MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
BİA MEDYA GÖZLEM / 2011 TÜM YIL
BİA Medya Gözlem 2011: Habercinin & Medyanın Bir Yılı
2011 Tüm Yıl Medya Gözlem Raporu - Habercinin & Medyanın Bir Yılı
Erol Önderoğlu - Bia Haber Merkezi 31/01/2012

104 gazeteci ve 30 dağıtımcı/medya çalışanı 2012’ye cezaevinde girdi. Cezaevindeki gazetecilerin sayısı 2010 yılında 30’du.
2011, Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Terörle Mücadele Kanunu (TMK) birlikte uygulanmak suretiyle hakkında soruşturma açılan her gazeteciyi “silahlı-silahsız” ama mutlaka bir “örgüt bağlantısı” kurmak suretiyle “hukuk” yerine “siyasi” kullanıma olanak sağlayan ve adil yargılanma hakkını, suçta kanunilik ilkesini ortadan kaldıran bir anlayışla kitlesel gazeteci tutuklamalarının yaşandığı yıl oldu
104 gazeteci ve 30 dağıtımcı/medya çalışanı gazetecilik yoluyla önce “silahlı örgüt üyesi” suçlaması ile “tutuklandı” , daha sonra “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi” ve/veya “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasından, bazı gazeteciler ise silahlı ya da silahsız örgüt kurmak, sevk ve idare etmek, üye olmak suçlaması ile yargılanıyor ve hakkında hüküm verilenler var.
Haber takibi, haber izleme, kitap yazımı, iktidara muhalif habercilik, Kürt medyası’nda çalışmak gibi ek iddialarla gazeteciler “terörist” yapıldı.
Sadece altı gazeteci açılan ceza davalarında doğrudan doğruya haberlerinden, yazılarından ve kitaplarından dolayı suçlanıyor ve yargılanıyor: Azadiya Welat gazetesi sorumlu yazı işleri müdürleri Vedat Kurşun, Ruken Ergün ve Ozan Kılınç, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Batman temsilcisi Erdoğan Altan, Diyarbakır temsilcisi Kadri Kaya, Aram Yayınları imtiyaz sahibi ve Hawar gazetesi sorumlusu Bedri Adanır.
Tutuklama bir tedbir olmasına rağmen ve yerine adli kontrol hükümlerinin uygulanması mümkün olduğu halde “kaçma şüphesi”, “delilleri yok etme, gizleme, değiştirme”, “tanıklar üzerinden baskı”, “yoğun ve kuvvetli suç şüphesi” gibi kriterler olağan ve rutin bir uygulama şeklinde uygulanmak suretiyle gazetecilerin tutuklanmalarına ve aylarca hatta yıllarca tutukluluk halinin devamına karar verilerek hapishanelerinde tutulmasına dayanak oluşturdu.
Biri hariç bütün gazeteciler ve dağıtımcıların tümü Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında ‘örgüt’ bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. 104 gazeteciden 64’ü, 30 dağıtımcının tümü tek istisnayla Kürt medyasından.
Gazeteci cinayetleri / Yargılama
Hrant Dink Davası: İstanbul Şişli’de 19 Ocak 2007’de Agos gazetesi önünde öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayeti davasının 23. duruşması, 26 Aralık’ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Son duruşmada Dink’in avukatlarının 205 sayfalık esas hakkında mütalaalarının sunulmasına devam edildi. Duruşmada ‘terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütüne yardım etmek’ (TMK 1 ve 7/1), ‘silahlı örgüte üye olmak’ (TCK 314/2) ve ‘kasten öldürme’ (TCK 82/1) maddelerinde düzenlenen suçlardan tutuklu yargılanan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel hazır bulundu.
5 Aralık 2011’de mahkemeye ulaşan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Dink cinayetinin işlendiği yerdeki telefon kayıtları henüz incelenemedi. Mahkeme savcısı Hikmet Usta, TİB kayıtlarının kendisi ve terörle mücadele şube ekipleri tarafından incelendiğini, 19 sanık hakkında herhangi bir kayda rastlanmadığını söyledi.
Suçun işlendiği tarihte 18 yaşından küçük olduğu için dosyası ayrılan ve 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’i öldürmekten yargılanan Ogün Samast, 25 Temmuz’daki duruşmada TCK’nın ‘kasten öldürmek’ suçunun nitekli hali olan ‘tasarlayarak kasten öldürme hali’nin düzenlendiği 82/1-a maddesinden 21 yıl 6 ay, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Hakkındaki Kanun’da düzenlenen ‘ruhsatsız silah bulundurmak’ suçundan da 1 yıl 4 ay hapis cezasına ve 600 TL adli para cezasına çarptırılmıştı.
Yargıtay’daki ceza kesinleşirse, dört yıldır cezaevinde tutulan Samast’ın, cezasının üçte ikisini yatması yani 10 yıl 8 ay daha cezaevinde kalması öngörülüyor.
Cihan Hayırsevener davası: 18 Aralık 2009’da öldürülen Güney Marmara’da Yaşam Gazetesi genel yayın yönetmeni Cihan Hayırsevener’in üçüncü duruşması 18 Ekim’de İstanbul 10. Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İlk Haber Gazetesi’nin kurucusu İhsan Kuruoğlu ve yayın danışmanı Engin Arıcan’ın da aralarında bulunduğu 12 kişinin yargılandığı, örgütlü suç kapsamında değerlendirilen davada, Bandırma eski Kaymakamı Salih Keser tanık olarak dinlendi.
Hâkim Ömer Diken’in başkanlık ettiği mahkeme heyeti, gizli tanığın diğer duruşmada dinlenmesi için hazır edilmesi talimatını verdi. Kuruoğlu ve tetikçi zanlısıyla birlikte hareket etmekle suçlanan şoförü Kerem Yılmaz’ın avukatlarının tahliye talepleri ile tutuksuz yargılanan sanık İlbey Kuruoğlu’nun malvarlığı üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasına yönelik talepler reddedildi.
