MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
BİA MEDYA GÖZLEM / OCAK-ŞUBAT-MART 2012
Gün Gün Üç Aylık Medya/İfade Özgürlüğü İhlalleri -Tam Metin
2012 1. Çeyrek Medya Gözlem Raporu - Tam Metin
Erol Önderoğlu - Bia Haber Merkezi 02/05/2012

100 gazeteci ve 35 dağıtımcı Nisan ayına hapishanede girdi. Biri hariç bütün gazeteciler Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında ‘örgüt’ bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. 100 gazeteciden 66’sı, 35 dağıtımcının tümü Kürt medyasından.
Gazeteciler ve dağıtımcılar genellikle “haber takibi”, “kitap yazımı”, “iktidara eleştirel habercilik” ve “Kürt medyasında çalışmak” gibi olağan gazetecilik faaliyetleri suçmuş gibi tanımlanarak “yasadışı örgütün medya ortamı”nı oluşturmakla suçlanıyorlar.
İsnat edilen suçlar arasında “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” ve/veya “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dâhil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” de bulunuyor. Bazı gazeteciler ise silahlı ya da silahsız örgüt kurmak, sevk ve idare etmek, üye olmak suçlaması ile yargılanıyor ve hakkında hüküm verilenler var.
Sadece dört gazeteci doğrudan yaptıkları haber, yazdıkları yorum ve kitaplardan dolayı açılan ceza davalarında yargılanıyor: Azadiya Welat gazetesi sorumlu yazı işleri müdürleri Vedat Kurşun, Ruken Ergün ve Ozan Kılınç, Aram Yayınları imtiyaz sahibi ve Hawar gazetesi sorumlusu Bedri Adanır.
Tutuklama bir tedbir olmasına rağmen, “kaçma şüphesi”, “delilleri yok etme, gizleme, değiştirme”, “tanıklar üzerinden baskı”, “yoğun ve kuvvetli suç şüphesi” ve haklarında ileri sürülen suçlamaların Ceza Muhakemesi Kanunu 100. madde kapsamında sayılan suçlardan olması gibi kriterler 2012’nin ilk üç aylık döneminde uygulanmaya devam edildi.
Gazeteci Cinayetleri / Yargılama
Dink Cinayeti

Dink için 18 talep: Hrant Dink ailesi avukatları, 22 Mart’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdikleri dilekçe ile Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporunun yeni tespit ve delillere ulaştığını ifade ettiler ve 18 maddelik taleplerini savcılığa ilettiler. Avukatlar, Dink cinayetinde şüpheli hususların aydınlatılmasını, bu inceleme ve araştırma neticesinde ortaya çıkacak failler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak ve sanıklarla irtibatları kurularak, haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesini talep etti.
Samast’ın cezası kesinleşti: Yargıtay, 21 Mart’ta Hrant Dink cinayeti davasında Ogün Samast’a verilen 22 yıl 10 aylık hapis cezasını onadı. Samast, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ‘tasarlayarak insan öldürmek’ (TCK 82/1-a) ve ‘ruhsatsız silah bulundurmak’tan (6136 sayılı Ateşli Silahlar Hakkındaki Kanun’a muhalefet) toplam 22 yıl 10 ay hapis cezası almıştı. Samast’ın, Ceza İnfaz Kanunu uyarınca cezasının üçte ikisini yatması öngörülüyor. Samast, 10 yıl 8 ay daha cezaevinde yatacak.
Dink ailesinin itirazları reddedildi: Dink ailesinin, Hrant Dink’i İstanbul Valiliği’nde ‘uyardıkları’ ileri sürülen iki MİT görevlisi hakkındaki takipsizlik kararına itirazları, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesince 10 Mart’ta reddedildi. Mahkeme Başkanı Süleyman Savut ile üyeler Şenel Altınay ve Jale Tetik’in verdiği kararda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ”görevi kötüye kullanma”dan yürüttüğü soruşturmada takipsizlik kararı verdiği belirtildi.
Dink cinayetinde gerekçeli karar: İstanbul Şişli’de 19 Ocak 2007’de Agos gazetesi önünde öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayeti davasının gerekçeli kararı, 23 Şubat’ta açıklandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 216 sayfalık gerekçeli kararında, “Delil olmadan sadece bir kısım mantıksal yorumla terör örgütü suçundan mahkûmiyet kurulması ceza hukukunda mümkün değildir. Örgüt var ise nerede, ne zaman, hangi amaç ile kurulduğu tespit edilememiştir. Örgütü kuranların karşılıklı iradelerinin hangi prensip ve suçlar etrafında oluştuğu tespit edilememiştir. Devamlılık gösteren bir yapı var ise 19 Ocak 2007 tarihinden sonra ne tür eylemler içerisinde olduğu bilgisi elde edilememiştir” ifadeleri yer aldı.
Dink ailesinden Cerrah ve Güler’e yeni dava: Dink ailesinin avukatları, 14 Şubat’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine dilekçe sundu. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Hosrof Dink ve çocukları Delal, Arat ile Sera Dink imzalı dilekçede, Muammer Güler, Celalettin Cerrah, Ramazan Akyürek, Engin Dinç, Muhittin Zenit, Ali Öz, Ergun Güngör, Ahmet İlhan Güler, Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Özkan, Özcan Özkan, Reşat Altay, Faruk Sarı, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Mehmet Ayhan, Metin Yıldız, Hüseyin Yılmaz, Gazi Günay, Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz’ın yargılanması talep ediliyor. Dilekçede ayrıca, “Dink cinayetinden haberdar olan, görevi ve konumu gereği cinayeti önleme yükümlülüğü bulunan Trabzon İl Jandarma Komutanlığı, Trabzon ve İstanbul emniyet müdürlüklerinin diğer görevlileri ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerinin de isim olmaksızın şüpheli oldukları” yer alıyor. Kamu görevlilerinin, ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ (TCK 83) dâhil suç işlediklerini bildirerek, haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesi talep edildi.
İğci’ye beraat: Agos Gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in 19 sanıklı cinayet davasında, hakkında hüküm kurulması unutulan tutuksuz sanık Coşkun İğci, 13 Şubat’ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada beraat etti.
Hrant Dink davası: İstanbul Şişli’de 19 Ocak 2007’de Agos gazetesi önünde öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayeti davası, 17 Ocak’taki 25. duruşmada karara bağlandı. Örgüt suçundan tüm sanıklar beraat ederken, Yasin Hayal ‘tasarlayarak insan öldürmeye azmettirmek’ten (TCK 37, 38, 82/1) ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm oldu. Hayal ayrıca, Orhan Pamuk’u tehdit etmekten üç ay, ruhsatsız silah bulundurmaktan bir yıl hapis cezası aldı. Erhan Tuncel ise, silahlı terör örgütü üyeliği ve insan öldürmeye azmettirme suçundan beraat ederken, Mc Donald’s bombalamasından 10 yıl 6 ay ceza aldı ancak tahliye edildi. Osman Hayal her iki suçtan beraat etti.
Salih Hacisalihoğlu’nun ruhsatsız mermi bulundurmaktan iki ay 15 gün hapsine, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in tasarlayarak insan öldürmeye yardım etmekten dolayı 12 yıl altışar ay hapsine, İskender’in ruhsatsız silahtan bir yıl hapsine karar verildi. Hacisalihoğlu, Yolcu ve İskender’le ilgili hükmün uygulanıp uygulanmayacağına Yargıtay karar verecek. Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci’yle ilgili hiçbir hüküm verilmedi. Savcı Hikmet Usta, heyetin kararını Yargıtay’a taşıyor.
Cihan Hayırsevener davası: 18 Aralık 2009’da öldürülen Güney Marmara’da Yaşam Gazetesi genel yayın yönetmeni Cihan Hayırsevener davasının üçüncü duruşması, 28 Şubat’ta İstanbul 10. Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Üçü tutuklu 18 sanığın örgütlü suç kapsamında yargılandığı davada, tutuklu yargılanan, cinayetin azmettiricisi olduğu iddia edilen İhsan Kuruoğlu, cinayetten yargılanan Serkan Erakkuş ve tetikçi zanlısıyla birlikte hareket etmekle suçlanan şoför Kerem Yılmaz hazır bulundu. Mayıs 2011’den beri mahkeme heyetinin gündeminde olan “gizli tanık” son duruşmaya getirilemedi. Mahkeme Başkanı İbrahim Balık, Bandırma Emniyeti’nin gizli tanığın getirilmesi için tanığın bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar verdi. Duruşma 22 Mayıs’ta.
Hayırsevener, Ekim 2009’da belediye ihaleleri yoluyla yapılan yolsuzlukları konu alan yazılarından sonra 18 Aralık 2009’da Bandırma’da sokakta yürürken öldürülmüştü.
Mayıs 2011’de Yargıtay 5. Ceza Dairesi, “çıkar amaçlı örgüt kurma”, “örgüt üyeliği”, “kamu ihalelerine fesat karıştırma” suçlarından açılan davayı, gazetecinin öldürülmesi davasıyla birleştirilmişti.
Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin ihaleye fesat karıştırma davası ile birleştirdiği davada İlk Haber Gazetesi’nin kurucusu İhsan Kuruoğlu ve yayın danışmanı Engin Arıcan’ın da aralarında bulunduğu üçü tutuklu 18 sanık yargılanıyor.

Hapisteki Gazeteciler
100 gazeteci ve 35 dağıtımcı Nisan ayına cezaevinde girdi. Biri hariç bütün gazeteciler Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında ‘örgüt’ bağlantılı olarak hapiste bulunuyor.
Sadece dört gazeteci doğrudan yazdıkları haber, yazı ve kitaplar nedeniyle açılan davalardan suçlanıyor ve yargılanıyor: Azadiya Welat gazetesi sorumlu yazı işleri müdürleri Vedat Kurşun, Ruken Ergün ve Ozan Kılınç, Aram Yayınları imtiyaz sahibi ve Hawar gazetesi sorumlusu Bedri Adanır.
100 gazeteciden de 66’sı ‘Kürdistan Topluluklar Birliği-Türkiye’ (KCK), ‘PKK’ ve ‘DYG’, 5’i ‘Ergenekon’, altısı OdaTV, 7’s’i ‘Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi’ (DHKP-C), biri ‘ Maoist Komünist Partisi’ ( MKP); dördü ‘Marksist Leninist Komünist Partisi’ (MLKP), dördü ‘Devrimci Karargâh’ davalarından hapiste.
100 gazeteciden 24’ü hükümlü, 28’inin yargılanması sürüyor. 48’i ise 31 Mart tarihi itibarıyla henüz iddianameleri açıklanmadığı için, ne tür iddialarla tutulduklarını net olarak bilmeden ilk duruşma gününü bekliyor.
Dicle Haber Ajansı’ndan 24 gazeteci hapiste; dördü hükümlü, ikisi yargılanıyor, 18’i ise eski çalışanlarından üç gazeteci ile birlikte iddianame bekliyor.
Azadiya Welat gazetesinden 14 gazeteci hapiste; dokuzu hükümlü, birinin yargılaması sürüyor, dördü iddianame bekliyor.
Özgür Gündem’den on gazeteci hapiste; dokuzu iddianame bekliyor, biri hükümlü. Eski editörlerinden üçü de iddianame bekliyor.
Özgür Halk dergisinden üç gazeteci hapiste. İkisi yargılanıyor, biri hükümlü. Demokratik Modernite dergisinden üç gazeteci hapiste iddianame bekliyor.
Gün TV’den bir gazeteci yargılanıyor, Radyo Dünya’dan da bir gazeteci hükümlü ve başka bir davadan iddianame bekliyor. Birgün gazetesinden bir gazeteci ve Aram Yayınları genel yayın yönetmeni hükümlü.

Ergenekon/Yargılananlar:Hikmet Çiçek(Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni), Mehmet Deniz Yıldırım (Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni),Mehmet Haberal(Kanal B imtiyaz sahibi), Mustafa Balbay(Cumhuriyet köşe yazarı/CHP milletvekili), Tuncay Özkan(Kanal Biz TV sahibi).

OdaTV/Yargılananlar: Barış Pehlivan (OdaTV İnternet sitesi genel yayın yönetmeni), Barış Terkoğlu (OdaTV İnternet sitesi haber müdürü), Müyesser Uğur Yıldız (OdaTV yazarı), Soner Yalçın (OdaTV imtiyaz sahibi), Prof. Dr. Yalçın Küçük (OdaTV yazarı)

OdaTV/İddianamesi açıklanmayan: Turan Özlü(Ulusal Kanal genel yayın yönetmeni)

Devrimci Karargâh/Hükümlüler:Mehmet Yeşiltepe(Devrimci Hareket yazarı – 8 yıl 9 ay)

Devrimci Karargâh/Yargılananlar:Hakan Soytemiz(Red/Enternasyonel yazarı) ve Osman Baha Okar(Bilim ve Gelecek editörü)

Devrimci Karargâh/İddianamesi açıklanmayan:Mehmet Güneş(Türkiye Gerçeği dergisi yazarı)

KCK – PKK – DYG/Hükümlüler:Abdülcabbar Karabeğ(Azadiya Welat Mersin temsilcisi – 7 yıl 1 ay), Ali Konar(Azadiya Welat Elazığ temsilcisi – 7 yıl 6 ay), Bayram Parlak (Gündem Mersin temsilcisi – 6 yıl 3 ay), Faysal Tunç(DİHA Şırnak muhabiri- 12 yıl, 6 ay), Ferhat Çiftçi(Azadiya Welat Antep temsilcisi, 22 yıl 8 ay), Hamit Dılbahar(Azadiya Welat yazarı), Kenan Karavil(Radyo Dünya Yönetmeni – 6 yıl 3 ay), Mehmet Karaaslan(DİHA Mersin muhabiri – 6 yıl, 3 ay), M. Ferid Demirel(DİHA muhabiri – 6 yıl 3 ay), Murat İlhan(Azadiya Welat Diyarbakır muhabiri – 6 yıl, 3 ay), Nuri Yeşil(Azadiya Welat Tunceli temsilcisi – 1 yıl 7 ay), Ömer Faruk Çalışkan(Özgür Halk dergisi yazı işleri müdürü – 6 yıl, 3 ay), Sevcan Atak(Özgür Halk dergisi editörü – 7 yıl 6 ay), Seyithan Akyüz(Azadiya Welat Adana temsilcisi – 10 yıl, 6 ay), Şahabettin Demir(DİHA Van muhabiri – 4 yıl).

