kurulu’ndan 26 Aralık 2011’de iki ay ceza almıştı. Erdoğan, İnfaz Hakimliği’ne itirazı 15 Ağustos’ta reddedilince 3 Eylül’de Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz dilekçesi göndermişti.

 

Phorm Türkiye’de: Alternatif Bilişim Derneği 6 Eylül’de, internet kullanıcılarını iletişimin gizliliğini ihlal ettiği için AB’de faaliyetleri yasadışı hale gelen Phorm’un TTNET’in yeni partneri olduğu konusunda uyardı.

 

Sosyal medya sansürü: 5 Eylül’de basında çıkan haberlere göre hükümetin birçok eylem ve gösterinin sosyal medyada organize edildiğini düşündüğü ve Ulaştırma Bakanlığı’nın konuyla ilgili sosyal önlem alacağı bilgisi yer aldı.

 

Yasaklı yayınlar listesi savcılıkta: Ankara Emniyet Müdürlüğü 11 Eylül’de, ‘3. Yargı Paketi’ndeki düzenleme doğrultusunda, 31 Aralık 2011′e kadar, Ankara mahkemeleri veya Bakanlar Kurulu kararıyla hakkında toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı bulunan yayınların listesini, yasaklama kararının değerlendirilmesi amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Hakkında toplatma kararı verilen 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankartın yer aldığı liste, piyasada satılan Nazım Hikmet, Yaşar Kaplan, Lenin, Sultan Galiev, İsmail Beşikçi, Karl Marx ve Abdurrahim Karakoç’un da arasında bulunduğu birçok yazarın kitapları üzerinde yıllardır yasak kararı bulunduğunu ortaya çıkardı.

 

Ahmet Şık sakıncalı: Balçiçek İlter’in hazırlayıp sunduğu ‘Söz Sende’ programına davet edilen Ahmet Şık, 3 Eylül’de, kanal yetkilileri tarafından “sakıncalı” bulundu ve kendisine yapılan canlı yayın önerisi, banttan yayına çevrildi. Şık, bu öneriyi reddetti. Şık’ın katılacağı duyurusu yapılan program akışı değiştirildi ve programa AB Bakanı Egemen Bağış konuk edildi.

 

İMC’ye yasak: İstanbul Bakırköy L Tipi Cezaevi’nde kalan siyasi tutsakların İMC TV’nin açılması talebi 1 Eylül’de cezaevi müdürlüğüne takıldı. İdare “Alt yazılardan gelen mesajlarla talimat alıyorsunuz” diyerek talebi reddetti.

 

Cezaevinde yasaklı kitap kriteri: Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın cezaevlerine kitapların girişi, internet kullanımı, hükümlülerin tez ve kitap yazımı için gerekli kitapları teminiyle ilgili verdiği yazılı soru önergesini 22 Ağustos’ta cevapladı. Ergin cevapta kısıtlama kriterlerini sıralarken ceza infaz kurumuna girişi yasak kitap ve yayınlarla ilgili Adalet Bakanlığı’nda kayıtlı istatistiki veri bulunmadığını belirtti.

 

TRT’den Alevi-Sünni sansürü: TRT 1, 20 Ağustos’ta yayınlanan ‘Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?’ filminde, Kadı Pervane karakterinin “Alevi mi Sünni mi?” sorusunu ve Eredna karakterinin “O işi ulemaya bıraktım, karar bekliyorum” şeklindeki cevabını makasladı.

 

Şahin’in gezisinde basına sansür: Bakanlığıyla ilgili çalışma ve ziyaretlerde bulunmak üzere 15 Ağustos’ta Mardin’e giden İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar’ın ziyaretinde basına sansür uygulandı. Bakan Şahin’in programı kapsamında TRT ve Anadolu Ajansı dışında basın mensuplarının gezi ve incelemeleri kapsamında fotoğraf ve görüntü almaları engellendi. Şahin’in programını takip etmek üzere valilik tarafından akredite edilen basın mensuplarının engellenmesine Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti tepki gösterdi.