Gelecek duruşma 28 Şubat 2012’de. 15 Ekim 2010’da başlayan davada İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci Cihan Hayırsevener’i örgütlü suç örgütü tarafından öldürttüğünü kabul etmiş ancak eylemin bireysel değerlendirilmesi gerektiği görüşüyle görevsizlik kararı verdiğinden dosya, Yargıtay’a gönderilmişti.
Yargıtay, Hayırsevener cinayeti davasının İstanbul 10. İstanbul (CMK 250 Maddesi ile Görevli) Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar vermişti. 26 Mayıs 2011’deki ikinci duruşmada İstanbul 10. Özel görevli İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi, örgütlü suç kapsamında değerlendirilen davada 24 tanığı ifadeye çağırmıştı.
Uğur Mumcu ailesi suç duyurusu: Uğur Mumcu ailesinin cinayetle ilgili suçun asli failleri ve azmettiricileri hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturmada ihmali görülen yetkililer hakkında 24 Ocak 2011’deki suç duyurusu, 11 Mayıs’ta “kovuşturmaya yer olmadığı” kararıyla sonuçlandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yanıtında, suikast şüphelileri hakkında üç ayrı kamu davası açıldığı, tüm şüpheliler hakkında yakalama emri ve bir kısım şüpheliler hakkında kırmızı bülten çıkarıldığı, halen şüphelilerin yakalanması yönündeki çalışmaların Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine açılan davalar çerçevesinde sürdüğü belirtildi.
Hapisteki gazeteciler
104 gazeteci ve 30 dağıtımcı 2012’ye cezaevinde girdi. Biri hariç bütün gazeteciler Terörler Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında ‘örgüt’ bağlantılı olarak hapiste bulunuyor.
104 gazeteciden de 60’ı ‘Kürdistan Topluluklar Birliği-Türkiye’ (KCK), ‘PKK’ ve ‘DYG’, 16’sı ‘Ergenekon’, 8’i ‘Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi’ (DHKP-C), 6’sı ‘Marksist Leninist Komünist Partisi’ (MLKP), 3’ü ‘Devrimci Karargah’ davalarından hapiste.
104 gazeteciden 27’si hükümlü, 34’ünün yargılanması sürüyor. 43’ü ise 31 Aralık tarihi itibarıyla henüz iddianameleri açıklanmadığı için, ne tür iddialarla tutulduklarını net olarak bilmeden ilk duruşma gününü bekliyor.
Dicle Haber Ajansı’ndan 26 gazeteci hapiste; beşi hükümlü, altısı yargılanıyor, 15 gazeteci iddianame bekliyor. Eski çalışanlarından iki gazeteci de iddianame bekliyor.
Azadiya Welat gazetesinden 12 gazeteci hapiste; sekizi hükümlü, bir gazetecinin yargılaması sürüyor, üç gazeteci iddianame bekliyor.
Özgür Gündem’den 11 gazeteci hapiste; dokuzu iddianame bekliyor, ikisi hükümlü. Eski editörlerinden üçü de iddianame bekliyor.
Özgür Halk dergisinden üç gazeteci hapiste. İkisi yargılanıyor, biri hükümlü. Demokratik Modernite dergisinden iki gazeteci hapiste iddianame bekliyor.
Gün TV’den bir gazeteci yargılanıyor, Radyo Dünya’dan da bir gazeteci hükümlü ve başka bir davadan iddianame bekliyor. Birgün gazetesinden bir gazeteci ve Etik Ajans müdürü iddianame bekliyor, Aram Yayınları genel yayın yönetmeni hükümlü.
Ergenekon/ Yargılananlar: Hikmet Çiçek (Ulusal Kanal genel yayın yönetmeni), Mehmet Deniz Yıldırım (Aydınlık dergisi genel yayın yönetmeni), Mehmet Haberal (Kanal B imtiyaz sahibi), Mustafa Balbay (Cumhuriyet köşe yazarı), Tuncay Özkan (Kanal Biz TV sahibi),
OdaTV/ Yargılananlar: Ahmet Şık (Haber Vesaire), Barış Pehlivan (Odatv İnternet sitesi genel yayın yönetmeni), Barış Terkoğlu (OdaTV İnternet sitesi haber müdürü), Coşkun Musluk (OdaTV yazarı), Doğan Yurdakul (OdaTV yazarı), Muammer Sait Çakır (OdaTV yazarı), Müyesser Uğur Yıldız (OdaTV yazarı), Nedim Şener (Milliyet gazetesi muhabiri ve Posta gazetesi köşe yazarı), Soner Yalçın (OdaTV imtiyaz sahibi), Prof. Dr.Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı hakkındaki iddianame 26 Ağustos’ta açıklandı. Bu gazetecilerin tamamı Silivri Cezaevi’nde tutuluyor.