KCK – PKK – DYG/Yargılananlar:Ahmet Akyol(DİHA Adana muhabiri), Ahmet Birsin(Gün TV genel müdürü), Hamdiye Çiftçi(DİHA Hakkâri muhabiri), Sebahattin Sürmeli(Özgür Halk dergisi editörü).

KCK – PKK – DYG/İddianamesi açıklanmayanlar: Abdullah Çetin (DİHA Siirt muhabiri), Abdülmenaf Düzenci (Yüksekova Gündem Haber sitesi imtiyaz sahibi), Aydın Yıldız (DİHA Mersin muhabiri), Ayşe Oyman (Özgür Gündem editörü), Aziz Tekin (Azadiya Welat Mardin temsilcisi), Cengiz Kapmaz (Özgür Gündem yazarı), Çağdaş Kaplan (DİHA muhabiri), Çağdaş Ulus (Vatan gazetesi muhabiri), Dilek Demirel (Özgür Gündem eski editörü), Ertuş Bozkurt (Fırat Dağıtım çalışanı, muhabir), Fatma Koçak (DİHA yazı işleri müdürü), Feyyaz Deniz (DİHA Ankara muhabiri), Gülsen Aslan (DİHA muhabiri), Hasan Özgüneş (Azadiya Welat yazarı), Hüseyin Deniz (Evrensel muhabiri), İsmail Yıldız (DİHA eski çalışanı, Dersim gazetesi yazı işleri müdürü), Kazım Şeker (Özgür Gündem editörü), Kenan Kırkaya (DİHA Ankara temsilcisi), Mazlum Özdemir (DİHA Diyarbakır muhabiri), Mazlum Sezer (DİHA eski muhabiri), Mehmet Emin Yıldırım (Azadiya Welat genel yayın yönetmeni), Murat Aydın (DİHA muhabiri), Murat Çiftçi (DİHA muhabiri), Müge Tuzcu (eski Evrensel muhabiri), Nahide Ermiş (Demokratik Modernite yayın kurulu üyesi), Nevin Erdemir (Özgür Gündem Editörü), Nilgün Yıldız (DİHA Mardin muhabiri), Nurettin Fırat (Özgür Gündem yazarı), Oktay Candemir (DİHA eski muhabiri), Ömer Çelik (DİHA muhabiri), Ömer Çiftçi (Demokratik Modernite imtiyaz sahibi), Özlem Ağuş (DİHA muhabiri), Ragıp Zarakolu (Belge Yayınları sahibi, Özgür Gündem yazarı), Ramazan Pekgöz (DİHA Diyarbakır editörü), Sadık Topaloğlu (DİHA muhabiri), Selahattin Aslan (Demokratik Modernite editörü), Semiha Alankuş (DİHA Diyarbakır editörü), Sibel Güler (Özgür Gündem eski editörü), Sinan Aygül (DİHA Bitlis muhabiri), Songül Karatagna (Özgür Gündem yazarı), Sultan Şaman (Heviya Jine editörü), Tayyip Temel(Azadiya Welat eski genel yayın yönetmeni), Turabi Kişin (Özgür Gündem eski editörü), Yüksel Genç (Özgür Gündem yazarı), Zeynep Kuray (Birgün muhabiri), Ziya Çiçekçi (Özgür Gündem imtiyaz sahibi, yazı işleri müdürü), Zuhal Tekiner (DİHA imtiyaz sahibi)

DHKP-C/Hükümlü:Mustafa Gök(Emek ve Adalet dergisi Ankara temsilcisi)

DHKP-C/Yargılananlar:Cihan Gün(Yürüyüş dergisi muhabiri), Fatih Özgür Aydın(Mühendislik, Mimarlık ve Planlamada + İvme Dergisi yazı işleri müdürü),Halit Güdenoğlu(Kamu Emekçileri dergisi sahibi), Kaan Ünsal(Yürüyüş dergisi muhabiri),Musa Kurt(Kamu Emekçileri dergisi yazı işleri müdürü),Naciye Yavuz(Yürüyüş dergisi muhabiri).

MKP/Hükümlüler:Erdal Süsem(Eylül Hapishane dergisi editörü – ömür boyu hapis)
MLKP/Hükümlüler: Hatice Duman(Atılım Dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü – ömür boyu hapis).

MLKP/Yargılananlar:Sedat Şenoğlu(Atılım Gazetesi yayın koordinatörü), Bayram Namaz(Atılım dergisi yazarı), Füsun Erdoğan(Özgür Radyo genel yayın koordinatörü).

Odak dergisi yazı işleri müdürü Erol Zavar ‘Direniş Hareketi’ davasından müebbet hapse mahkûm. Mezitli FM genel yayın yönetmeni Mikdat Algülörgüt bağlantısından yargılanıyor. Ama örgüt adı geçmiyor. Özgür Gündem editörü Serdar Engin ise “Sayın Öcalan” şeklindeki hitaptan dolayı karar verilen davasında TCK 215 ‘suçu ve suçluyu övmek’ten Eylül 2011’de 9 ay hapis cezası aldı.

Dağıtımcılar-çalışanlar
35 dağıtımcı ve çalışan 31 Mart’ta cezaevindeydi. KCK-PKK-DYG davalarından tutuklu dağıtımcı ve çalışanların dokuzu hükümlü, dokuzu yargılanıyor, 13’ü ise iddianame bekliyor. Dördü hakkında ise iddianamesiz, yargılanıyor, hükümlü bilgilerine ulaşılamıyor.

KCK-PKK-DYG/Hükümlüler: Ali Bilen (Özgür Halk dağıtımcısı – 8 yıl, 8 ay), Ali Çat (Fırat Dağıtım-Azadiya Welat Mersin dağıtımcısı – 7 yıl 1 ay), Cengiz Doğan (Fırat Dağıtım – Azadiya Welat Nusaybin çalışanı – 3 yıl 7 ay), Dilşah Ercan (Azadiya Welat Mersin dağıtımcısı – 8 yıl 9 ay), Dindare Temirhan (Özgür Halk dergisi Mardin çalışanı – 2 yıl 6 ay), İhsan Sinmiş (Azadiya Welat dağıtımcısı – 6 yıl, 3 ay), Mikail Çağrıcı (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı, müebbet), Selim Kahraman (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı – 14 yıl, 3 ay), Sibel Mustafaoğlu (Fırat Dağıtım Antep çalışanı – 21 yıl, 6 ay).
KCK-PKK-DYG/Yargılananlar: Ali Ertuğrul (Azadiya Welat Şırnak dağıtımcısı), Hakan İraz (Günlük dağıtımcısı), Nazdar Ecevit (Azadiya Welat Şırnak dağıtımcısı), Ramazan Dinç (Özgür Halk Diyarbakır çalışanı), Salman Akpınar (Fırat Dağıtım çalışanı), Savaş Aslan (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı), Serdar Ay (Fırat Dağıtım Diyarbakır dağıtımcısı), Ufuk Demir (Fırat Dağıtım Iğdır eski çalışanı), Zahide Parim (Fırat Dağıtım Iğdır eski çalışanı)
KCK-PKK-DYG/İddianamesi açıklanmayanlar: Abdülbesir Yapıcı (Azadiya Welat çalışanı), Cihat Ablay (Demokratik Modernite çalışanı), Çiğdem Aslan (Fırat Dağıtım muhasebecisi), Davut Uçar (Özgür Gündem satış ve pazarlama sorumlusu), Haydar Tekin (Fırat Dağıtım eski çalışanı), İrfan Bilgiç (Fırat Dağıtım eski çalışanı), Mahmut Tutal (Azadiya Welat çalışanı), Pervin Yerlikaya (DİHA İstanbul çalışanı), Saffet Orman (Demokratik Modernite Van çalışanı), Şafak Çelen (Azadiya Welat çalışanı), Şahin Baydağı (Azadiya Welat Kızıltepe eski dağıtımcısı), Şeyhmus Fidan(Fırat Dağıtım İstanbul çalışanı), Veysi Arancak (Fırat Dağıtım İstanbul çalışanı).

Tahliyeler

Emekçi tahliye: Gün TV radyo spikeri Rohat Emekçi’nin 15 Aralık’ta tahliye olduğu bilgisine ulaşıldı.

Altan ve Kaya tahliye: Dicle Haber Ajansı (DİHA) Batman temsilcisi Erdoğan Altan ve Diyarbakır temsilcisi Kadri Kaya, 28 Mart’ta Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutuklu geçirdikleri süre göz önünde bulundurularak tahliye edildiler.

Kırmızıgül tahliye: Taktığı puşi delil gösterilerek ‘örgüt üyeliğinden’ (TCK 314/2) yargılanan üniversite öğrencisi Cihan Kırmızıgül, 14. Ağır Ceza’da görülen davasının sekizinci duruşmasında, 25 aylık tutukluluğunun ardından 23 Mart’ta tahliye oldu.

Kurt tahliye: Tavır dergisi sahibi Bahar Kurt, Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C) üyesi olmak’tan (TCK 314/2) yargılandığı davada 20 Mart’ta, ikinci duruşmada tahliye oldu. Kurt, 10 Mayıs’ta Okmeydanı’ndaki operasyonda Grup Yorum üyeleriyle gözaltına alınıp 13 Mayıs’ta tutuklanmıştı. Duruşma 26 Nisan’a ertelendi.
Şık, Şener, Musluk ve Çakır tahliye: Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde OdaTV davasının tutuklu sanıkları Ahmet Şık, Nedim Şener, Coşkun Musluk ve M. Sait Çakır 12 Mart’ta tahliye oldu. Mahkeme “suç vasıflarının değişme ihtimalini ve tutuklu kalınan süreyi” gerekçe gösterdi.

Coşar tahliye oldu: Atılım gazetesi yazarı Hasan Coşar’ın ‘MLKP üyesi olmak’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılandığı dava 8 Mart’ta görüldü. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Mart 2010’da verilen 10 yıl hapis cezası Yargıtay’ca bozulan ve 8 Aralık’ta tahliye olan Coşar’ın son duruşmasında mütalaa verildi. Mütalaada Coşar’ın ‘örgüt üyeliği’nden cezalandırılması istendi. Duruşma 10 Mayıs’a ertelendi.
Doğan Yurdakul tahliye: Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Şubat’ta Odatv davasının tutuklu sanığı gazeteci Doğan Yurdakul’un sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar verdi.
Baran tahliye: 22 Kasım’da polis operasyonuyla gözaltına alınıp 25 Kasım’da çıkarıldığı mahkemede tutuklanan ODAK Dergisi yazarı Doğan Can Baran, 4 Şubat’ta tahliye edildi. Baran’ın davası İstanbul’daki Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilmişti. Davanın esasa kaydı için bir ay bekleyen dosyaya Baran’ın avukatı 2 Şubat’ta itiraz etmişti. Baranla birlikte tutuklanan 11 kişinin avukatları, dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması, görevsizlik kararı verilmesi ve tutukluların tahliye edilmesini talep etmişti. Yapılan itiraz değerlendirilip tutukluların tahliyesine karar verildi.
Keskin tahliye edildi: Atılım gazetesi muhabiri Dilek Keskin, 31 Ocak’ta tahliye edildi. Keskin Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15 Ocak 2010’da ‘MLKP üyeliği’nden (TCK 314/2) hakkında verdiği 6 yıl üç aylık hapis cezası kesinleştiği için tutuklanmıştı. Keskin, cezasının bitimine altı ay kala 18 yaşından küçük olduğu için verdiği dilekçe kabul edilerek erken tahliye edildi.
Tunç tahliye: DİHA Şırnak muhabiri Behdin Tunç Ocak ayında 6 yıl, 3 aylık cezası bittiği için tahliye oldu.

Saldırı, Tehdit ve Engellemeler

CNN ekibine saldırı: Fenerbahçeli taraftarlar, 31 Mart’ta ‘Şike Davası’ duruşmasından sonra, adliye önünde kararı canlı yayında izleyicilere aktarmak isteyen CNN Türk spor muhabirlerine saldırdı. Kararı anında aktarmak isteyen CNN Türk spor muhabirleri Ertem Şener ve Emre Tilev, Fenerbahçeli taraftarların bozuk paralı ve havai fişekli saldırısına uğradı.

Yorum’dan açıklama: Grup Yorum 30 Mart’ta yazılı açıklama yaparak, Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tutuklu üyeleri Seçkin Aydoğan’ın, iki mahkûmla beraber saldırıya uğradığını belirtti. Açıklamada olaydan hapishane müdürü, diğer görevliler ve gardiyanlar sorumlu tutuldu.

110 bin site engelli: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK), 27 Mart’ta kuruma internetteki içeriklere ilişkin 500 bin ihbar geldiğini, 110 bin içeriğin çıkarıldığını bildirdi. İçerik çıkarma işlemlerinin yüzde 60’ının müstehcenlik, yüzde 20’sinin Atatürk aleyhine işlenen suçlar, kalan yüzde 20’sinin ise diğer hususlara ilişkin olduğunu vurgulandı.
İHD’nin sitesi hacklendi: İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nin internet sitesi (http://www.ihd.org.tr) 21 Mart’ta hacklendi. İHD bu saldırının aynı gün internet sitesinde yayınlanan “Newroz Piroz Be!” başlıklı açıklamayla ilgili olduğunu ve saldırganların derneği “bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek tehdit ettiğini açıkladı.
Sağ’ın klibine jandarma tehdidi: Sanatçı Pınar Sağ ve yönetmen Kazım Öz, 19 Mart’ta Uludere Katliamı’nı anlatan müzik klibinde oynayan Uludereli köylüleri jandarmanın soruşturma açmak ile tehdit ettiğini açıkladılar. Sağ, 28 Aralık’ta Uludere’de bombardımanda ölen 34 kişiye dikkat çekmek için “Mavi Düş” albümündeki “Iraksamalar” ezgisine Uludere’de Roboski (Ortasu) köyünde klip çekmişti.
Mahkeme tehdidi eleştiri saydı: İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi, 5 Mart’ta eski Alperen Ocakları İstanbul başkanı Mustafa Kayatuzu hakkında beraat kararı verdi. 11 Temmuz 2009’da Alperen Ocakları piyanist İdil Biret’in konserinin düzenlendiği Topkapı Sarayı’nda şarap içilmesini protesto etmiş; kapı önünde konserin afişlerini yakmıştı. Mahkeme, Kayatuzu’nun “Şu kapıdan elinde şarap şişeleriyle giren hainleri gördük. Aklınızı başınıza alın demiyorum. O başınızı gövdenizden alırız” sözlerini eleştiri özgürlüğü saydı.