 

Lennon’a TRT sansürü: TRT spikeri, Olimpiyatların Kapanış Töreninde 14 Ağustos’ta John Lennon’ın “Imagine” şarkısını canlı yayında sansürleyerek çevirdi. Spiker “And no religion too” ve din de yok) kısmına gelindiğinde bu kısmı atlayarak bir sonraki bölüme geçti.

 

Sporcuların fotoğrafını sansürlediler: Vakit gazetesinin internet sitesi Habervaktim, 10 Ağustos’ta, “Türk sporcular sonradan açıldı! ‘Altın’ın adı Aslı, ‘Gümüş’ün adı Gamze ve Nur’ başlıklı manşet görselinde, yarıştan sonra birbirlerine sarılan sporcular Aslı Çakır Alptekin ile Gamze Bulut’un omuzlarını ve boyunlarını sansürledi.

 

İMC TV sansürlendi: 10 Ağustos’ta basında yer alan haberlere göre Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ndekilerin izlediği kanlar arasında yer alan İMC TV’nin bir hafta önce vezaevi müdürü tarafından sansürlendiği ortaya çıktı.

 

Barışa Emanet Olun sakıncalıymış: İzmir 2 No’lu F Tipi Cezaevi Hükümlü Seyithan Kutlu’ya ailesi tarafından gönderilen gazeteci yazar Hasan Cemal’in Barışa Emanet Olun adlı kitabını, hakkında dava ve toplatma kararı olmamasına rağmen 3 Ağustos’ta sakıncalı buldu ve imha edilmesine karar verdi.

 

Yarışmada sansür: Katıldığı “Kim milyoner olmak ister?” adlı yarışma programında 24 Temmuz’da gazeteci olduğunu ve Şişli’de simit satarak yaşadığını anlatan Elif Ayça Seren Ural, Ermeni kökenli olduğu, annesi öldükten sonra bazı yakınlarına ulaşmak için çağrıda bulunduğu bölümün kesildiğini söyledi. Ural yarışmada askılı kıyafet giymesine de Ramazan gerekçesiyle izin verilmediğini belirtti.

 

Kürtçe yasak mı, serbest mi?: Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, 21 Temmuz’da Diyarbakır’da Cegerxwîn Kültür Merkezi’nin ve çoğunluğu Kürtçe 19 parkın isimlerini ‘ahlaka aykırı, bölücü, yabancı isim verilemez’ yönetmeliği gerekçesiyle iptal etti. Diğer yandan, Hakkâri Üniversitesi’ne bağlı meslek yüksekokulunun adı, kentin Kürtçe adı olan ‘Çölemerik Meslek Yüksekokulu’ olarak değiştirildi.

 

Üç yayına el kondu: İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Temmuz’da Özgür Gelecek gazetesinin 37. sayısı, Partizan dergisinin 78. sayısı ve Munzur Festivali için çıkarılan özel sayısına el konulmasına karar verdi. Anayasanın 28/3 ve 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 25/2 maddeleri, karara gerekçe gösterildi.

 

Gauguin’e sansür: 20 Temmuz’da basında çıkan haberlere göre, Star Tv’nin Benim Güzel Evim programında, yarışmacının evi gezilirken duvardaki Gauguin’in ‘Are You Jealous?’ adlı eserinin sansürlendiği belirtildi.

 

Ekümenopolis’e yer yok: Kentsel dönüşümü “Ekümenopolis” belgeselinin Enez’deki gösterimi 17 Temmuz’da, kaymakamlıktan daha önce izin alınmasına rağmen Kaymakam’ın sözlü talimatıyla engellendi. Enez Kaymakamı Fatih Baysal, yasakla ilgili Enez’in yaz aylarında kalabalık oluşunu ve yer sorununu gerekçe gösterdi.