OdaTV/ İddianamesi açıklanmayan: Turan Özlü (Ulusal Kanal genel yayın yönetmeni)
Devrimci Karargâh/ Yargılananlar: Hakan Soytemiz (Red/Enternasyonel yazarı) ve Osman Baha Okar (Bilim ve Gelecek editörü)
Devrimci Karargah/ İddianamesi açıklanmayan: Mehmet Güneş (Türkiye Gerçeği dergisi yazarı)
KCK – PKK – DYG/Hükümlüler: Abdülcabbar Karabeğ (Azadiya Welat Mersin temsilcisi – 7 yıl 1 ay), Ali Konar (Azadiya Welat Elazığ temsilcisi – 7 yıl 6 ay), Bayram Parlak (Gündem Mersin temsilcisi – 6 yıl 3 ay), Behdin Tunç (DİHA Şırnak muhabiri – 6 yıl, 3 ay), Faysal Tunç (DİHA Şırnak muhabiri- 12 yıl, 6 ay), Ferhat Çiftçi (Azadiya Welat Antep temsilcisi, 22 yıl 8 ay), Hamit Dılbahar (Azadiya Welat yazarı – ), Kenan Karavil (Radyo Dünya Yönetmeni – 6 yıl 3 ay), Mehmet Karaaslan (DİHA Mersin muhabiri – 6 yıl, 3 ay), M. Ferid Demirel (DİHA muhabiri – 6 yıl 3 ay), Murat İlhan (Azadiya Welat Diyarbakır muhabiri – 6 yıl, 3 ay), Nuri Yeşil (Azadiya Welat Tunceli temsilcisi – 1 yıl 7 ay), Ömer Faruk Çalışkan (Özgür Halk dergisi yazı işleri müdürü – 6 yıl, 3 ay), Rohat Ekmekçi (GÜN TV radyo spikeri – 4 yıl, 2 ay), Sevcan Atak (Özgür Halk dergisi editörü – 7 yıl 6 ay), Seyithan Akyüz (Azadiya Welat Adana temsilcisi – 10 yıl, 6 ay), Şahabettin Demir (DİHA Van muhabiri – 4 yıl).
KCK – PKK – DYG/Yargılananlar: Ahmet Akyol (DİHA Adana muhabiri), Ahmet Birsin (Gün TV genel müdürü), Hamdiye Çiftçi (DİHA Hakkâri muhabiri, Ruken Ergün (Azadiya Welat eski imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü), Sebahattin Sürmeli (Özgür Halk dergisi editörü).
KCK – PKK – DYG/İddianamesi açıklanmayanlar: Abdullah Çetin (DİHA Siirt muhabiri), Aydın Yıldız (DİHA Mersin muhabiri), Ayşe Oyman (Özgür Gündem editörü), Cengiz Kapmaz (Özgür Gündem yazarı), Çağdaş Kaplan (DİHA muhabiri), Çağdaş Ulus (Vatan gazetesi muhabiri), Davut Uçar (Etik Ajans Müdürü), Dilek Demirel (Özgür Gündem eski editörü), Ertuş Bozkurt (Fırat Dağıtım çalışanı, muhabir), Fatma Koçak (DİHA yazı işleri müdürü), Feyyaz Deniz (DİHA Ankara muhabiri), Hasan Özgüneş (Azadiya Welat yazarı), Hüseyin Deniz (Evrensel muhabiri), İsmail Yıldız (DİHA eski çalışanı, Dersim gazetesi yazı işleri müdürü), Kazım Şeker (Özgür Gündem editörü), Kenan Kırkaya (DİHA Ankara temsilcisi), Mazlum Özdemir (DİHA Diyarbakır muhabiri), Mehmet Emin Yıldırım (Azadiya Welat genel yayın yönetmeni), Murat Aydın (DİHA muhabiri), Nahide Ermiş, (Demokratik Modernite yayın kurulu üyesi), Nevin Erdemir (Özgür Gündem Editörü), Nilgün Yıldız (DİHA Mardin muhabiri), Nurettin Fırat (Özgür Gündem yazarı), Oktay Candemir (DİHA eski muhabiri), Ömer Çelik (Birgün ve DİHA muhabiri), Ömer Çiftçi (Demokratik Modernite imtiyaz sahibi), Pervin Yerlikaya (DİHA İstanbul muhabiri), Ragıp Zarakolu (Belge Yayınları sahibi, Özgür Gündem yazarı), Ramazan Pekgöz (DİHA Diyarbakır editörü), Sadık Topaloğlu (DİHA muhabiri), Semiha Alankuş (DİHA Diyarbakır editörü) Sibel Güler (Özgür Gündem eski editörü), Sinan Aygül (DİHA Bitlis muhabiri), Songül Karatagna (Özgür Gündem yazarı), Tayyip Temel (Azadiya Welat eski genel yayın yönetmeni), Yüksel Genç (Özgür Gündem yazarı), Zeynep Kuray (Birgün muhabiri), Ziya Çiçekçi (Özgür Gündem imtiyaz sahibi, yazı işleri müdürü), Zuhal Tekiner (DİHA imtiyaz sahibi)
DHKP-C/ Hükümlü: Mustafa Gök (Emek ve Adalet dergisi Ankara temsilcisi)
DHKP-C/Yargılananlar: Cihan Gün (Yürüyüş dergisi muhabiri), Fatih Özgür Aydın (Mühendislik, Mimarlık ve Planlamada +İvme Dergisi yazı işleri müdürü), Halit Güdenoğlu (Kamu Emekçileri dergisi sahibi), Kaan Ünsal (Yürüyüş dergisi muhabiri), Musa Kurt (Kamu Emekçileri dergisi yazı işleri müdürü), Naciye Yavuz (Yürüyüş dergisi muhabiri), Necla Can (Yürüyüş dergisi muhabiri).
MKP/Hükümlüler: Erdal Süsem (Eylül Hapishane dergisi editörü – ömür boyu hapis) ve
MLKP /Hükümlüler:Hatice Duman (Atılım Dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü – ömür boyu hapis), Dilek Keskin (Atılım Dergisi İstanbul muhabiri – 4 yıl 2 ay).
MLKP/Yargılananlar: Sedat Şenoğlu (Atılım Gazetesi yayın koordinatörü), Bayram Namaz (Atılım dergisi yazarı), Füsun Erdoğan (Özgür Radyo genel yayın koordinatörü).
Odak dergisi yazı işleri müdürü Erol Zavar ‘Direniş Hareketi’ davasından müebbet hapse mahkûm. Mezitli FM genel yayın yönetmeni Mikdat Algül örgüt bağlantısından yargılanıyor. Ama örgüt adı geçmiyor. Özgür Gündem editörü Serdar Engin “Sayın Öcalan” davasında TCK 215 ‘suçu ve suçluyu övmek’ten Eylül 2011’de 9 ay hapis cezası aldı. Odak dergisi yazarı Doğan Can Baran silahlı terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapma gerekçesiyle tutuklu. İddianame bekliyor. Örgüt ismi bilinmiyor. Devrimci Hareket çalışanı Mehmet Yeşiltepe ise THKP-C Dev Yol davasından hükümlü.