Çay hedef gösterdi: Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, 3 Mart’ta Pozantı Cezaevi ile ilgili haber yapan Evrensel, Özgür Gündem ve Dicle Haber Ajansı’nı “Bunlar PKK terör örgütünün yayın kuruluşları” diyerek hedef gösterdi. Evrensel gazetesi genel yayın yönetmeni İhsan Çaralan ise Çay’a dava açacaklarını açıkladı.
Tutuklu gazeteciye işkence: KCK soruşturması kapsamında tutuklanan Vatan gazetesi muhabiri Çağdaş Ulus’un avukatı Hüseyin Ersöz 23 Şubat’ta, gardiyanların müvekkiline tuvalet temizletmek istediklerini açıkladı. Avukata göre; Ulus’un cezaevinde vücudunun sağ tarafında titreme ve uyuşma şikayetleri başladı, uzun bir süre revire çıkarılmadı, cezaevi doktorunun sürekli ilaç, değiştirdi. Ersöz Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Zaman bürolarına saldırı: Zaman gazetesinin Köln ve Paris bürolarına 15 Şubat’ta saldırı düzenlendi. Zaman Fransa bürosuna giren maskeli saldırganlar büro çalışanları tehdit etti, binaya taş ve sopalarla ağır hasar verdi. Abdullah Öcalan’ın tutuklanmasının 13. yıldönümü nedeniyle yapılan saldırıyı PKK’ye yakın ‘Fırat İntikam Tugayı’ üstlendi. Aynı gece Zaman Gazetesi Almanya’nın Köln şehrindeki bürosuna da molotofkokteyli atıldı.
BTK’ya Anonymous saldırısı: Anonymous adlı siber hacktivist grup kullanıcıları internetteki tehlikelerden koruduğunu iddia eden BTK sistemlerine 14 Şubat’ta saldırı düzenledi. Olay sonucunda BTK veritabanlarından birçok yurttaşa ait kritik kişisel veriler İnternet’e sızdı. Yayınlanan bilgiler arasında isim, eposta, ev adresleri, TC kimlik numaraları, cep telefon numaraları, parolalar gibi kritik bilgiler yer alıyor.
Özgür Gelecek’ten suç duyurusu: Özgür Gelecek gazetesi çalışanları, gazetenin Kartal bürosu kapısına 21 Ocak’ta kapıya beyaz zarf içinde tek mermi bırakıldığını açıkladı, 25 Ocak’ta suç duyurusunda bulundu.

Soruşturmalar, Açılan/Süren Davalar, Kararlar

Karikatüre 1 yıl hapis talebi: Bahadır Baruter’in 10 Şubat 2011’de Penguen dergisinde yayımlanan “Allah yok, din yalan” yazılı karikatürden yargılandığı dava, 29 Mart’ta devam etti. İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada görevsizlik kararı verildi, dava İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi ve Baruter hakkındaki zorla getirilme talebi de kaldırıldı. Baruter ‘halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılamak’la (TCK 216/3) yargılanıyordu. 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yeni duruşma günü henüz tebliğ edilmedi.

“Roj TV” davası: DİHA Batman temsilcisi Erdoğan Altan ve Diyarbakır temsilcisi Kadri Kaya, 28 Mart’ta Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliye edildiler. Sonraki duruşma 14 Mayıs’ta. Altan ve Kaya’nın Kürtçe savunma talepleri 6 Şubat’taki beşinci duruşmada reddedilmişti. 11 Ocak’taki dördüncü duruşmada ise savcılık mütalaa vermişti. Altan ve Kaya Roj TV ve Denge Mezopotamya Radyosuna da geçtikleri haberlerden ötürü, ‘Örgütün hiyerarşik yapısına dâhil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi gibi cezalandırılır’ (TCK 220/7 ve 314/3 ) yollamasıyla ‘örgüt üyesi olmak’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyor.
Mahsum Korkmaz röportajı: Mahsum Korkmaz’ın hayatı hakkında ailesi ile yapılan röportaj nedeniyle, Batman Postası gazetesi sahibi Mustafa Kemal Çelik, Mahsum Korkmaz’ın abisi Fehmi Korkmaz ve ablası Maşallah Dağ’ın yargılandığı davanın son duruşması 28 Mart’ta yapıldı. Batman 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, gelmeyen sanıkların ifadesinin dinlenmesi için 1 Haziran’a ertelendi. Sanıklar, basın yoluyla ‘suçu ve suçluyu övme’den (TCK 215/1, 218/1) yargılanıyor.

Dündar’dan suç duyurusu: Uğur Dündar, Yeni Asır yazarı Hüseyin Kocabıyık ve gazetepusula.net’in yazı işleri müdürü Cihat İncesu hakkında 27 Mart’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dündar Kocabıyık’ın Beyaz TV’deki Dinamit programında ve Pusula Gazetesi’ndeki röportajında kendisini gazetecilik faaliyetleri dışında hükümet yıkmak üzere haber yapmak suretiyle şantaj ve tehditte bulunmakla suçladı.
Avcı’ya ceza: Tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, “Haliç’te Yaşayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat” adlı kitabı sebebiyle 27 Mart’ta mahkûm edildi. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Avcı, kitapta ismi geçen Osman Hilmi Özdil’e ‘iftirada bulunduğu’ için 1 yıl, ‘hakaret ettiği’ gerekçesiyle de 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, 3 ay 15 günlük cezayı 2 bin 100 lira adli para cezasına çevirdi. Ancak, bu cezalara ilişkin hükmün açıklanması geri bırakıldı.

301’den “Soykırım” davası: Yazar Temel Demirer’in 20 Ocak 2007’de Hrant Dink’in öldürülmesini protesto etmek için Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önündeki konuşmasında “Bu ülkede Ermeni soykırımı olmuştur” dediği iddiasıyla yargılandığı davaya 28 Mart’ta devam edildi. Demirer, Ankara Emniyet Güvenlik Şube Müdürlüğü’nün suç duyurusu üzerine ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ (TCK 216) ve ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni alenen aşağılamak’tan (TCK 301) Ocak 2008’den beri yargılanıyor. Dosya gelmediği için duruşma 26 Haziran’a ertelendi.

Laz Marks yargılaması sürüyor: Tiyatrocu Haldun Açıksözlü’ye politik gösterisi Laz Marks oyunu nedeniyle Kasım 2010’da Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşması, 27 Mart’ta yapıldı. Açıksözlü, oyundaki “Bizim tarihimiz değil mi ula? Gezmiş, Çayan, Kaypakkaya, hangi direnişin tarihini yazdılar? 1980’lerde Diyarbakır zindanlarında mazlumların yaktığı ateş halen yanmıyor mu?” cümleleri nedeniyle ‘suç ve suçluyu övme’ (TCK 215) kapsamında iki yıl hapis ve TCK 53 maddesi gereğince üç yıl ile üç ay arası meslekten men tehdidiyle yargılanıyor. Yargılamaya tanık polislerin ifadesi alınamadığı için 10 Nisan’a ertelendi.

Köse’ye soruşturma: Twitter’da sürekli olarak transobik nefret yayan Erol Köse hakkında Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin başvurusuyla İstanbul Başsavcılığı ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten (TCK 216) 27 Mart’ta soruşturma açtı.

Genç Umut üyelerine gözaltı: Ankara’da Liseli Genç Umut üyeleri, çıkarttıkları dergiyi okul çıkışında liselilere dağıtmak isteyince 26 Mart’ta gözaltına alındı. Çankaya Dikmen Lisesi önünde polisin ‘siz teröristsiniz’ diyerek gözaltına alınan gençler karakolda serbest bırakıldı.

Altan’a “Atatürk” davası: Ferdi Turul ve Bulut Başaran’ın Taraf gazetesi genel yayın yönetmeni Ahmet Altan’a açtığı dava 22 Mart’ta devam etti. Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dördüncü duruşmada savunma için ek süre verildi. Yargılamaya 14 Haziran’da devam edilecek. Altan 28 Aralık 2010’da açılan davada, 4 Kasım 2010’da “CHP” başlıklı yazısından ‘Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar’dan (5816 s. k. 1. madde) yargılanıyor.
Şık’a soruşturma: OdaTV davasının 12 Mart’taki duruşmasında tahliye olan gazeteci Ahmet Şık hakkında, Silivri Cezaevi çıkışında hâkim ve savcılara yönelik sözleriyle savcıları, hakimleri ve polisleri tehdit ettiği iddiasıyla 19 Mart’ta soruşturma başlatıldı. Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada, görevsizlik kararı vererek soruşturma dosyasını Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.
Cenazeden örgüt üyeliği: 2009’da hayatını kaybeden yazar Kutsiye Bozoklar’ın cenaze törenine katılmaktan yargılanan 27 sanığın davası 15 Mart’ta devam etti. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada mahkeme heyeti, 27 sanığın ‘örgüt üyesi olmak’ (TCK 314/2) suçundan beraatlarına karar verirken 25 sanığı ‘terör örgütü propagandası’ndan (TMK 7/2) mahkûm etti. Sanat ve Hayat dergisi yayın yönetmeni Hacı Orman, Demokrat Radyo çalışanı İsminaz Ergün ve Dayanışma gazetesi çalışanı Emin Orhan’ın da aralarında bulunduğu sanıklar, 1 yıl 15 gün ile 10 ay arasında değişen hapis cezaları aldı. Dava Yargıtay’da. Sanıklar 2010’dan beri tutuksuz yargılanıyordu.
Abay’ın davası Yargıtay’da: Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) sözcüsü Necati Abay’ın davası, 15 Mart’ta Yargıtay 9. Dairesi’ne gönderildi. Abay, 13 Nisan 2003’te ‘MLKP üyeliği’ ve ‘örgüt yöneticiliği’nden (TCK 220/5) tutuklanıp 6 ay sonra tahliye edilmişti. Abay’ın 3 Ekim 2003’te başlayan duruşması, 4 Mayıs 2011’de sonuçlanmış, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada Abay’a, 18 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.