 

Bakanlıktan ziyarete izin yok: GÖP tarafından 16 Temmuz’da Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ndeki tutuklu gazeteciler Bedri Adanır, Vedat Kurşun, Ahmet Birsin, Ozan Kılınç, Tayyip Temel ve Abdullah Çetin’e ziyaret talebi Adalet Bakanlığı tarafından yanıtsız bırakıldı.

 

Çiftçi’ye dergi yasak: Kandıra 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Demokratik Modernite Dergisi eski İmtiyaz Sahibi Ömer Çiftçi’ye Demokratik Modernite dergisi 12 Temmuz’da toplatma kararı olmamasına rağmen verilmedi.

 

“Dropbox kapatılsın”: Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, dijital paylaşım sistemi Dropbox’ın kapatılması için 3 Temmuz’da harekete geçti. RedHack Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesini hackledikten sonra elde ettikleri bilgileri Dropbox’ta paylaşmıştı. Alternatif Bilişim Derneği ise RedHack’in eylemleri üzerine sosyal medyada yaratılmak istenen sansür ve otosansür operasyonlarını kınadı.

 

AİHM’e başvurular ve kararlar

 

Tarhan kararı: AİHM, 17 Temmuz’da Türkiye’yi vicdani retçi Mehmet Tarhan’a 10 bin euro ödemeye mahkûm etti. Mahkeme işkenceyi yasaklayan 3. maddenin ve ‘düşünce, vicdan ve din özgürlüğü’ne ilişkin 9. maddenin ihlal edildiğine hükmetti.

 

Anadilde eğitim talebi, ifade özgürlüğüdür: Eğitim-Sen, tüzüğündeki ‘anadilde eğitim hakkı’ ifadesinin kaldırılması için kapatma davası açılmasının ardından başvurduğu AİHM’deki davayı 25 Eylül’de kazandı. Mahkeme, tüzüğe müdahaleyi ve kapatma davasını ifade özgürlüğü ihlali olarak niteledi. AİHM, Türkiye’nin, kapatma davasıyla AİHS’in ‘ifade özgürlüğü’ ve ‘sendika kurma özgürlüğü’nü düzenleyen 10. ve 11 maddeleri ihlal ettiğine karar verdi Türkiye, 7 bin 500 Euro (17 bin 250 TL) manevi tazminat ile 411 Euro (945 TL) masraf ödeyecek.

 

RTÜK

RTÜK Temmuz-Eylül 2012 döneminde TV kuruluşlarına 18 uyarı, 34 para cezası ve bir program durdurma, radyolara ise 47 uyarı ve beş para cezası verdi. (Kurul kararları 19 Eylül’e kadar açıklandığı için raporda o tarihe kadar verilen cezalar yer alıyor.)

RTÜK ‘koruyucu sembol kullanılmadığı’ gerekçesiyle bir uyarı, bir para cezası; ‘insan onuru ve özel hayatın gizliliği’ni ihlalden altı para cezası; ‘masumiyet karinesini ihlal’den bir para cezası; ‘Türkçeyi bozmaktan’ dört uyarı, iki para cezası; ‘cevap hakkının ihlali’nden bir uyarı; ‘hukukun üstünlüğünü ihlal’den bir uyarı; ‘terörü övme’den bir program durdurma; ‘yarışma ve lotaryalar’la ilgili iki uyarı, bir para cezası; ‘şiddeti özendirme’den bir para cezası; ‘milli-manevi değerler’den bir para cezası; ‘tarafsız ihlali’nden bir uyarı cezası; ‘ayrımcılık’tan bir uyarı, bir para cezası; ‘tütün ve tütün mamulleri’nden bir uyarı, üç para cezası, ‘fal-batıl inanç’tan bir uyarı cezası verdi.

Geri kalan uyarı ve cezalar reklam, ürün yerleştirme, sponsorluk, program desteği gibi konularla ilgili teknik ve ticari düzenlemelerin ihlalleriyle ilgili.

 

Koruyucu sembol: “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz…” ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle bir uyarı (RADYO SEYMEN) ve bir para cezası (MOVIEMAX PREMIER 11.026) verdi.