Dağıtımcı ve çalışanlar
30 dağıtımcı ve çalışan 2011’de cezaevindeydi. KCK-PKK-DYG davalarından tutuklu dağıtımcı ve çalışanların 9’u hükümlü, 9’u yargılanıyor, 9’u iddianame bekliyor. 3 dağıtımcı hakkında iddianamesiz, yargılanıyor, hükümlü bilgilerine ulaşılamıyor.
KCK-PKK-DYG/Hükümlüler: Ali Bilen (Özgür Halk dağıtımcısı – 8 yıl, 8 ay), Ali Çat (Fırat Dağıtım-Azadiya Welat Mersin dağıtımcısı – 7 yıl 1 ay), Cengiz Doğan (Fırat Dağıtım – Azadiya Welat Nusaybin çalışanı – 3 yıl 7 ay), Dilşah Ercan (Azadiya Welat Mersin dağıtımcısı – 8 yıl 9 ay), Dindare Temirhan (Özgür Halk dergisi Mardin çalışanı – 2 yıl 6 ay) İhsan Sinmiş (Azadiya Welat dağıtımcısı – 6 yıl, 3 ay), Mikail Çağrıcı (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı, müebbet), Selim Kahraman (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı – 14 yıl, 3 ay), Sibel Mustafaoğlu (Fırat Dağıtım Antep çalışanı – 21 yıl, 6 ay).
KCK-PKK-DYG/Yargılananlar: Ali Ertuğrul (Azadiya Welat Şırnak dağıtımcısı), Hakan İraz (Günlük dağıtımcısı), Nazdar Ecevit (Azadiya Welat Şırnak dağıtımcısı), Ramazan Dinç (Özgür Halk Diyarbakır çalışanı), Salman Akpınar (Fırat Dağıtım çalışanı), Savaş Aslan (Azadiya Welat Adana dağıtımcısı), Serdar Ay (Fırat Dağıtım Diyarbakır dağıtımcısı), Ufuk Demir (Fırat Dağıtım Iğdır eski çalışanı), Zahide Parim (Fırat Dağıtım Iğdır eski çalışanı)
KCK-PKK-DYG/İddianamesi açıklanmayanlar: Cihat Ablay (Demokratik Modernite çalışanı), Çiğdem Aslan (Fırat Dağıtım dağıtımcısı), Haydar Tekin (Fırat Dağıtım eski çalışanı), İrfan Bilgiç (Fırat Dağıtım eski çalışanı), Saffet Orman (Demokratik Modernite Van çalışanı), Selahattin Aslan (Demokratik Modernite çalışanı), Şeyhmus Fidan (Fırat Dağıtım İstanbul çalışanı), Veysi Arancak (Fırat Dağıtım İstanbul çalışanı)
Azadiya Welat’tan 12 dağıtımcı-çalışan KCK-PKK-DYG davalarından hapiste. 6’sı hükümlü, 3’ü yargılanıyor. Gökhan Gümüş, Hasan Pişkin ve Sabri Acar’ın hangi davadan tutuklu olduğu veya hükümlü olup olmadığı bilinmiyor.
Özgür Halk dergisinden 4 dağıtımcı-çalışan KCK-PKK-DYG davalarından hapiste. İkisi hükümlü, biri yargılanıyor. Hayri Bal’ın hangi davadan tutuklu olduğu veya hükümlü olup olmadığı bilinmiyor.
Demokratik Modernite dergisinden 3 dağıtımcı-çalışan KCK-PKK-DYG davalarından iddianame bekliyor.
Fırat Dağıtım çalışanı 6 kişi KCK-PKK-DYG davalarından hapiste. 1 kişi hükümlü, 2 kişi yargılanıyor, 3 kişi iddianamesiz. İki eski çalışan KCK-PKK-DYG davalarından yargılanıyor, 2’si de iddianame bekliyor.
Tahliyeler
Önceki rapor döneminde hapiste olan DİHA Mersin temsilcisi Ali Buluş, hüküm giydiği ‘silahlı terör örgütüne (PKK) üye olma’ davasında ve Azadiya Welat Batman temsilcisi Deniz Kılıç, hüküm giydiği ‘terör örgütü propagandası’ davalarından, cezaları bittiği için 28-31 Aralık günlerinde tahliye oldular.
Devrim Yolunda İşçi Köylü gazetesi yazı işleri müdürü Barış Açıkel, 12 Aralık’ta tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.
Atılım gazetesi yazarı Hasan Coşar, ‘terör örgütü MLKP üyesi olduğu’ ve TMK 7/2 uyarınca ‘örgüt propagandası” iddiasıyla yargılandığı davanın 8 Aralık duruşmasında tahliye edildi.
Azadiya Welat Adana dağıtımcısı Hasan Şeker, Urfa dağıtımcısı Mahmut Tutal, Adana dağıtımcısı Mustafa Çiftçi ve dağıtımcı Şahin Baydağı 2011 içinde tahliye oldular.
Önceki rapor döneminde 14 Mart 2010’da Başbakan’ın konuşması sırasında ‘Parasız Eğitim İstiyoruz’ yazılı pankart açtıkları için tutuklu yargılanan üniversite öğrencileri Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer 6 Ekim’de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tahliye edildi.
Saldırı, tehdit ve engellemeler
2011 boyunca gazetecilere yönelik yaklaşık 33 saldırı, tehdit ve darp vakası yaşandı.