TGS’den AA’ya suç duyurusu: Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 14 Mart’ta Anadolu Ajansı’nın (AA) üyelerine yönelik baskılar nedeniyle AA yöneticileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, Genel Müdür Yardımcısı Ebubekir Şahin ve Yurt Haberleri Müdürü Fatih Ferhat Sürmeli ‘çalışma hürriyeti’ (TCK 117) ve ‘sendikal hakların ihlali’ (TCK 118) iddiasıyla suçlanıyor.
Hopa davası: Sendika.org yazarı, Latinbilgi editörü Soner Torlak’ın tutuksuz yargılandığı davaya 13 Mart’ta devam edildi. Torlak, 31 Mayıs 2011’de Hopa’da Metin Lokumcu’nun öldürülmesini protesto yürüyüşüne katılmaktan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu. Son duruşmada, müşteki sıfatıyla hazır bulunması gereken kolluk kuvveti görevlileri salonda bulunmadığı için, avukatların taleplerine geçildi. Avukatlar polis şiddetini içeren görüntülerin yer aldığı CD’yi mahkemeye sundu. Avukatların, beraat, görevsizlik ve delil olarak gösterilen kitapların iadesi taleplerini reddedildi. Duruşma 19 Haziran’da.
OdaTV davası: İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki OdaTV davasında gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık ile OdaTV yazarları Coşkun Musluk ve Sait Çakır 12 Mart’ta tahliye edildi. Mahkeme 11. duruşmada tahliye kararını, suç vasfının değişme ihtimali ve sanıkların tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak verdi. Gelecek duruşma 18 Haziran’da.
OdaTV davasının 3, 4, 5, 23 ve 27 Ocak’taki duruşmalarında sanıklar savunmalarını yaptılar. 13 Kişinin yargılandığı altı sanık (Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Hanefi Avcı, Müyesser Uğur, Soner Yalçın ve Yalçın Küçük), yedi sanık (Ahmet Şık, Nedim Çener, Coşkun Musluk, Sait Çiftçi, Ahmet Mümtaz İdil, Doğan Yurdakul ve İklim Ayfer Kaleli Bayraktar) tutuksuz yargılanıyor.
OdaTV davasında ‘örgüt kurmak’ (TCK 314/1) iddiasıyla yargılanan Yalçın Küçük hariç diğer tüm sanıklar ‘örgüte üye olmak’ (TCK 314/2) suçlamasından dolayı yargılanıyor.
Newroz davası: Avukat Şiar Rişvanoğlu’nun 2010 Adana Newroz kutlamalarında, ‘kanunsuz toplantı ve gösteri yapmak’tan (2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 12 ve 23. maddelerine muhalefet) yargılandığı davanın dördüncü duruşması 8 Mart’taydı. Adana 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, Newroz kutlamasında hazır bulunan hükümet komiseri Hüseyin Gün tanık olarak dinlendi. Tanık beyanında tertip komitesindeki sanıkların yasadışı slogan ve pankartlarla ilgili birkaç kez uyarıldığını ifade etti. 30 Haziran’dan beri süren yargılamaya 26 Nisan’da devam edilecek.
Çiftçi’ye gözaltı: 8 Mart’ta gazeteci-yazar Esra Çiftçi, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonu kapsamında Atatürk Havaalanı’nda gözaltına alındı. Çiftçi, Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Çiftçi’nin daha önce hakkında açılan ve ifade vermediği bir davadan dolayı gözaltına alındığı ve ifadesinin ardından serbest bırakıldığı bildirildi.
Ferhat Tunç davaları: Genel seçimlerde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blok’undan Tunceli Milletvekili adayı ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclis üyesi sanatçı Ferhat Tunç, 13 Mart’ta Nazimiye Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davasında 500 TL para cezasına çarptırıldı. Tunç 12 Haziran Genel Seçimleri sürecinde milletvekili adayıyken yaptığı konuşmalarda “Şehit” sözcüğünü kullandığı için ‘suçu ve suçluyu övme’den (TCK 215) yargılanıyordu.
Tunç,Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki bir başka davasında, 17 Ocak’ta beraat etti. Tunç, seçim zamanı Tv8’de “Gerilla” ve “Sayın Öcalan” dediği için ‘suçu ve suçluyu övmek’ten (TCK 215) yargılanıyordu.
Tunç hakkında 8 Mart’ta Malatya Savcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Tunç, 1 Mayıs 2011’de Tunceli’deki konuşması nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ ile suçlanıyor.
Tuzcu tutuklandı: Sosyolog, yazar ve eski Evrensel muhabiri Müge Tuzcu, 8 Mart’ta Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonuyla Diyarbakır’da gözaltına alındı ve ‘örgüt üyesi olmak’ (TCK 314/2) iddiasıyla 10 Mart’ta tutuklandı. Tuzcu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde.
Pozantı haberi yapanlar gözaltına alındı: 6 Mart’ta Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla DİHA Adana bürosuna baskın yapıldı. Pozantı Cezaevi’nde çocuklara yönelik cinsel istismarı gündeme getiren muhabirler Ali Buluş, Özlem Ağuş ve Fırat Dağıtım çalışanı Ferit Köylüoğlu gözaltına alındı. Buluş ve Köylüoğlu savcılık ifadesinin ardından 10 Mart’ta serbest bırakıldı. Ağuş ise ‘örgüt üyesi olmak’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası yapmak’ (TMK 7/2) iddialarıyla tutuklandı.
Tutanaklardaki hataya rağmen bir yıl hapis: Yargıtay, Emek Partisi (EMEP) Genel Yönetim Kurulu Üyesi Halil İmrek’e ‘terör örgütü propagandası’ndan (TMK 7/2) verilen bir yıllık hapis cezasını 2 Mart’ta onadı. İmrek’e 2006’da Adana ve Osmaniye’de Newroz mitinglerindeki konuşmaları sebebiyle verilen cezanın, hatalı polis tutanaklarına dayandırıldığı ileri sürüldü. İmrek mitingde, Newroz efsanesinin dayandığı, zalim hükümdara karşı çıkan Demirci Kawa’nın hikâyesini anlatmıştı. Tutanaklarda ‘Demirci Kawa’ sözü ‘Demirci kova’, ‘Zalim Dehak’ da ‘Zalim DEHAP’ olarak geçti. Avukatların ısrarlarına rağmen mahkeme, konuşma kasetlerinin tarafsız bilirkişilerce çözümlenmesi ve cezanın ertelenmesi taleplerini reddetmişti.
İllallah davası: 2010 Metis ajandası İllallah hakkındaki davanın 29 Şubat’taki dördüncü duruşmasında, İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı verdi. Dava, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İllallah davası, ‘dini değerleri aşağılama’dan (TCK 216/3) 26 Kasım 2010’da açılmıştı. Davada, Semih Sökmen ile birlikte ajanda editörleri Müge Sökmen, Özge Çelik, Tuncay Birkan, Özde Duygu Gürkan, Emine Bora ve Eylem Can da yargılanıyordu.
Karanfil bırakma cezası: Madımak Katliamını Anma Komitesi üyelerine 12 Şubat’ta, ‘2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet’ten yargılandıkları davanın 17 Ocak’taki duruşması öncesi, Madımak Oteli önünde basın açıklaması yapıp, karanfil bıraktıkları için ‘Kabahatler Kanunu’ kapsamında 169 lira para cezası kesildi.
Şarkı söylemeye 10 ay hapis: Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Kars’ta düzenlenen 2010 Newroz etkinliklerinde söylediği şarkılar ve yaptığı konuşma nedeniyle Kürt sanatçı Hemê Heci’ye ‘örgüt propagandası yapmak’tan (TMK 7/2) 21 Şubat’ta 10 ay hapis cezası verdi. Heci, suçlamayı kabul etmezken kararı temyize götüreceklerini söyledi.
Belediye Başkanına konser davası: Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin hakkında 16 Şubat’ta Pertek Savcılığı’nca, 10 Haziran 2011’de Tunceli Atatürk Stadyumu’ndaki Grup Yorum konserinde atılan sloganlar ve açılan pankartlar sebebiyle soruşturma açıldı. Çetin’in ‘suçu ve suçluyu övmek’ten (TCK 215) iki yıla kadar hapis isteniyor. Çetin, Belediye başkanı olduğu için benzer durumlarda İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma için izin alınması gerektiği halde izin alınmamasına tepki gösterdi.
Savda tutuklandı: Vicdani retçi Halil Savda, 24 Şubat’ta, 2006’da İstanbul’da İsrail Konsolosluğu önündeki açıklamasında “Askere gitme” diyerek ‘halkı askerlikten soğutma’ (TCK 318) gerekçesiyle tutuklandı. Savda’nın yine TCK 318’den, halen Yargıtay’da olan kesinleşmiş altı aylık bir cezası ve sürmekte olan iki davası daha var.
‘Ay Büyürken Uyuyamam’ davası:Taraf gazetesi yazarı Orhan Miroğlu’nun, 2 Aralık 2009’daki ‘Ay Büyürken Uyuyamam’ başlıklı yazısı nedeniyle yargılanmasına 23 Şubat’ta devam edildi. Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yedinci duruşmada, dosyanın karar bildirme için incelenmesine karar verildi. Sonraki duruşma 3 Mayıs’ta. Miroğlu, 1 Şubat 2010’da açılan davada ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’dan (TCK 216) yargılanıyor.
MLKP davasında tahliye yok: Altı yıldır süren, aralarında Özgür Radyo yayın koordinatörü Füsun Erdoğan, Atılım Gazetesi genel yayın koordinatörü Sedat Şenoğlu, Atılım Gazetesi yazarı Bayram Namaz’ın olduğu 12’si tutuklu 24 sanıklı MLKP davasında 23 Şubat’ta tahliye çıkmadı. İstanbul Beşiktaş 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada savunmalar dinlendi. Önceki duruşmada Atılım gazetesi yayın koordinatörü İbrahim Çiçek, Ali Hıdır Polat, Ziya Ulusoy ve Uğur Kayacı tahliye edilmişti. Eylül 2006’da birçok ilde yapılan ‘Gaye’ operasyonu ile tutuklanan sanıkların ‘MLKP örgütüne üye olmak’la suçlandıkları davanın gelecek duruşması 29 Mayıs’ta.
Temel’in yargılanması başladı: 8 Ekim 2011’de tutuklanan Azadiya Welat gazetesi eski genel yayın yönetmeni Tayyip Temel’in Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Şubat’taki ilk duruşmasında, iddianamenin okunması için spiker çağırıldı. Temel’in ‘örgüt yöneticiliği’ (TCK 314/1) ve ‘örgüt propagandası ‘ndan (TMK 7/2) yargılandığı davaya 30 Nisan’da devam edilecek.
Dernek haberine dava: Demokratik Kültür Sanat Derneği’ne ilişkin iki haber yapan Antakyalı gazeteci Murat Altunöz’ün ‘örgüt üyesi olmak’ (TCK 314/2) ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ (TMK 7/2) iddiasıyla yargılandığı davaya 21 Şubat’ta devam edildi. Adana Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada Altunöz hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve eksik evrakların tamamlanması için duruşma 30 Nisan’a ertelendi. Altunöz’ün TCK 314/2 uyarınca 5-10 yıl, TMK 7/2 uyarınca 1-5 yıl hapis cezası isteniyor.
Halkın Günlüğü muhabiri serbest: Halkın Günlüğü Gazetesi Diyarbakır muhabiri Eser Sevgül çıkarıldığı mahkemece 21 Şubat’ta serbest bırakıldı. Sevgül, 30 Aralık’ta Dicle Üniversitesi öğrencilerinin Şırnak’ta yaşananları protestosu sırasında gözaltına alınıp, 2 Ocak’ta tutuklanmıştı.
Aslan tutuklandı: Batman’da 4 Şubat’ta Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonunda gözaltına alınıp serbest bırakılan DİHA Batman muhabiri Gülsen Aslan, operasyon esnasında el konulan malzemeleri alması için çağırıldığı emniyette 21 Şubat’ta tutuklandı ve Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
50 yıl hapis istemi: Aram Yayınları sahibi ve Hawar gazetesi yazı işleri müdürü Bedri Adanır’ın davasına 23 Şubat’ta devam edildi. Son duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını okudu. 26 Nisan duruşmasında savunma yapılacak. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Hawar gazetesinin dört sayısında yer alan haber ve yazıları nedeniyle yargılanan Adanır’ın ‘PKK örgütüne üye olmak’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası yapmak’tan (TMK 7/2) 15-45 yıl hapsi isteniyor. Adanır 5 Ocak’ta gözaltına alınıp tutuklanmıştı.
Kozan ve Yazar’a gözaltı: 18 Şubat’ta Mersin’de KESK Şubeler Platformu’nun, son dönemde tutuklanan üyelerinin serbest bırakılması için yaptığı yürüyüşe polis müdahale etti. Evrensel gazetesi muhabirleri Hasret Gültekin Kozan ve Özhan Yazar’ın da aralarında olduğu 30 kişi gözaltına alındı. Kozan ve Yazar 19 Şubat’ta savcılık tarafından serbest bırakıldı.

Protestoya terör iddiası: Posta yazarı Candaş Tolga Işık’ın 27 Ocak 2011’de ‘Güneydoğu’da ensestin sebebi uydu antenleri’ yazısını protesto için gazete önüne siyah çelenk bırakan Gergerliler Derneği’ne, 15 Şubat’ta dava açıldı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada, Dernek Başkanı Ahmet Mancak, yönetim kurulu üyeleri Bayram Sav, Emin Kılınç, İsmail Sucu ve Mevlüt Karataş’ın ‘terör örgütü propagandası’ndan (TMK 7/2) beş yıla kadar hapsi isteniyor. Posta gazetesi tepkiler nedeniyle yazıyı internetten kaldırmıştı.

Dağlar, Taşçı ve Saymaz’ın davası düştü: Hürriyet muhabiri Ali Dağlar’ın, ‘Operasyonun Adı: Ağa 01’, gazeteci İlhan Taşcı’nın ‘Cüppeli Adalet’ ve Radikal muhabiri İsmail Saymaz’ın ‘Postmodern Cihat’ kitapları davasının İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 14 Şubat’taki duruşmasında, görülmekte olan davanın aynı konu hakkında açılmış ikinci dava olması nedeniyle sanık avukatları tarafından ileri sürülen “davanın düşürülmesi” hakkındaki itirazların karara bağlanması için duruşma 8 Mayıs’a ertelendi. Sanıkların aynı kitapları hakkında İstanbul 10. Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ı ‘terör örgütlerine hedef gösterdikleri’ (TMK 6/1) iddiasıyla yargılandıkları dava, Basın Yasası 26. madde (Basılmış eserler yoluyla işlenen veya bu kanunda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarının günlük süreli yayınlar yönünden iki ay, diğer basılmış eserler yönünden dört ay içinde açılması zorunludur) gereğince düşürülmesine karar verilmişti.
Yıldız’a gözaltı: Eski DİHA) ve Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanı gazeteci Banu Yıldız, iş başvurusu için gittiği İhlas Haber Ajansı (İHA) önünde 14 Şubat’ta Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Yıldız 17 Şubat’ta serbest bırakıldı.
Kuriş ve Ağuş’a gözaltı: Batman’da çatışmada yaşamını yitiren Murat Şakar’ın Mersin’deki cenaze törenini izleyen DİHA muhabirleri Zeynep Kuriş ve Özlem Ağuş 14 Şubat’ta gözaltına alındı. Kuriş ve Ağuş 20 Şubat’ta Mersin Savcılığı’na ifade vermek üzere, 17 Şubat’ta serbest bırakıldı.
Salihoğlu’na soruşturma: 16 Şubat’ta Rize Kalkandere Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu’nca İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Sevim Salihoğlu’na soruşturma açıldı. Salihoğlu, 12 Ağustos 2010’da İHD Genel Merkezi’nce açıklanan ‘Rize-Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi Araştırma ve İnceleme Raporu’nda adı geçen infaz koruma memurlarına hakaretle suçlanıyor. Salihoğlu, konuyla ilgili 2 Mart’ta Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdi. Savcılık soruşturmanın davaya dönüşüp dönüşmediği hakkında bilgi göndermedi.
Mikailoğulları, Arslan, Şahin ve Özer’e gözaltı: 13 Şubat’ta düzenlenen Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonlarında Dicle Haber Ajansı (DİHA) Diyarbakır muhabiri İsmet Mikailoğulları, DİHA eski çalışanı, sinemacı Mizgin Müjde Arslan, görüntü yönetmeni Özay Şahin ve fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer gözaltına alındı. Mikailoğulları, Arslan, Şahin ve Özer 16 Şubat’ta İstanbul Adliyesi’ndeki savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.
Mazlum Sezer tutuklandı: Adana’da 11 Şubat’ta gözaltına alınan 41 kişiden biri olan DİHA eski muhabiri Mazlum Sezer, 13 Şubat’ta ‘örgüt adına suç işlemek’ (TCK 220) ve ‘örgüt propagandası yapmak’ (TMK 7/2) suçlamasıyla tutuklandı.