 

İnsan onuru, özel hayatın gizliliği: 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesindeki “insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmüne göre altı para cezası (SHOW TV 371.786 TL, SHOW TÜRK 11.026 TL, FOX TV 214.584 TL, BEYAZ TV 14.540 TL, BEYAZ TV 11.026 TL, ULUSAL 1 11.026 TL) verdi.

 

Masumiyet karinesi: 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesindeki “suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz”” düzenlemesini ihlalden bir para cezası (ART 11.026 TL) verdi.

 

Türkçenin kullanımı: RTÜK 6112 sayılı Kanun’un “Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez” düzenlemesini ihlalden beş uyarı (STAR TV, RADYO EKİN, BUGÜN TV, RADYO SEYMEN, HABER TÜRK) iki para cezası (BEST FM 1102 (2) verdi.

 

Cevap hakkı: 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (o) bendindeki; “Kişi veya kuruluşların cevap ve düzeltme hakkına saygılı olmak zorundadır” hükmünün ihlali nedeniyle FOX TVye uyarı cezası verildi.

 

Hukukun üstünlüğü: 6112 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendindeki; “Yayın hizmetleri; Hukukun üstünlüğü, … esasına aykırı olamaz.” hükmünün ihlali” nedeniyle SÜPER TV’ye uyarı, YABAN TV’ye 11.026 TL para cezası verildi.

 

Terörü övme: 6112 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrası (d) bendindeki; “Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz.” hükmünün ihlali nedeniyle GÜN TV Ana Haber’e bir program durdurma cezası verildi.

 

Yarışma-lotarya: 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendindeki; “Bilgi iletişim araçları yoluyla yarışma veya lotarya içeremez, dinleyici ve seyircilere ikramiye verilemez veya ikramiye verilmesine aracılık edemez” maddesinin ihlalinden üç uyarı (KANAL TÜRK, İSTANBUL FM EGE, RADYO HERKÜL) bir para cezası (YAŞAM RADYO 1102 TL) verildi.

 

Şiddeti özendirme: 6112 sayılı Kanun’un 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendindeki “Şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz.” hükmünü ihlalden KANAL D’ye 1.054.429 TL para cezası verildi.

 

Milli-manevi değerler: 6112 sayılı Kanun’un 8’nci maddesinin 1’nci fıkrasının (f) bendinde yer alan “Toplumun millî ve manevî değerlerine, aykırı olamaz” hükmünü ihlalden KANAL D’ye 477.123 TL para cezası verdi.

 

Tarafsızlık ihlali: 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (ı) bendinde yer alan “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır…” ilkesinin ihlalinden GTV’ye uyarı cezası verdi.

 

Ayrımcılık: 6112 sayılı Kanun’un 9’uncu maddesinin 6’ncı fıkrasının (b) bendinde yer alan, “Cinsiyet, ırk, renk veya etnik köken, tabiiyet, din, felsefi inanç veya siyasi düşünce, özürlülük, yaş ve herhangi bir ayrımcılığı içermemek veya teşvik etmemek” hükmünün ihlali nedeniyle bir uyarı (METEOROLOJİNİN SESİ RADYOSU) ve bir para cezası (GÜN TV 11.026 TL) verdi.

 

Tütün ve tütün mamulleri: 6112 sayılı Kanun’un 3. maddesinin 6. fıkrasındaki “Televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamaz, görüntülerine yer verilemez” hükmü gereğince bir uyarı (TÜRKİYEM) üç para cezası (TRT 1 67.962 TL, KANAL 7 67.962 TL, STAR TV 67.962 TL) verdi.

 

Fal-batıl inanç: 6112 sayılı Kanun uyarınca “kişileri fal veya batıl inançlar yoluyla istismar edemez.” ilkesinin ihlali nedeniyle TEMPO TV bir uyarı cezası aldı. (EG/BA)

 

Sayfa Başı