Özgür Gündem basıldı: 22 Kasım’da Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen ve yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığı Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonunda, Özgür Gündem Gazetesi’nin İstanbul bürosuna baskın düzenlendi. Özgür Gündem yazarlarından Avukat Ayşe Batumlu ve gazeteci Cengiz Kapmaz gözaltına alındı. Aynı gün Demokratik Modernite ve Dipnot’un da bürolarında arama yapıldı.
Evrensel muhabirine darp: Evrensel gazetesinin 2 Kasım’daki haberine göre, gazetenin gönüllü muhabirliğini yapan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Dilek Yağlı polis tarafından darp edildi ve izlediği eylemi haberleştirmesi engellendi. Habere göre Yağlı, eylemde yapılan polis müdahalesini görüntülerken, Beyazıt Emniyet Amirinin kendisini hedef gösterdiğini belirtti.
Soruşturmalar, Açılan/Süren Davalar, Kararlar
Odatv davası: Ergenekon operasyonu kapsamında 11’i tutuklu 13 sanık hakkındaki davanın 5. duruşması 30 Aralık’ta İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Davada Ahmet Şık, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Coşkun Musluk, Doğan Yurdakul, Hanefi Avcı, Muhammet Sait Çakır, Müyesser Uğur, Nedim Şener, Soner Yalçın ve Yalçın Küçük tutuklu, Ahmet Mümtaz İdil ve İklim Ayfer Kaleli de tutuksuz yargılanıyor. Sanıklardan Ahmet Şık, Nedim Şener ile Hanifi Avcı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettikleri suçlaması yüzünden örgüte üye olmak ve Yalçın Küçük hariç diğer tüm sanıklar ‘örgüte üye olmak’ (TCK 314/2) suçlamasından dolayı yargılanıyor. Yalçın Küçük ise maddesine göre ‘örgüt kurmak’ (TCK 314/1) suçundan yargılanıyor. İddianameye göre, tüm sanıklar hakkında verilecek cezaların Terörle Mücadele Kanunun 5. maddesi uyarınca yarı oranında artırılması talep ediliyor.
Davanın ikinci ve üçüncü duruşmasında 26-27 Aralık’ta, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’ın hazırladığı 134 sayfalık iddianame okundu. 9 Eylül’de iddianamesi kabul edilen davanın 22 Kasım’daki ilk duruşmasında Soner Yalçın, Doğan Yurdakul, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Muhammet Sait Çakır ve Coşkun Musluk’un mahkeme heyeti başkanı Resul Çakır’ın davadan çekilmesi talebi 17. Ağır Ceza Mahkemesi kararı ile 5 Aralık’ta reddedildi. Çakır 22 Aralık’ta Yargıtay üyeliğine seçilince, yerine İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi üye yargıçlarından Mehmet Ekinci atandı. Son duruşmada Soner Yalçın’ın, ve Yalçın Küçük’ün savunmaları alındı. Tutuklu sanıklardan Kaşif Kozinoğlu 12 Kasım’da hayatını kaybetti.
Şık ve Şener’in 15 yıla kadar, Soner Yalçın’ın 36,5 yıla kadar, örgüt yöneticisi olduğu iddiasıyla Yalçın Küçük için 43 yıla kadar, kalan sanıkların da 23 yıla kadar hapsi isteniyor. İddianamede, tutuklu sanıklara yönelik suçlamalardan bazıları terör örgütüne yardım etmek (TCK 220), halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek (TCK 216), devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek (TCK 327), açıklanması yasaklanan belgeleri temin etmek (TCK 334), özel hayatın gizliliğini ihlal etmek (TCK 134) ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek (TCK 288).
Turabi Kişin’e gözaltı: Özgür Gündem gazetesi eski editörlerinden Turabi Kişin, 30 Aralık’ta Ankara’da Esenboğa Havalimanı’nda polisler tarafından gözaltına alındı. Kişin’in KCK operasyonları çerçevesinde gözaltına alınıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildiği belirtildi.
Halkın Günlüğü gazetesi muhabiri gözaltında: Halkın Günlüğü Gazetesi Diyarbakır muhabiri Eser Sevgül, 30 Aralık’ta Dicle Üniversitesi öğrencilerinin Şırnak’ta yaşananları protestosu sırasında gözaltına alındı.
İsmail Avan beraat etti: Halkın Günlüğü Gazetesi muhabiri İsmail Avan’ın yargılandığı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davasına 29 Aralık tarihinde devam edildi. TCK 314/3 ve ‘silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçlamasının düzenlendiği 220/7 maddesi yollamasıyla terör örgütü üyesi suçlamasından (TCK 314/2) tutuksuz yargılanan Avan son duruşmada beraat etti.
301’den “Soykırım” davası: Yazar Temel Demirer’in 20 Ocak 2007’de Hrant Dink’in öldürülmesini protesto etmek için Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yaptığı konuşmasında “Bu ülkede Ermeni soykırımı olmuştur” dediği iddiasıyla yargılandığı davaya 28 Aralık’ta devam edildi. 20 Ocak 2007’de Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada yüksek mahkemeden cevap gelmediği için dava, 28 Mart 2012’ye ertelendi. Demirer, Ankara Emniyet Güvenlik Şube Müdürlüğü’nün suç duyurusu üzerine ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ (TCK 216) ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni alenen aşağılamak’tan (TCK 301) Ocak 2008’den beri yargılanıyor.
Karayılan’la röportaja beraat: Ertuğrul Mavioğlu ve Radikal gazetesi sorumlu müdürü Hasan Kılıç, Murat Karayılan röportajından beraat etti. Beşiktaş 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Mart 2011’de başlayan yargılama 28 Aralık’taki beşinci duruşmada bitti. Mavioğlu ve Kılıç, 28-30 Ekim 2010’da yayımlanan röportajdan ötürü ”terör örgütü propagandası” (TMK 7/2) ve (TMK 6/2) suçuyla yargılanıyordu. .