ROJ TV’ye konuşmaktan: Avukat Şiar Rişvanoğlu’nun 1-3 Mayıs 2010 günlerinde ROJ TV’deki konuşmaları nedeniyle Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına 10 Şubat’ta devam edildi. Gelecek duruşma 17 Mayıs’ta. Rişvanoğlu’nun ‘terör örgütü propagandası’ (TMK 7/2) kapsamında 4,5-21,5 yıl hapsi isteniyor.
Herkes bebek doğar davası: Vicdani retçi Enver Aydemir’in duruşmasına destek için giden, Aydemir’in babası Ahmet Aydemir, avukatı Davut Erkan ve vicdani retçi Halil Savda’nın davası 9 Şubat’taydı. Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada davaya bakan hakim başka mahkemeye atandığı için nöbetçi hakim duruşmaya katıldı ve dosya konusunda karar verilemedi. Gelecek duruşma 19 Nisan’da. Sanıklar “Herkes bebek doğar”, “Enver Aydemir serbest bırakılsın” gibi sloganlarından ötürü ‘halkı askerlikten soğutmak’tan (TCK 318) yargılanıyor.
Vicdani retçi Halil Savda’nın bir internet sitesinde, emekli cinayet masası şefi Ahmet Ateşli hakkında yayınlanan “Ağar: İddialar ve Ötesi” başlıklı yazısı hakkındaki dava da aynı tarihteydi. Beyoğlu 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma hakim olmadığı için 19 Nisan’da görülecek. Savda Ateşli’ye ‘hakaret’ten (TCK 125) yargılanıyor.
Twitter’daki @allah (cc)’ye suç duyurusu: TV yapımcısı ve sunucusu Serdar Tuncer, Twitter’daki @allah (c.c) adlı kullanıcı ve 200 bine yakın takipçisi hakkında 7 Şubat’ta suç duyurusunda bulundu. Tuncer, @allah (cc) kullanıcısının ve takipçilerinin İslam’la ve diğer kutsal dinlerle alay ettiğini ve inananları aşağıladığını öne sürdü. Suç duyurusunda söz konusu kullanıcı ve takipçilerinin ‘dini değerleri aşağılama’dan (TCK 216/3) cezalandırılmaları talep ediliyor.
Tutal ve Yapıcı tutuklandı: Urfa’da 7 Şubat’ta Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları kapsamında yapılan ev baskınlarında Azadiya Welat Gazetesi çalışanları Mahmut Tutal ve Abdulbesir Yapıcı gözaltına alındı. Tutal ve Yapıcı 8 Şubat’ta tutuklandı.
Devrimci Karargâh’ta tahliye yok: Gazeteciler Osman Baha Okar ve Hakan Soytemiz’in yargılandığı Devrimci Karargâh Davası’nın 6 Şubat’taki duruşmasında tahliye çıkmadı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada tutuklu sanıklar hakkındaki suçlamaların Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 100/3’teki katalog suçlardan olması ve kuvvetli suç şüphesinin varlığı nedeniyle tüm tahliye istekleri reddedildi. Sonraki duruşma 30 Nisan’da.
Aslan serbest, Şaman ve Çelen tutuklandı: 4 Şubat’ta Batman merkezli Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonlarında DİHA muhabiri Gülsen Aslan, Heviya Jinê dergisi editörü Sultan Şaman ve Azadiya Welat gazetesi çalışanı Şafak Çelen’in da aralarında bulunduğu 41 kişi gözaltına alındı. Aslan 7 Şubat’ta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken Şaman ve Çelen tutuklandı.
Akdağ, Duvaklı ve Beşer davası: Berdan Akdağ, Melik Duvaklı ve Hayri Beşer’in Zaman gazetesinde 13 Kasım 2010’da ‘1994’te Pınardere’deki öğretmen katliamını JİTEM yaptı’ haberi nedeniyle yargılandıkları davaya 2 Şubat’ta devam edildi. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Ergenekon Davası’ndan tutuklu bulunan müşteki Albay Hasan Atilla Uğur’un hazır edilmesi için cezaevine müzekkere yazıldı. Duruşma, 18 Nisan’a ertelendi. Sanıklar ‘yayın yoluyla iftira’dan (TCK 267) yargılanıyor.
Şahin Baydağı tutuklandı: Adana’nın Seyhan İlçesi Dağlıoğlu Mahallesi’nde 28 Ocak’ta gözaltına alınan Azadiya Welat gazetesi Kızıltepe eski dağıtımcısı Şahin Baydağı tutuklandı. Daha önce hakkında açılan örgüt üyeliği davasında aldığı cezanın Yargıtay tarafından onanması üzerine tutuklanan Baydağı, Kürkçüler F Tipi Cezaevi’ne gönderildi.
Aziz Tekin tutuklandı: Azadiya Welat gazetesinin Mardin temsilcisi Aziz Tekin, 28 Ocak’ta Kızıltepe’de BDP’li Kürt siyasetçilere yönelik Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonlarında gözaltına alındı ve aynı gün tutuklandı.
Mala zarar verme: Gerger Fırat Gazetesi’nden Hacı Boğatekin’in Adıyaman’ın Gerger ilçesinde haber yaptığı sırada, İlhan Karatekin’in saldırısına uğraması üzerine 2009’da açtığı dava 25 Ocak’ta devam etti. Boğatekin duruşmaya katılamadı ve dava 9 Mayıs’a ertelendi. Gerger Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada Karatekin, ‘mala zarar verme’den (TCK 151/1) yargılanıyor.
Çiftçi tutuklandı: DİHA muhabiri Murat Çiftçi, Urfa Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) dosyasının kilit ismi Gülistan Encü hakkındaki haberinden ötürü, 24 Ocak’ta tutuklandı. Çiftçi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘adil yargılamayı etkilemek’ (TCK 288) ve ‘örgüt üyeliği’ (TCK 314/2) iddialarıyla başlatılan soruşturma kapsamında önce ifadesi alınıp serbest bırakıldı. Diyarbakır Savcısı’nın kararını değiştirmesi üzerine, yol tutuklaması uygulanan Çiftçi, Urfa E Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Çiftçi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatıyla 13 Ocak’ta 17 ilde yapılan operasyonda gözaltına alınıp mahkemedeki ifade işlemlerinden sonra 17 Ocak’ta serbest bırakılmıştı.
“Terörist’ gazeteciler”den suç duyurusu: 20 Aralık’ta ”KCK operasyonu”nda gözaltına alınıp serbest bırakılan DİHA muhabiri Evrim Kepenek ile ETHA editörü Arzu Demir, 23 Ocak’ta, suç duyurusunda bulundu. Kepenek ve Demir gözaltındayken kendilerini terörist ilan eden Zaman, Yeni Şafak, Sabah, Star gazetesi ve bazı köşe yazarları hakkında, ‘masumiyet ilkesini ihlal’ (TCK 285/4) ve ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ (TCK 288) gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Ziya Çiçekçi’ye ceza: Özgür Gündem Gazetesi imtiyaz sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Ziya Çiçekçi, gazetedeki haberler nedeniyle 21 Ocak’ta 10 yıl hapis cezası aldı. Çiçekçi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 ayrı davadan ‘örgüt bildiri ve açıklamalarını basma ve yayınlama’ (TMK 6) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyordu. Çiçekçi’ye daha önce de 14 yıl 10 ay hapis cezası ve 16 bin 600 TL para cezası verilmişti. Dosyalar Yargıtay’da.
Yürüyüş dergisi DHKP-C davası: 24 Aralık 2010’da tutuklanan Yürüyüş dergisinden altısı gazeteci 11 kişinin ilk duruşması 20 Ocak’ta yapıldı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutuklu yargılanan gazeteci Necla Can’ın da aralarında bulunduğu üç kişi tahliye oldu. Yürüyüş dergisi muhabirleri tutuklu sanıklar Cihan Gün, Kaan Ünsal, Naciye Yavuz ve Kamu Emekçileri dergisi sahibiHalit Güdenoğlu ve yazı işleri müdürü Musa Kurt’un Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davasında, sanıklar ‘DHKP-C üyesi olmak’tan (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) suçlanıyor. Sonraki duruşma 10 Nisan’da.

Alınak’a TCK 216’dan beraat: 2007’deBirleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne yazdığı dilekçe sebebiyle ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten (TCK 216) yargılanan Mahmut Alınak 20 Ocak’ta beraat etti. Kars 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada mahkeme, atılı suçun ‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ (TCK 301) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ancak Adalet Bakanlığı’nın 301/4. madde gereği istenen izni vermediğini belirtti. Mahmut Alınak İstanbul’daki ”KCK operasyonu” kapsamında 8 Aralıkta tutuklandı, halen Kandıra F Tipi cezaevi’nde.
Hatice Bozkurt’a gözaltı: 20 Aralık’taki basına yönelik KCK operasyonunda gözaltına alınıp serbest bırakılan Özgür Gündem gazetesi editörü Hatice Bozkurt, 17 Ocak’ta İstanbul’da yeniden gözaltına alındı. Bozkurt 19 Ocak’ta serbest bırakıldı.
Emine Ayna ile röportaja dava: Atılım gazetesi muhabiri Doğan Araz’a, Mart 2011’de BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ile yaptığı röportajı nedeniyle 17 Ocak’ta İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) dava açtı. İlk duruşma 13 Nisan’da.
Sami Tan’a gözaltı: 11 Ocak’ta İstanbul’da gözaltına alınan eski Kürt Enstitüsü Başkanı ve Azadiya Welat yazarı Sami Tan, 12 Ocak’ta Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. BDP Siyaset Akademisi’nde Kürtçe eğitim verdiği için ‘örgüt üyesi olmak’tan suçlanan Tan hakkında, 13 Ocak’ta, yurt dışına çıkış yasağı getirildi ve Tan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Akit’e suç duyurusu reddedildi: Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin Akit Gazetesi’nin “Homoseksüel küstahlığı” haberi için bulunduğu suç duyurusuna 11 Ocak’ta takipsizlik kararı verildi. Derneğin karara itirazı ise 24 Şubat’ta Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. Pembe Hayat iç hukuk yolları tükendiği için AİHM’e gitmeye hazırlanıyor. Pembe Hayat Istanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Akit hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten (TCK 216) suç duyurusunda bulunmuştu.
Kılıçdaroğlu’na soruşturma: Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı 9 Ocak’ta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında ‘adil yargılamayı etkilemeyi teşebbüs’ (TCK 288) ve ‘mahkeme üyelerine hakaret’ten (TCK 125) soruşturma başlattı. Kılıçdaroğlu, 10 Kasım 2011’de Silivri’de yaptığı açıklamada, cezaevini toplama kampına benzetmiş ve Ergenekon davasına bakan mahkeme heyeti hakkında “Onlara yargıç demeyi içime sindiremiyorum” demişti. Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan fezleke de Adalet Bakanlığı’na gönderildi.
Babaoğlu ve Kına davası: 30 Eylül 2011’de tutuklanan İHD Şanlıurfa Şube Başkanı Cemal Babaoğlu ve Yönetici Müslim Kına, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9 Ocak’taki ilk duruşmalarında tahliye edildi. Babaoğlu ve Kına, Urfa’nın Suruç ilçesindeki demokratik çözüm çadırına Mart 2011’de yaptıkları ziyaret ve Babaoğlu’nun konuşmalardan dolayı ‘terör örgütü propagandası’ndan (TMK 7/2) ve ‘belli hakları yoksun bırakma (TCK 53/1),’eşya müsaderesi’ (TCK 54) ve ‘suçta tekerrür ve özel tehlikeli suçlular’ (58/9) gereğince yargılanıyor. Sonraki duruşma 27 Nisan’da.
Akbulut tahliye edildi: 10 Kasım’da Van Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklanan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut 6 Ocak’taki duruşmasında, yapılan itiraz üzerine tahliye edildi. Akbulut, İHD’deki faaliyetlerinden ötürü, PKK cenazelerini almak ve Kazan vadisindeki açıklamaları nedeniyle ‘örgüt üyeliği’ TCK 314/2 ve ‘örgüt propaganda’sından (TMK 7/2) yargılanıyor.
Öner’e gözaltı: Azadiya Welat gazetesi imtiyaz sahibi Menderes Öner 5 Ocak’ta gözaltına alınıp aynı gün serbest bırakıldı.
Özgür Gündem editörü tutuklandı: Özgür Gündem Gazetesi eski editörlerinden Turabi Kişin, 2 Ocak’ta tutuklandı. KCK operasyonlarında 30 Aralık’ta gözaltına alınan Kişin, emniyet sorgusunun ardından Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Kişin KCK basın komitesinde yer almak ve örgüt üyeliği iddialarıyla tutuklandı. Metris Cezaevi’nde.
Üniversitede gözaltı: İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde 2 Ocak’ta çıkan olaylarda Hayat TV haber merkezi editörü Cem Şimşek gözaltına alındı. 3 Ocak’ta Çağlayan Adliyesi’ne sevk edilen Şimşek, ifadesinin ardından mahkemeye sevk edilmeden serbest bırakıldı.

Özer’in cezası onandı: Yeni Dünya için Çağrı dergisi sorumlu yazı işleri müdürü Aziz Özer’in İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen 1yıl 3 aylık hapis cezası, Ocak’ta Yargıtay’da onandı. İnfaz ertelemesi için savcılığa başvuru yapıldı. Özer, 2007’de yayınlanan “Kürt Sorunu, Çözüm Arayışları ve Görevlerimiz!” başlıklı yazıda ‘terör örgütü propagandası’ndan (TMK 7/2) suçlanıyor.

Kürt politikacıların davaları

BDP’li vekillerin fezlekeleri: Çeşitli savcılıklarca Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 29 milletvekilinden 24’ü hakkında Ocak-Mart 2012 döneminde toplam 120 fezleke düzenlendi. Hakkında fezleke düzenlenen milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Ayla Akat Ata, Adil Kurt, Ahmet Türk, Altan Tan, Aysel Tuğluk, Bengi Yıldız, Emine Ayna, Esat Canan, Gültan Kışanak, Hüsamettin Zenderlioğlu, Halil Aksoy, Hasip Kaplan, İbrahim Binici, Levent Tüzel, Nazmi Gür, Nursel Aydoğan, Özdal Üçer, Pervin Buldan, Sabahat Tuncel, Sırrı Sakık, Leyla Zana, İdris Baluken ve İbrahim Ayhan. 11’er fezleke ile Ayla Akat Ata ve Emine Ayna hakkında en çok fezleke düzenlenen milletvekilleri.
Fezlekelerin konuları ise şöyle: ‘PKK propagandası yapmak’ (TMK 7/2), ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüte üye olmak’ (TCK 314/2), ‘Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet’ (2820 sayılı kanun 78. madde), ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ (2911 sayılı kanun 28/1), ‘suçu ve suçluyu övme’ (TCK 215), ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ (TCK 216/1), ‘suç işlemeye alenen tahrik’ (TCK 214/1), ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ (TCK 125/1)

Halis’e hapis: Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi Tunceli eski Milletvekili Şerafettin Halis’i 29 Mart’ta yedi ayrı konuşması sebebiyle 15 yıl 3 ay 15 gün hapse mahkûm etti. Halis ‘örgüte üye olmak’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyordu. Cezaların Halis’in milletvekili olduğu dönemde, Tunceli ve Elazığ’daki Newroz programlarında, festivallerde ve halk toplantılarında yaptığı konuşmalar nedeniyle verildiği belirtildi.

Bir milletvekilliği daha mı düşürülüyor?: Cezaevindeyken milletvekili seçilen BDP’li Kemal Aktaş’ın 2006 Newroz’unda yaptığı bir konuşma nedeniyle aldığı iki yıl bir aylık cezası Yargıtay’ca onandı. Karar üzerine 29 Şubat’ta Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, TBMM Başkanlığı’na, ‘örgüt propagandası’ndan iki yıl bir ay hapis cezasının Yargıtay’da kesinleştiğinden bahisle, Aktaş’ın halen milletvekili olup olmadığını sordu.
Dicle’nin seçim çalışmasına dava: Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) milletvekilliği düşürülen ve KCK davasında tutuklu Hatip Dicle hakkında, 23 Şubat’ta dava açıldı. Dicle’nin cezaevi mektubunda ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı iddia ediliyor. Dicle’nin mektubu Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 31 Mayıs 2011 Lice mitinginde İl Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından okunmuştu. İddianamede, mektubu yazan Dicle ile okuyan Zümrüt’ün, ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) 5 yıl hapsi isteniyor. Sanıklar Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

Aysel Tuğluk davaları:2005 ve 2009 yılları arasında Diyarbakır’daki bazı etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile basında çıkan 12 ayrı açıklaması sebebiyle toplam 70 yıl hapsi istenen Aysel Tuğluk’un davası 7 Şubat’ta Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti, sanık avukatının esas hakkında savunmalarını yapmaları için duruşmayı 8 Mayıs’a erteledi.

TSK’dan Kışanak’a dava: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak’a, Başbakan Erdoğan’a hitaben sarf ettiği “Sen de üç paşayı güdemiyorsun” sözleri nedeniyle 3 Şubat’ta hukuki süreç başlattığını duyurdu.

Demirtaş’a TSK tepkisi: TSK, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 9 Ocak’ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Demirtaş Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e yönelik sözlerinden ötürü ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak'(TCK 301/2) ile suçlanıyor. Demirtaş, 7 Ocak’ta Özel için şu sözleri sarf etmişti: “Önce sen (Uludere’de 28 Aralık’ta 35 kişinin hayatını kaybettiği) bu katliamın hesabını ver. Paşa hazretleri çıkıyor, emir buyuruyor. Senin rütben orgeneral de olsa bizim nazarımızda onbaşısın”

TCK 285-288

Medya Derneği’nin verilerine göre Ocak 2007-Mart 2011 tarihlerinde Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nca ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ (TCK 285) ve ‘adil yargıyı etkilemeye teşebbüs’ten (TCK 288) 1577 dava açıldı.

Pelek ve Dolu davası: Akşam gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Mustafa Dolu ve gazetenin eski editörü Semra Pelek, Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 28 Şubat’taki duruşmada beraat etti. Dolu ve Pelek 5 Ocak 2010’da yayımlanan ‘Fırtına’ya, Aydın Doğan, Rahmi Koç ve Akçakoca sorusu’ başlıklı haber nedeniyle ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’den (TCK 285) ve ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ten (TCK 288) yargılanıyordu.
Altan, Demir, Baransu davası: Taraf gazetesi genel yayın yönetmeni Ahmet Altan, sorumlu yazı işleri müdürü Adnan Demir ve yazar Mehmet Baransu’nun ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’den (TCK 285) yargılanmasına 23 Şubat’ta devam edildi. Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki sekizinci duruşmada savunma için ek süre verildi, dava 3 Mayıs’a ertelendi. 23 Aralık 2009’da açılan davada sanıklar Altan’ın 17 Kasım 2009’daki “Suç” başlıklı yazısından yargılanıyorlar.
Saymaz ve Çakkalkurt davası: Gazeteci İsmail Saymaz’ın Radikal gazetesindeki “Ergenekon’da aşk oyunu”- “Ergenekon savcısı hâkimi de dinledi” başlıklı haberi nedeniyle sorumlu yazı işleri müdürü Hasan Çakkalkurt ile birlikte yargılandığı dava 15 Şubat’taydı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada dosya incelendi, dava 5 Nisan’a ertelendi. Gazeteciler ‘yayın yoluyla hakaret’ (TCK 125), ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ (TCK 285), ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ (TCK 288), ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ (TCK 134) ve ‘haberleşmenin gizliliğini ihlal’ (TCK 132) kapsamında yargılanıyor.
Şener ve Çakkalkurt beraat etti: OdaTV davası sanığı gazeteci Nedim Şener’in ‘Yol İş Sendikası’nda Organize Yolsuzluk’ haberi hakkındaki davası, 7 Şubat’ta sonuçlandı. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Şener ve Milliyet gazetesi eski sorumlu yazı işleri müdürü Hasan Çakkalkurt ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ (TCK 285) ve ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ten (TCK 288) beraat ettiler.
Şener ve Çakkalkurt’un Milliyet Gazetesi’nde 2010’da yayımlanan ‘Siyah çanta odada yoktu’ haberi nedeniyle, aynı mahkemede yargılandıkları davaya, aynı tarihte devam edildi. Sanıkların ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’den (TCK 285) yargılandıkları davada, Hâkim Hasan Gülver, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak, habere konu tanık beyanının bir suretinin gönderilmesi ve soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunup bulunmadığının bildirilmesi için duruşmayı 6 Nisan’a erteledi.

Hakaret, kişilik hakları ve tazminat davaları

Altan yargılanıyor: Taraf gazetesi genel yayın yönetmeni Ahmet Altan’ın yayın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) yargılanmasına 27 Mart’ta devam edildi. Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki altıncı duruşmada, sanık vekilinin mazereti kabul edildi, duruşma 14 Haziran’a ertelendi. Altan 18 Mayıs 2010’da açılan davada, 25 Mart 2010 tarihli “Demokrat Olmak” başlıklı yazısından yargılanıyor.
Ülker ve Cihaner’in Taraf davası: Eski Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ve eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı, CHP Milletvekili İlhan Cihaner’in Taraf gazetesi genel yayın yönetmeni Ahmet Altan’a açtığı dava 22 Mart’ta devam etti. Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki beşinci duruşmada savunma için ek süre verildi, dava 14 Haziran’a ertelendi. Altan 19 Ağustos 2010’da açılan davada, 19 Haziran 2010’daki ” Büyük Savaş Başlıyor” başlıklı yazısında ‘yazılı bir metin ile hakaret’ten (TCK 125) yargılanıyor.
Erdoğan’dan Altan’a dava: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Taraf gazetesi yazarı Ahmet Altan’a “Dava” başlıklı yazısından ötürü 19 Ocak’ta açtığı davanın dördüncü duruşması 22 Mart’ta yapıldı. Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Altan ‘yayın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) beraat etti. 23 Şubat’taki duruşmada dosyanın karar için incelenmesine karar verilmişti.

Gerger Fırat’a iftira davası: Jandarma Uzm. Çavuş Ümmet Yardımcı’nın 9 Mayıs’ta Gerger Fırat gazetesindeki ‘Jandarmada İşkence İddiası’ haberi nedeniyle açtığı dava, 21 Mart’ta devam etti. Gerger Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada Jandarma Komutanlığı ve Sağlık Ocağının güvenlik kamerası görüntülerinin izlenmesi ve Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Haydar Pekdoğan’ın dinlenmesi talepleri kabul edildi. Gazeteci Hacı Boğatekin, Özgür Boğatekin ve İsmail Mente’nin, Yardımcı’ya iftira attığı gerekçesiyle yargılandığı davanın sonraki duruşması 25 Nisan’da.
Uz’dan Boğatekin’e dava: Adıyaman Çelikhan İlçesi Kaymakamı Murat Uz’un, gazeteci Hacı Boğatekin’e 30 Kasım 2011’de ‘yayın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) açtığı davaya 19 Mart ve 16 Şubat’ta devam edildi. Çelikhan Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmalara Boğatekin katılmazken bir sonraki duruşma 24 Nisan’a ertelendi. Boğatekin, “Çelikhan’da Terör Var” haberindeki “Tüküreyim böyle Kaymakamın kalıbına” cümlesi nedeniyle yargılanıyor.
Aynı haberden dolayı Uz tarafından 11 Ocak’ta açılan tazminat davasının duruşmaları 19 Mart, 16 Şubat ve 17 Ocak’ta yapıldı. Boğatekin duruşmalara katılmadığı için bir sonraki duruşma 5 Nisan’a ertelendi. Uz, Boğatekin’den 10 bin TL tazminat talep ediyor.
Uz, Boğatekin’e aynı haberden ötürü 12 Mart’ta Gerger Sulh Ceza Mahkemesi’nde, ‘İçeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkına ilişkin hâkim kararını yerine getirmemek’ten (5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun 9/4) dava açtı. İlk duruşma 26 Nisan’da yapılacak.
Pembe Hayat’tan tekzip: Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Gazetem Ege’nin yazarı Hilmi Çınar’ın 18 Mart’ta www.gazetemege.com sitesindeki “İzmir’in İmajı” yazısında trans bireylere donuk nefret söylemi ürettiği için gazeteye tekzip yazısı yollandı.

“Onur Davası”nı Hamzaoğlu kazandı: Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu aleyhine açtığı hakaret davasında (TCK 125) 15 Mart’ta mahkeme Onur Hamzaoğlu’na hakaret edildiğini kabul etti. Kocaeli Adliyesi’nde görülen davanın sonucunda, mahkeme Karaosmanoğlu’na 174 gün (3480 lira) para cezası verdi. Hamzaoğlu, 5 Ocak 2011’de Dilovası ve Kandıra’da annelerin ilk sütünde ağır metaller bulduğunu kamuoyuna açıklamıştı. Bu açıklamalar üzerine AKP’li Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Hamzaoğlu için “şarlatan” demişti.

Erdemol’a hakaret davası: Cumhuriyet gazetesi muhabiri Mustafa Kemal Erdemol’un TGC yayın organı Bizim Gazete’de 24 Kasım 2011’deki yazısı nedeniyle Adnan Oktar’a hakaretten (TCK 125) yargılanmasına 15 Mart’ta başlandı. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada müşteki vekili şikâyetin devam ettiğini söyledi ve katılma talep etti. Hâkim katılma talebini kabul etti. Duruşma 5 Mayıs’ta.
Yuhalamayı eleştirene dava: Antalya Vali Yardımcısı Metin Borazan’ın Türkiye Komünist Partisi (TKP) Antalya İl Başkanı Dr. Levent Tunçel ile Eğitim- İş Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Balık hakkında açtığı dava 12 Mart’ta başladı. Antalya 4. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların ‘kamu görevlisine hakaret’ten (TCK 125) 3 aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyor. Tunçel ile Balık, Antalya’da 2011’de Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) ‘şifre’ iddialarını protesto eden gruba, “Yuh” diye bağıran Borazan’ı, ayrı ayrı yaptıkları basın açıklamalarında eleştirmişti. Bir sonraki duruşma 13 Haziran’da.