Öner’e çifte gözaltı: Azadiya Welat gazetesi imtiyaz sahibi Menderes Öner, İstanbul Özel Görevli 9. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla, basına yönelik Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları kapsamında, 28 Aralık’ta Ankara’da gözaltına alındı. Öner, İstanbul’a götürüldü ve sorgu sonrası 30 Aralık’ta serbest bırakıldı. Öner, 15 Aralık’ta da ifadesine başvurulmak üzere gözaltına alınıp aynı gün serbest bırakılmıştı.
“Roj TV” iddianamesi: Dicle Haber Ajansı (DİHA) Batman temsilcisi Erdoğan Altan, Diyarbakır temsilcisi Kadri Kaya ve Batman Postası yazarı Mehmet Karabaş Roj TV ve Denge Mezopotamya Radyosuna da geçtikleri haberlerden yargılanıyor.
Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada her üçü de örgüt üyesi olmak (TCK 314/2) ve “terör örgütü propagandası yapmak” (TMK 7/2) kapsamında yargılanıyorlar.
Karabaş’ın tutuksuz yargılandığı davada Altan ve Kaya için toplam 20’şer yıl hapis cezası isteniyor.
Yargılama Kasım’da başladı, 26 Aralık’ta üçüncü duruşma yapıldı. Altan ve Kaya’nın Kürtçe ek savunma talepleri reddedildi. Yargılamaya 11 Ocak 2012’de devam edilecek.
“Sayın Öcalan” demek artık suç değil mi?: Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi’nin Öcalan’dan ‘sayın’ diye söz eden gazeteci Esra Çiftçi’ye verdiği beraat kararını 23 Aralık’ta onadı. Daire, geçmişte Öcalan’a ‘sayın’ denilerek hitap edilmesini ‘yasadışı örgüt adına suç işleyen kişiye önderlik atfedip yüceltmek, suçu ve suçluyu övmek’ kapsamında değerlendiriyordu. Ancak yeni durumda Daire, bu yöndeki beyanları ‘kişinin sosyal statüsü’ ve ‘AİHS 10. maddesi’ kapsamında değerlendirdi. Mahkeme gerekçesinde, ‘Sanığın, suçluluğu sabit olan Abdullah Öcalan’a ‘sayın’ olarak hitap etmesi mevcut pozitif hukuk kuralları karşısında herhangi bir suç teşkil etmez’ denildi.
Cenazeden örgüt üyeliği: Sanat ve Hayat dergisi yayın yönetmeni Hacı Orman, Demokrat Radyo çalışanı İsminaz Ergün ve Dayanışma gazetesi çalışanı Emin Orhan’ın da aralarında bulunduğu 27 kişi 2010’dan beri. maddesi gereği ‘MLKP üyesi olmak’ (TCK 314) ve ‘örgüt propagandasını yapmak’ (TMK 7/2) kapsamında tutuksuz yargılanıyor.
2009’da hayatını kaybeden yazar Kutsiye Bozoklar’ın cenaze törenine katılmaktan açılan davaya 22 Aralık’ta devam edildi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada mahkeme heyeti, dosyayı yeniden incelemek üzere yargılamaya 15 Mart 2012’te devam edecek.
Gazetecilere toplu gözaltı: İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 20 Aralık’ta başlayan, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Diyarbakır, Urfa ve Van’da Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adı altında yapılan operasyonlarda 48 kişi gözaltına alındı.
Operasyonlarda Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem gazetesi, Etik ajans, Demokratik Modernite dergisi, Fırat Basın Yayın Dağıtım, Gün Matbaası merkez ve büroları basıldı.
Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Arzu Demir ve Birgün muhabiri Zeynep Kuray’ın ise evleri basıldı.
Evrim Kepenek, Hamza Sürmeli, Mustafa Özer, Celal Kaya, Lütfiye Özcan, Mustafa Özer ve Murat Eroğlu 23 Aralık’ta savcılıktan serbest bırakıldı,
Altı gazeteci, Özgür Gündem çalışanı Eylem Sürmeli, ETHA editörü Arzu Demir ve Enis Yalçın, DİHA’dan Sultan Güneş Ünsal (İngilizce servisi editörü), Sevinç Tuncelli (eski çalışan), eski Fırat Dağıtım çalışanı Şerafettin Sürmeli de tutuksuz yargılanmak üzere mahkemeden serbest bırakıldı.
Tutuklanan 35 gazeteci: BirGün muhabiri Zeynep Kuray, Vatan muhabiri Çağdaş Ulus ve Etik Ajans müdürü Davut Uçar, Azadiya Welat yayın yönetmeni Mehmet Emin Yıldırım; Özgür Gündem’den Ziya Çiçekçi (imtiyaz sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü), Nurettin Fırat (yazar), Yüksel Genç (yazarı), Nevin Erdemir (editör), Ayşe Oyman (editör), Hüseyin Deniz (eski çalışan), Dilek Demiral (eski çalışanı), Sibel Güler (eski editörü); DİHA’dan Zuhal Tekiner (imtiyaz sahibi), Fatma Koçak (yazı işleri müdürü), Ramazan Pekgöz (editör/ Diyarbakır), Mazlum Özdemir (muhabir/Diyarbakır), Kenan Kırkaya (Ankara Temsilcisi), Sadık Topaloğlu (muhabir/ Urfa), Semiha Alankuş (editör/ Diyarbakır), Çağdaş Kaplan (muhabir/İstanbul), İsmail Yıldız (eski çalışan- İstanbul, Dersim gazetesi yazı işleri müdürü), Ömer Çelik (muhabir/İstanbul), Nilgün Yıldız (muhabir/Mardin), Pervin Yerlikaya (İstanbul), Oktay Candemir (eski çalışan); Özgür Halk ve Demokratik Modernite Dergisi’nden Ömer Çiftçi (imtiyaz sahibi), Nahide Ermiş (yayın kurulu üyesi), Saffet Orman (Van çalışanı), Selahattin Aslan (çalışan), Cihat Ablay (çalışan); Fırat Dağıtım’dan Ertuş Bozkurt, Çiğdem Aslan, Haydar Tekin (eski çalışanı), İrfan Bilgiç (eski çalışan), Şeyhmus Fidan (İstanbul çalışanı).