Bayer’den Gökçek’e tazminat: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, gazeteci Yalçın Bayer’in 28 Haziran’daki “Kaymak Gibi Yol Asfaltlanıyor” yazısında yolsuzluk yapan biri gibi gösterildiği iddiasıyla, 14 Mart’ta Bayer ve Hürriyet gazetesinden 6 bin TL manevi tazminat kazandı. Gökçek, Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki davada 50 bin TL tazminat talebinde bulunmuştu.
Manisalı gençlere tazminat: Manisa’da 16 yıl önce gözaltında işkence gördükleri için dava açan 16 genç, 11 Mart’ta İçişleri Bakanlığı’ndan tazminat kazandı. Manisa Emniyet Müdürlüğü, 26 Aralık 1995’te düzenlediği operasyonda, bir vagona “Paralı eğitime hayır” yazdıkları gerekçesiyle 16 genci gözaltına almıştı. Gözaltında işkence gören, iki buçuk ay ile iki yıl üç ay arasında değişen sürelerde cezaevinde kaldıktan sonra beraat eden 16 gencin açtığı tazminat davası, olaydan 16 yıl sonra sonuçlandı. Uzun gözaltı süresi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’yi 13 bin 800’er Euro para ödemeye mahkûm ettiren gençler, İçişleri Bakanlığı’na açtıkları davada da 10 bin ile 25’er bin TL arasında tazminat kazandı. İçişleri Bakanlığı’nın itirazını reddeden Danıştay, 10 bin ile 25’er bin TL arasında tazminat ödenmesi kararını onadı.
“Laz Marks” yargılaması sürüyor: Tiyatrocu Haldun Açıksözlü’nün, Rize’de sahnelediği “Laz Marks” oyununda yer alan bir fıkra nedeniyle Rize 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘Başbakana hakaret’ten (TCK 125) yargılanmasına 8 Mart’ta devam edildi. Son duruşmada Açıksözlü beraat etti.
“Hizmetkâr” demeye 10 bin TL tazminat: AKP Adana milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, 10 bin TL tazminat talebiyle gazeteci Hacı Boğatekin’e açtığı dava, 6 Mart’ta Gerger Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Son duruşmada davacı Dengir Fırat’ın avukatının gönderdiği mazeret dilekçesi kabul edildi, Gerger Fırat gazetesinin 20 Eylül 2009 tarihli sayısının istenmesine karar verildi ve duruşma 3 Mayıs’a ertelendi. Dava, Gerger Fırat gazetesinde yayınlanan ‘Aman Miro Aman Piro’ başlıklı yazıdaki hizmetkâr sıfatının ‘kişilik haklarına saldırı’da bulunduğu” gerekçesiyle açılmıştı.
Ekşi, Yıldız’a tazminat ödeyecek: Oktay Ekşi, Hürriyet’te 28 Ekim 2010’da yayınlanan “Az Demişiz” başlıklı yazısından ötürü 1 Mart’ta Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 4 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekşi’ye ve Hürriyet gazetesine ‘kişilik haklarına hakaret edildiği’ (TCK 125) gerekçesiyle 100 bin TL’lik tazminat davası açmıştı.
Roni Margulies’e soruşturma: Taraf gazetesi yazarı Roni Margulies’e Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 1 Mart’ta soruşturma açıldı. Margulies’in 29 Şubat’taki “İçişleri Bakanı İstifa” başlıklı yazısında ‘basın yoluyla hakaret’ (TCK 125) gerekçe gösterildi. Margulies yazısında Şahin’i ‘Hepiniz Ermenisiniz, Hepiniz piçsiniz’ pankartları taşınan bir mitingde konuşma yapmakla suçluyor, ırkçı olduğu için hakkında dava açılması gerektiğini söylüyordu.
Taraf’a tekzip davaları: Balyoz davasının tutuklu sanığı Koramiral Kadir Sağdıç’ın Taraf gazetesi imtiyaz sahibi Başar Arslan, genel yayın yönetmeni Ahmet Altan ve sorumlu yazı işleri müdürü Adnan Demir’e açtığı davanın yargılamasına 23 Şubat’ta devam etti. Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki üçüncü duruşmada İzmir 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müzekkere yazılmasına ve Arslan’ın mahkemeye zorla getirilmesine karar verildi. Duruşma 14 Haziran’a ertelendi. Sanıklar 7 Nisan 2010’da açılan davada, 19, 20, 22, 24 Kasım ve 11 Aralık 2009 tarihli gazetelerde ‘düzeltme ve cevabın yayınlanmaması’ndan (5187 s.k. 18. madde ) yargılanıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Altan ve Demir’e açtığı dava aynı gün aynı mahkemede devam etti. Beşinci duruşmada sanık vekilinin savunmasının hazırlanması için süre verildi. Dava 14 Haziran’a ertelendi. Sanıklar 6 Nisan 2010’da açılan davada, 22 Ocak 2010 tarihli gazetede ‘düzeltme ve cevabın yayınlanmaması’ndan (5187 s.k. 18. madde) yargılanıyor.
Başbuğ’un Taraf davaları: İlker Başbuğ’un Taraf yazarı Ahmet Altan’a 2009’da ‘NTV’ye Özür Orduya Hesap’ yazısından açtığı dava, 23 Şubat’ta görüldü. Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dokuzuncu duruşmada, Altan ‘yayın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) beraat etti. 2 Şubat’ta görülen duruşmada dosyanın karar için incelenmesine karar verilmişti.
Başbuğ’un Altan’a açtığı dava bir başka dava aynı gün aynı mahkemede devam etti. Beşinci duruşmada Altan’a savunma için ek süre verildi. Sonraki duruşma14 Haziran’da. Altan 3 Ağustos 2010’da açılan davada 7 Temmuz 2010’daki “Konuşuyor” başlıklı yazısında ‘yayın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) yargılanıyor.
İki kişinin konuşmasından “hakaret”: Opr. Dr. Ethem Coşkuner, kamu önünde söylemediği, iki kişi arasında geçtiği iddia edilen sözlerinden dolayı, 15 Şubat’ta bir yıl iki ay 17 gün hapse mahkûm oldu. Coşkuner, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve eşi Emine Erdoğan’a hakaretten (TCK 125/1) Trabzon 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu. İyi hal nedeniyle cezası indirilen Dr. Coşkuner’in cezası ertelendi. Mühendis Muhammet Çağlar’ın iddiasına göre, Coşkuner bir yıl önce kendisine “Oğlum Muhammet, Tayyip yiyor, Emine yiyor. Bunlar da yiyor, yediriyor” deyince Çağlar şikâyetçi olmuştu.
Özbey’e tazminat: Muş “Haber 49” gazetesi imtiyaz sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Emrullah Özbey’in davası 9 Şubat’ta sonuçlandı. Muş Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki davada sanıklar Mahsum Yılmaz, Ferit Yılmaz ve Fatih Yılmaz, ‘kişilik haklarına saldırı’dan 5 bin TL tazminata mahkûm edildi.
Eleştiren öğrenciye 11 ay hapis: KTÜ Orman Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Gizem Görnaz, ‘Evrensel Genç Hayat’ adlı gazetedeki “Yakarım KTÜ’yü de yakarım” başlıklı yazısında, üniversiteye kayıtta bağış adı altında alınan 100 liraların, KTÜ Güçlendirme Vakfı’nın kasasına girdiğini ileri sürdü. Bunun üzerine KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘basın yoluyla hakaret’ (TCK 125) suçlamasıyla şikâyette bulundu. Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi ise Görnaz’ı 2 Şubat’ta 11 ay 20 gün hapse mahkûm etti. Görnaz’ın cezası iyi hali göz önüne alınarak ertelenirken, yarım sezon okuldan uzaklaştırma cezası aldı.
Demirel’in Taraf davası: Eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Taraf gazetesi imtiyaz sahibi Başar Arslan, genel yayın yönetmeni Ahmet Altan ve sorumlu yazı işleri müdürü Adnan Demir’e açtığı dava 2 Şubat’ta devam etti. Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki beşinci duruşmada sanıklar ve şikâyetçi vekillerinin mazeretleri kabul edildi. Duruşma 3 Mayıs’a ertelendi. Sanıklar 12 Nisan 2010’da açılan davada 4 Ocak 2010 tarihli gazetede ‘düzeltme ve cevabın yayınlanmaması’ndan (5187 s.k. 18. madde ) yargılanıyor.
Ekşi Sözlük cezası: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde son sınıf öğrencisi ve okul birincisi Mikail Boz, Dekan Yusuf Devran hakkında Ekşi Sözlük’e yazdığı eleştiri içeren iki entry sebebiyle 1 Şubat’ta bir yarıyıl okuldan uzaklaştırıldı. bianet’te ve sosyal medyada çıkan haberler üzerine Boz’un cezası bir haftaya düşürüldü.
Basın açıklamasına tazminat davası: İçişleri Bakanlığı’nın Şiar Rişvanoğlu’nun okuduğu ortak basın açıklaması nedeniyle açtığı manevi tazminat davası, 31 Ocak’ta Adana 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Rişvanoğlu’nun 10 bin TL tazminat ödemesinin talep edildiği davada, tanık polislerin mahkemeye gelmemesi üzerine bir sonraki duruşmaya zorla getirilmeleri kararlaştırıldı. Duruşma 31 Mayıs’a ertelendi. Ortak açıklama Adana’da bir portakal bahçesindeki ağaca asılı olarak bulunan Azadiya Welat gazetesi dağıtımcısı Metin Alataş’ın şüpheli ölümüyle ilgiliydi.
Çiçekçi ve Arslan’a hapis: CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün avukatlık masrafını vermediği gerekçesiyle yüzde 91 iş göremez raporu olan müvekkili Ali Ağu’nun tekerlekli sandalyesi, oksijen tüpü ve hasta yatağına haciz getirmesi ile ilgili haber yapan DİHA muhabiri Ferhat Arslan ile haberi yayınlayan Gündem Gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Ziya Çiçekçi’nin ikinci duruşması 26 Ocak’ta görüldü. ‘Müştekiye basın yoluyla hakaret’ (TCK 125) iddiasıyla Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme Arslan ve Çiçekçi’ye ikişer ay hapis cezası verdi.
Fincancı ve Demirci davası: Şebnem Korur Fincancı ve Adnan Demir’in www.taraf.com sitesindeki röportaj nedeniyle, ‘hakaret’ (TCK 125) kapsamında yargılandıkları davanın son duruşması, 25 Ocak’ta Kadıköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hâkim dosyayı incelemek üzere duruşmayı 10 Nisan’a erteledi.

Devlet büyüklerine hakaret: Vatan gazetesinin internet sitesine yaptığı yorumda nedeniyle Uğur Guruşçu’nun ‘devlet büyüklerine hakaret’ten (TCK 125/3A-124) yargılanmasına 25 Ocak’ta başladı. Guruşçu, Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, Hocayla Aynı Safta’ haberine yaptığı yorum nedeniyle 6-14 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Guruşçu’nun Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Haşim Kılıç, AKP milletvekilleri Şaban Dişli ve Dengir Mir Mehmet Fırat’a hakaret ettiği iddia ediliyor.
Taraf’a hakaret davaları: Taraf gazetesi yazarı Ahmet Altan ‘Genelkurmay’ın Yalanı’ haberinden 20 Ocak’taki altıncı duruşmasında beraat etti. Altan Genelkurmay Başkanlığı’nın 19 Mart 2010’da Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açtığı davada ‘yayın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) yargılanıyordu.
AKP Milletvekili Recep Yıldırım’ın Altan ve muhabir Soner Arıkanoğlu için açtığı dava, aynı gün aynı mahkemedeydi. Son duruşmada dava konusu nüshaların dosyaya sunulmasına karar verildi. Dava 19 Nisan’a ertelendi. Sanıklar, Altan’ın “Akyazı’nın AKP’li Belediye Başkanı’nın Akrabalarının Oluşturduğu Bir Çete Polis Tarafından Takibe Alınıyor” yazısında ‘yayın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) yargılanıyor.
Karikatüre dava: 28 Eylül 2011’de Aydınlık gazetesinde Yalçın Küçük’ün ‘Diktatorya’ başlıklı yazısında yer alan karikatüre Başbakan Erdoğan dava açtı. Aydınlık köşe yazarı Prof. Dr. Yalçın Küçük ve Yazı İşleri Müdürü Mehmet Bozkurt, Başbakan Tayyip Erdoğan’a ‘yazılı ve görüntülü hakaretten’ (TCK 125) 19 Ocak’ta hâkim karşısına çıktı. İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada, Yalçın Küçük ve Mehmet Bozkurt duruşmaya katıldı.
Ahmet Şık’a tazminat: Gazeteci Ahmet Şık’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Medyasavar internet sitesi genel yayın yönetmeni Abdullah Küçükaytekin, 10 Ocak’ta 1500 lira adli para cezasına çarptırıldı. İstanbul 12. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmada “Vay Ahmet vaaayyy bu hiç şık olmadı” yazıdan ötürü, ‘basın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) verilen 75 günlük adli para cezası hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.
Vakit tazminat ödeyecek: Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 9 Ocak’ta, eski TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ün, Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’ya katılmasını “Üskül’ün tercihi sapıklardan yana” başlığıyla yayınlayan Yeni Akit/Vakit gazetesini, Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği’ne (KAOS GL) tazminat ödemeye mahkûm etti. Farklı cinsel yönelimleri olan bireylerle ilgili eleştiri sınırını aşan ve hakaret içeren ifadeler nedeniyle Yeni Akit 4 bin lira, gazetenin yazarlarından Serdar Arseven ise 2 bin lira tazminat ödeyecek. Kaos GL, daha önce Vakit’e ve Arseven’e dava açmış, Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi Vakit’in haberini, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi de Arseven’in yazısını eleştiri sınırları içinde görerek davaları reddetmişti.
Okur yorumlarına tekzip: Odatv.com sitesi yayın yönetmeni Barış Pehlivan, Fethullah Gülen ile ilgili haberlere gönderilen okur yorumları davasında, 10 Ocak’ta 5 ay hapis cezası aldı. Ancak İstanbul 12. Sulh Ceza Mahkemesi Pehlivan hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Pehlivan, ‘içeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkına ilişkin hakim kararını yerine getirmemek’ten 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” 9/4 maddesi) yargılanıyordu.
Zileli’ye dava: Cumhuriyet gazetesi yazarı Ümit Zileli’nin 18 Ağustos 2011’de Kanaltürk’te Ters Cephe programında Taraf yazarı Mehmet Baransu’ya yönelik sözleri nedeniyle ‘basın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) 2 Ocak’ta dava açıldı. İlk duruşma 9 Mayıs’ta İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Muzır Kurulu kararları

Ölüm Pornosu: Chuck Palahniuk’un Ölüm Pornosu adlı kitabında ‘müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek’ten (TCK 226/2) yargılanan çevirmen Funda Uncu ve Ayrıntı Yayınları Müdürü Hasan Basri Çıplak’ın üçüncü duruşması 13 Mart’ta İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Son duruşmada kitap hakkında hala bir bilirkişi bulunamadı. Mahkeme, Boğaziçi Üniversitesi’nin Edebiyat bölümlerinden konuyla ilgili cevap bekliyor. 18 Ocak’taki duruşmada Çıplak bilirkişi talebini ve savunmasını tekrarlandı. Uncu ve Çıplak’ın altı aydan üç yıla kadar hapsinin istendiği davanın duruşması 8 Mayıs’ta.

Yumuşak Makine: Yumuşak Makine kitabının çevirmeni Süha Sertabiboğlu ve yayıncısı İrfan Sancı’nın ‘halkın ar ve hayâ duygularını incitmek’ten (TCK 226/2) yargılandığı dava 13 Mart’ta devam etti. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki beşinci duruşmada kitabın İstanbul Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümünden iki bilirkişiye gönderildiği ve bilirkişiler tarafından raporun hazırlandığı, ancak ardından gönderilen ceza hukuku bilirkişisinden rapor beklendiği ifade edildi. 18 Ocak’taki duruşmada bilirkişi talebi tekrarlanmıştı. Sanıkların altı aydan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın sonraki duruşması 8 Mayıs’ta.