Matbaacıya hapis: Berdan matbaası sahibi Sadık Daşdöğen, 16 Aralık’ta tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. Berdan matbaası 2005’te Gülseren Aksu’nun ‘Anılarla Abdullah Öcalan-Güneşin Sofrasında’ kitabını basmıştı. İstanbul Özel Görevli 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 27 Ekim 2010’da açılan davada, yazarla kitabı yayımlayan Çetin Yayınları sahibi Abdülrezzak Güngör’ün beraatına, Daşdöğen’in ise ‘terör örgütü propagandası’ (TMK 7/2) kapsamında bir yıl hapsine karar vermişti. Daşdöğen, dava düştü sandığı için Yargıtay’a itiraz edememişti. Kararı öğrenince talebi üzerine ceza 6 ay ertelenmişti.
Ferhat Tunç davaları: Sanatçı Ferhat Tunç’a 12 Haziran Genel Seçimleri sürecinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Dersim milletvekili adayıyken yaptığı konuşmalarından iki dava ve yedi ayrı soruşturma açıldı. Tunç 13 Aralık’ta Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davasında, seçim zamanı Tv8’de “Gerilla” ve “Sayın Öcalan” dediği için ‘suçu ve suçluyu övmek’ten (TCK 215) yargılanıyor. 12 Aralık’ta Nazimiye Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davasında ise Tunç, seçim döneminde “Şehit” sözcüğünü kullandığı için yine aynı yasa ve maddeden yargılanıyor. Tunç’a Dersim ve civarında yaptığı konuşmalardan yedi soruşturma açıldı.
ROJ TV’ye konuşmaktan: Avukat Şiar Rişvanoğlu’nun 1-3 Mayıs 2010 günlerinde ROJ TV’deki konuşmaları nedeniyle Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına 13 Aralık’ta devam edildi. Heyet, konuşmaların çözümü talebini reddetti, Rişvanoğlu’nun esas hakkındaki savunmasını 10 Şubat 2012’de yapmasında karar verdi. Yargılama ‘terör örgütü propagandası’ (TMK 7/2) kapsamında sürüyor, Rişvanoğlu’nun 4,5-21,5 yıl hapsi isteniyor.
Newroz davası: Avukat Şiar Rişvanoğlu’na 2010 Adana Newroz kutlamalarında, 2911 Sayılı Kanun’un 12 ve 23. maddelerine muhalefetten, ‘kanunsuz toplantı ve gösteri yapmak’ iddiasıyla, 30 Haziran’da Adana 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın üçüncü duruşması 13 Aralık’ta görüldü. Duruşmada Rişvanoğlu ifade verdi. Dava, olay günü görevli olan hükümet komiserinin ifadesinin alınması için 8 Mart 2012’ye ertelendi.
‘Kutu’dan bir yıl hapis çıktı: Birgün gazetesi muhabiri İlkem Ezgi Aşam, Beşiktaş 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, ‘Terörle mücadelede görev yapanları terör örgütüne hedef gösterme’ (TMK 6) kapsamında yargılandığı davada, 13 Aralık’ta bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aşam, 24 Ocak’ta ‘Mutki Kazılarında Cemaat Generali’ haberinde, imzasıyla yayımlanan haberdeki bilgi veren kutudan dolayı yargılanıyordu.
Mehmet Güneş tutuklandı: Türkiye Gerçeği dergisi yazarı Mehmet Güneş, 6 Aralık’ta Devrimci Karargâh operasyonunda gözaltına alındı ve 10 Aralık’ta Beşiktaş Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemesi’nce örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklandı.
Neşe Düzel’e beraat: Taraf Gazetesi’nde Pazartesi Konuşmaları başlıklı söyleşilerinden ikisi nedeniyle yargılanan Neşe Düzel ve gazetenin sorumlu müdürü Adnan Demir, 9 Aralık’ta İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın altıncı ve son duruşmasında beraat etti. Düzel ve Demir, 11 Kasım 2010’dan beri PKK’nın Avrupa Sözcüsü Zübeyir Aydar ve eski Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Remzi Kartal ile yapılan söyleşiler nedeniyle ‘Basın yoluyla terör örgütü açıklaması yayımlamak’ (TMK 6) kapsamında bir yıldan üç yıla kadar hapis talebiyle yargılanıyordu.
Hopa davası: Sendika.org yazarı, Latinbilgi editörü Soner Torlak 9 Aralık’ta tahliye oldu. Torlak 31 Mayıs 2011’de Hopa’da Metin Lokumcu’nun öldürülmesini protesto yürüyüşüne katılmaktan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22’si tutuklu 27 kişiyle birlikte yargılanıyordu. Yargılamaya 13 Mart’ta devam edilecek.
Coşar tahliye oldu: Atılım gazetesi yazarı Hasan Coşar 8 Aralık’ta tahliye oldu. Coşar 29 Mart 2009’da tutuklandı, ‘MLKP üyesi olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ (TMK 7/2) iddiasıyla yargılandığı Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Mart 2010’da verilen 10 yıl hapis cezası Yargıtay’ca bozulmuştu. Gelecek duruşma 8 Mart 2012’de.
Aydınlık sahibine gözaltı: Ergenekon soruşturması kapsamında, Aydınlık gazetesi imtiyaz sahibi Mehmet Sabuncu 6 Aralık’ta gözaltına alındı, Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’a ifade verdikten sonra 8 Aralık’ta serbest bırakıldı.