Yasaklamalar, kapatmalar, toplatmalar
Kapatma kararı kaldırıldı:Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesinin yayınının durdurulması yönündeki kararı, 30 Mart’ta kaldırdı. Mahkeme heyeti, kapatma kararını kaldırma gerekçesinde, “Yasa koyucunun vermiş olduğu takdir hakkının, özgürlük lehine yorumlanması gerekmektedir” dedi. Gerekçede şu ifadelere yer verildi: “İnsan Hakları Sözleşmesi (İHS), AİHM kararları, evrensel hukuk kuralları ve Anayasamızın 90. maddesi ile birlikte değerlendirildiğinde adı geçen gazetenin 1 aylık yayın süresi içerisinde ne tür yazılar yazacağı ve yayımlanacağı henüz bilinmediğinden yayın durdurulmasını gerektirir yazılar yazıp yazmayacağı belirsiz olduğundan ve yine basın özgürlüğü ilkeleri de göz önüne alınarak ‘durdurulabilir’ şeklindeki yasa koyucunun vermiş olduğu takdir hakkının özgürlük lehine yorumlanması gerekmektedir.
Özgür Gündem gazetenin basımının yapıldığı Gün Matbaası’nı baskın yapan polisler, 24-25 Mart sayılarına el koymuştu. 14. Ağır Ceza Mahkemesi, gazetenin 24 Mart sayısının 1, 8, 9, 10 ve 11. sayfalarında yer alan haber, yorum ve fotoğrafların ‘Örgüt propagandası’ (TMK 6/son maddesi) yaptığı iddiasıyla, gazeteye bir ay kapatma cezası vermişti.
Gazetenin beş sayısına ilişkin olarak, TMK’nın 6, 7 ve TCK’nın 215. maddeleri gerekçe gösterilerek 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 25. maddesine dayanılarak toplatma, el koyma, satış, dağıtım yasağı uygulandı. Gazeteye 9, 17 ve 24 Ocak, 18 Şubat ve 18 Mart tarihlerinde beş dava, 19 ,21 ve 24 Mart’ta üç soruşturma açıldı. Gazete hakkında 2011 yılında açılmış on dava da devam ediyor.
Öcalan’ın doğum gününe yasak: İçişleri Bakanlığı Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlamalarına yasak getirdi. 31 Mart-8 Nisan tarihleri arasında her türlü etkinliğin yasaklandığı yazılı bir açıklama ile duyuruldu. Açıklamada, doğum günü kutlaması adı altında ‘bölücü örgüt propagandası ve örgüte taban kazandırma faaliyeti’ yapıldığı ifade edildi.
Atılım toplatıldı: Haftalık yayın yapan Atılım Gazetesi’nin 24 Mart 2012 tarihli 5. sayısı toplatıldı. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi, gazetenin “Newroz, isyan, özgürlük” manşetiyle çıkan son nüshasındaki haber ve fotoğraflarla ‘yasadışı örgüt propagandası yapıldığı’ iddiasıyla tüm nüshalara el konulmasına karar verdi. Gazetenin 3 Mart 2012 ve 10 Mart 2012 tarihli 2 ve 3. sayıları da Marksist Leninist Komünist Parti’nin ‘ (MLKP) propagandası’ yapmak ve ‘silahlı eylemleri ve yöntemleri teşvik etmek’ gerekçesiyle toplatılmıştı. atılımhaber.org sitesinin haberine göre, gazetenin dağıtımlarında da polis engeliyle karşılaşılıyor.
Demokratik Vatan’a yasak: Demokratik Vatan isimli haftalık gazetenin 20-25 Mart 2012 tarihli sayısında yer alan haber ve yazılar gerekçe gösterilerek İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce bir ay süre ile yayın yasağı getirildi. Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Arafat Dayan hakkında soruşturma açıldı.
Yorum’a afiş yasağı: Grup Yorum’un 26 Şubat İzmit konseri öncesi, Ada Organizasyon duyuru afişlerinin İzmit Belediyesi’nce yasaklandığını açıkladı. İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ayhan Acar imzalı, 15 Şubat tarihli dilekçede, “26 Şubat’ta İzmit Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştireceğiniz Grup Yorum konseri için asmak istediğiniz afiş talebiniz uygun görülmemiştir” ifadesine yer verildi. Ada Organizasyon yetkilisi Ali Şenol, mahkemece verilen bir ‘yasak’ kararı olmadan, belediyenin verdiği kararın keyfi olduğu belirtti. Acar ise açıklamaya itiraz ederek, uygulamanın Grup Yorum’a özel olmadığını, kirlilik yaratmamak için afiş astırmadıklarını belirtti.
Demokratik Ulus’a yasak: Demokratik Ulus isimli haftalık gazetenin 13-19 Şubat 2012 tarihli sayısında yer alan haber ve yazılar gerekçe gösterilerek İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 1 ay süre ile yayın yasağı getirildi.
Musa Anter kitaplarına soruşturma: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aram Yayınları’nın yayınladığı aralarında Musa Anter’in de eserlerinin bulunduğu on kitap hakkında “Basın yolu ile örgüt propagandası” yapıldığı iddiası ile 22 Ocak’ta soruşturma başlattı.
Agos’un sitesi MEB’de yasaklı: Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda, 22 Ocak’ta basında yer alan haberlere göre Agos gazetesinin internet sitesine erişim engeli olduğu ortaya çıktı. Okullardaki bilgisayarlardan siteye girildiğinde ekranda “Siteye erişim sakıncalı içeriğinden dolayı, MEB’in isteğiyle, Türk Telekom tarafından engellenmiştir” yazıyor.
ROJ TV’nin yayını durduruldu: Danimarka Mahkemesi ROJ TV hakkında yayını durdurma kararı verdi. Ancak mahkemenin kararının temyiz süreci beklenmeden, Fransa, Eutelsat’a bağlı uydular üzerinden yayın yapan ROJ TV’nin yayınını, 22 Ocak, saat 24:00 itibariyle durdurdu.
Yeni Demokratik Yaşama’a 1 ay kapatma: Yeni Demokratik Yaşam Gazetesi, 5’inci sayısında yer alan haberler nedeniyle 1 ay kapatma cezası aldı.
Fotoğraflar sansürlenince sergiyi kaldırdılar: İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’nin (İFOD) düzenlediği ‘Aykırı’ isimli fotoğraf sergisi 3 Ocak’ta Kültürpark’daki İzmir Sanat Merkezi’nde açıldı. Ancak, ulusal bir haber ajansı 6 Ocak’ta sergideki 3 fotoğrafın dini ve toplumsal değerlere aykırı olduğunu içeren bir haberi servise koydu. İki ulusal gazete de, 8 Ocak pazar günü “Dini değerlere hakaret içeren fotoğraf sergisi Türkiye’yi ayağa kaldırdı” başlığıyla sergiyi okurlarına duyurdu. 9 Ocak pazartesi günü de belediye yetkilileri 3 fotoğrafı sergiden çıkardı.
THY Taraf alımını durdurdu: Taraf’ın 14 Mart tarihli “Tek rakibimiz THY” başlıklı haberine göre Türk Hava Yolları Mart ayı itibariyle gazetenin iç hatlarda alımını durdurdu. Taraf’la birlikte Takvim, Bugün ve Güneş gazetelerinin de uçaklara sokulmaması kararı da alındı. Habere göre dış hatlarda da gazete alımı düşürüldü. 51 bin tirajlı Taraf 850 adetten 150’ye düşürülürken 30 bin tirajlı Milli Gazete ise 230’dan 422’ye çıkarıldı.

BDP’nin Newroz afişleri toplatıldı: Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi BDP’nin Newroz kutlamaları için hazırladığı ve kentteki panolara asılan el ilanları ve afişler için 13 Mart’ta yasaklama ve toplatma kararı verdi. Kararın ardından afişler söküldü. Karara gerekçe olarak ‘An Azadi An Azadi’ (Ya özgürlük ya özgürlük) ibaresi gösterildi. Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. maddesine dayandırılan kararda afişlerin PKK/KCK örgütünün “direniş hamlesini benimsediği” ifade edildi.
Roj TV’ye kapatma yok: Danimarka’da 31 Ağustos 2010’da, Roj TV’nin PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle açılan davada, 10 Ocak’ta yayınlarının durdurulmasına gerek olmadığına karar verdi. Kopenhag Başsavcısı Jörgen Steen Sörensen’in talebiyle ‘terörle mücadele yasası’ndan açılan davanın 29. duruşmasında, Kopenhag Şehir Mahkemesi, Roj TV’yi PKK lehine propaganda yapmakla suçlarken, Roj TV’nin kapatılması yönündeki talebi reddederek, lisansını iptal etmedi. Mahkeme, Roj TV ile Mezopotamya Broadcasting şirketlerine, Danimarka anti terör yasasını ihlal etmekten 65 bin kron (8700 euro) ceza verdi.
AİHM

Gazetecilerden toplu AİHM başvurusu: 20 Aralık’ta sekiz ilde gazetecilere yönelik düzenlenen Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları ve Özgür Gündem’e 24 Mart’ta verilen bir aylık kapatma kararı, 28 Mart’ta AİHM’e taşındı. Başvuruda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3, 5, 10 ve 13 maddelerinin (işkence yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı-ifade özgürlüğü-etkili başvuru hakkı) ihlal edildiği vurgulandı.
AİHM’e başvuran gazeteciler: Özgür Gündem’den Ziya Çiçekçi (imtiyaz sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü), editörler Kazım Şeker, Nurettin Fırat, Ayşe Oyman, Yüksel Genç, Nevin Erdemir, Hatice Bozkurt, Turabi Kişin, satış ve pazarlama sorumlusu Davut Uçar; DİHA’dan Zuhal Tekiner(yönetim kurulu başkanı), Fatma Koçak (yazı işleri müdürü), Kenan Kırkaya(Ankara Temsilcisi), editörler Ertuş Bozkurt, Mazlum Özdemir, Ramazan Pekgöz, Semiha Alankuş, muhabirler Sadık Topaloğlu, Çağdaş Kaplan, Ömer Çelik, Nilgün Yıldız, Ülkem Evrim Kepenek, gazeteci- çevirmen Sultan Güneş Ünsal, muhasebeci Pervin Yerlikaya Babir, eski çalışan Oktay Candemir, eski çalışan- İstanbul, Dersim gazetesi yazı işleri müdürü İsmail Yıldız; Fırat Dağıtım’dan muhasebeci Çiğdem Aslan, çalışanlar Haydar Tekin, İrfan Bilgiç; Özgür Halk ve Demokratik Modernite Dergisi’nden Ömer Çiftçi (imtiyaz sahibi), editörler Nahide Ermiş, Selahattin Aslan, çalışan Saffet Orman; Azadiya Welat yayın yönetmeni Mehmet Emin Yıldırım, BirGün muhabiri Zeynep Kuray ve Evrensel muhabiri Hüseyin Deniz.

Zarakolu AİHM’e başvurdu: 28 Ekim 2011’de KCK operasyonları kapsamında tutuklanan Ragıp Zarakolu, avukatları aracılığıyla 27 Şubat’ta AİHM’e başvurdu. Dilekçede gözaltı ve tutuklama süreçlerindeki hak ihlalleri ve Zarakolu’nun tutuklu bulunduğu 120 günün ardından ‘gizlilik’ gerekçesiyle avukatlara dosya ile ilgili belgelerin verilmemesi yer buldu. Zarakolu’nun tutuklanmasının hukuki açıdan temelsiz olduğuna dikkat çekilen dilekçede, iç hukukta yer alan kefaletle serbest bırakma, güvenlik tedbirleri, adli kontrol altında tutma, yurtdışına çıkış yasağı gibi önlemlerin uygulanmamasının da AİHM sözleşmesine aykırı olduğu dile getirildi.
AİHM’den Tuşalp mahkûmiyeti: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazeteci Erbil Tuşalp’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiği şikâyetiyle açtığı davada, 21 Şubat’ta Türkiye’yi haksız bularak maddi tazminat ödemesine karar verdi. Tuşalp, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine yazdığı iki makaleden dolayı Türkiye’de mahkûm olup 10 bin TL maddi tazminat ödemesini gerekçe göstererek, 2008 yılında AİHM’e başvurmuştu. AİHM kararında, “Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade ve düşünce özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine” hükmetti. Türkiye karar gereği, Tuşalp’e 5 bin Euro para cezası ödeyecek.
AİHM’den Özkan’a yanıt: AİHM 9 Şubat’ta Tuncay Özkan’ın başvurusunu değerlendirdi. Özkan’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle korunan özgürlük, güvenlik ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönündeki şikâyetini reddeden AİHM, Ergenekon’u da ‘hükümeti şiddet yoluyla devirmek isteyen bir terör örgütü’ olarak tanımladı. Türk adlî makamlarının tutuklama kararlarının ‘somut kanıtlara’ ve ‘meşru sebeplere’ dayandığına hükmetti.

RTÜK
RTÜK radyo-TV kuruluşlarına Ocak-Mart 2012 döneminde 327 uyarı, 94 para cezası ve iki program durdurma cezası verdi.
RTÜK ‘koruyucu sembol kullanılmadığı’ gerekçesiyle altı uyarı, dokuz para cezası; ‘insan onuru ve özel hayatın gizliliği’ni ihlalden üç uyarı, sekiz para cezası, ‘masumiyet karinesini ihlal’den bir uyarı; ‘Türkçeyi bozmaktan’ sekiz uyarı, iki para cezası; ‘kişileri fal veya batıl inançlar yoluyla istismar edemez’ ilkesini ihlalden üç para cezası; ‘genel ahlak ve ailenin korunması’ ilkesini ihlalden bir uyarı; ‘Çocuklara ve özürlülere karşı istismar içeremez’den bir uyarı; ‘cevap hakkının ihlali’nden bir uyarı; yarışma ve lotaryalarla ilgili altı uyarı, dokuz para cezası; ‘müstehcen yayın’dan iki program durdurma, ‘hukukun üstünlüğünü ihlal’den bir uyarı ve ‘terörü övme’den bir para cezası verdi.
Geri kalan uyarı ve cezalar reklam, ürün yerleştirme, sponsorluk, program desteği gibi konularla ilgili teknik ve ticari düzenlemelerin ihlalleriyle ilgili.
Koruyucu sembol:”Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz…” ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle altı uyarı (MOVIEMAX PREMIER, KANAL D, DİZİMAX, CNBC-e, BEST FM, DELTA FM) ve dokuz para cezası (CNBC-e 50 bin 90 TL, SHOW TV 329 bin 694 TL(3), SHOW TÜRK 11 bin 26 TL (2), TNT 23 bin 409 TL TNT 100 bin 70 TL, STAR TV 184 bin 871 TL) verdi.
İnsan onuru, özel hayatın gizliliği:6112 sayılı Kanun’un 8. maddesindeki “insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmüne göre üç uyarı (TNT, FOX TV uyarı 2 kere) ve sekiz para cezası (BEYAZ TV 11 bin 26 TL, TNT 45 bin 412 TL (2), SHOW TV 329 bin 694 TL, SHOW TÜRK 11 bin 26 TL, BEYAZ TV 10 bin TL (2), FLASH TV 10 bin TL) verdi.
Masumiyet karinesi:6112 sayılı Kanun’un 8. maddesindeki “suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz”” düzenlemesini ihlalden BEYAZ TV’ye uyarı cezası verdi.
Türkçenin kullanımı:RTÜK 6112 sayılı Kanun’un “Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez” düzenlemesini ihlalden sekiz uyarı (PAL FM, VİRJİN RADYO uyarı 2 defa, MÜJDE FM, KARADENİZ FM, BEST FM, KANAL 7, FX TV) ve iki para cezası (BEYAZ TV 11 bin 26 TL, TNT 61 bin 633 TL) verdi.
Fal-batıl inanç:6112 sayılı Kanun uyarınca “kişileri fal veya batıl inançlar yoluyla istismar edemez.” ilkesinin ihlali nedeniyle TEMPO TATLISES TV 3 para cezası (toplam 31 bin 26 TL) aldı
Genel ahlak:6112 sayılı Kanun uyarınca “Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmünün ihlalinden Moviemax Premier’e uyarı cezası verildi.
İstismar:6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendindeki; “Çocuklara, güçsüzlere ve özürlülere karşı istismar içeremez…” hükmünün ihlali nedeniyle FOX TV’ye uyarı cezası verildi.
Cevap hakkı:6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (o) bendindeki; “Kişi veya kuruluşların cevap ve düzeltme hakkına saygılı olmak zorundadır” hükmünün ihlali nedeniyle BEYAZ TV’ye uyarı cezası verildi.
Yarışma-lotarya:6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendindeki; “Bilgi iletişim araçları yoluyla yarışma veya lotarya içeremez, dinleyici ve seyircilere ikramiye verilemez veya ikramiye verilmesine aracılık edemez” maddesinin ihlalinden altı uyarı (CAN RADYO, KORDON FM, İMBAT FM MÜJDE FM, MÜJDE FM EGE ve PAUSE FM) dokuz para cezası (FOX TV 167 bin 923 TL 2 defa ve FOX TV 165.731 TL 7 defa) verildi.
Müstehcen yayın:6112 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendindeki; “Yayın hizmetleri müstehcen olamaz” hükmünün ihlali nedeniyle TV 8’e Muhabbet Kralı programından ötürü iki kez program durdurma cezası verildi.
Hukukun üstünlüğü:6112 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendindeki; “Yayın hizmetleri; Hukukun üstünlüğü, … esasına aykırı olamaz.” hükmünün ihlali” nedeniyle ADANA AKDENİZ TELEVİZYON’una uyarı verildi.
Terörü övme:6112 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrası (d) bendindeki; “Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz.” hükmünün ihlali nedeniyle FOX TV 228 bin 208 TL ceza aldı. (EG)

Sayfa Başı