Laz Marks yargılaması sürüyor: Tiyatrocu Haldun Açıksözlü’ye politik gösterisi Laz Marks oyunu nedeniyle Kasım 2010’da Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşması 6 Aralık’ta yapıldı. Açıksözlü, oyundaki “Bizim tarihimiz değil mi ula? Gezmiş, Çayan, Kaypakkaya, hangi direnişin tarihini yazdılar? 1980’lerde Diyarbakır zindanlarında mazlumların yaktığı ateş halen yanmıyor mu?” cümleleri nedeniyle ‘suç ve suçluyu övme’ ( TCK 215) kapsamında iki yıl hapis ve TCK 53 maddesi gereğince üç yıl ile üç ay arası meslekten men tehdidiyle yargılanıyor. Daha önce savunmasını veren Açıksözlü duruşmaya katılmadı. Duruşma 24 Ocak 2012’de.
İllallah davası: 2010 Metis ajandası İllallah hakkında açılan davanın 30 Kasım’daki üçüncü duruşmasında Yayınevi yönetmeni Semih Sökmen savunma verdi. Dava, ‘dini değerleri aşağılama’ (TCK 216/3) kapsamında 26 Kasım 2010’da açıldı. Davada, Semih Sökmen ile birlikte ajanda editörleri Müge Sökmen, Özge Çelik, Tuncay Birkan, Özde Duygu Gürkan, Emine Bora ve Eylem Can da yargılanıyor. Yargılama 29 Şubat 2012’de sürecek.
Sanatçı Oraner’e tutuklama: Protest-Özgün Müzik Sanatçısı Çetin Oraner hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 30 Kasım’daydı. Oraner ve avukatı katılmadığı için yapılamadı. Mahkeme Oraner hakkında, ifadesinin alınması için tutuklama kararı verdi. Duruşma 6 Şubat 2012’de.
Sağ ve Grup Munzur’a soruşturma: 2010’da Dersim’deki Munzur Doğa Festivali’ne katılan sanatçı Pınar Sağ hakkında 29 Kasım’da soruşturma başlatıldı. Sağ’a ‘Ali Haydar’ isimli türküyü söylediği için, Grup Munzur üyelerine de festivaldeki konuşmaları sebebiyle, ‘terör örgütü propagandası’nı (TMK 7/2) yapmaktan soruşturma açıldı.
ANF ziyaretinden beraat: Gazeteci Recep Okuyucu Fırat Haber Ajansı (ANF) web sitesine girmekten Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada 25 Kasım’daki ilk duruşmada beraat etti. Polis, 2010’da Batman Duruş Gazetesi’nde İhlas Haber Ajansı haberlerini izinsiz kullanıldığı iddiasıyla inceleme yaparken Okuyucu’nun ANF sitesini ziyaret ettiğini tespit etti. Gazeteci hakkında ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) dava açıldı. Okuyucu’nun beş yıla kadar hapsi isteniyordu.
Bir günlük gözaltı: Evrensel gazetesi Haber Müdürü Muzaffer Özkurt 23 Kasım’da gözaltına alınıp, bir gün sonra serbest bırakıldı. Özkurt Taksim’de polisin kimlik kontrolünde sorumlu yazı işleri müdürlüğü döneminden kalan para cezası nedeniyle, hakkında arama kararı bulunduğundan gözaltına alındı. Özkurt, cezayı ödeyince sonraki gün serbest bırakıldı.
Odak yazarı tutuklandı: Odak Dergisi yazarı Doğan Can Baran Kocaeli’ndeki eş zamanlı operasyonlarda 22 Kasım’da gözaltına alındı, Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulandı. Baran ‘silahlı örgüt üyeliği’, ‘örgüt propagandası’ ve ‘suçu ve suçluyu övmek’ iddialarıyla 24 Kasım’da tutuklandı.
Kapmaz tutuklandı: 22 Kasım’da 16 ilde yapılan eş zamanlı yapılan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adı altında düzenlenen operasyonlarda Özgür Gündem yazarları gazeteci Cengiz Kapmaz ve avukat Ayşe Batumlu gözaltına alındı. Kapmaz 26 Kasım’da tutuklanırken, Batumlu serbest bırakıldı.
Ekşisözlük yazarına dava: Ekşisözlük’te 10 Ağustos 2010’da açtığı ‘din saçmalığı’ başlıklı yazısında, İslam dinine inananları aşağıladığı iddiasıyla şikâyet edilen makine mühendisi Ahmet M.S. hakkında, ‘dini değerleri alenen aşağılama’ (TCK 216/3) kapsamında bir buçuk yıla kadar hapis istemiyle 17 Kasım tarihli iddianameyle İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
50 yıl hapis istemi: Aram Yayınları sahibi ve Hawar gazetesi yazı işleri müdürü Bedri Adanır’ın davasına 17 Kasım’da devam edildi. Son duruşmada davaya yeni atanan savcı esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘PKK örgütüne üye olmak’ (TCK 314/2) ve ‘örgüt propagandası yapmak’tan (TMK 7/2) yargılanan Adanır, 5 Ocak’ta gözaltına alınıp tutuklandı. Hawar gazetesinin dört sayısında yer alan haber ve yazıları nedeniyle 50 yıl hapsi istenen Adanır’ın gelecek duruşması 23 Şubat 2012’de.
Devrimci Karargâh’ta tahliye yok: Gazeteciler Osman Baha Okar ve Hakan Soytemiz içinde yer aldığı, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Devrimci Karargâh Davası 17 Kasım duruşmasında tahliye olmadılar. Sonraki duruşma 6 Şubat 2012’de.
Bilim ve Gelecek dergisi editörü Okar ‘terör örgütü üyesi’ (TCK 314/2) olma kapsamında yargılanıyor. Red ve Enternasyonel dergilerinin yazarı Soytemiz de Devrimci Karargâh ‘terör örgütü üyesi’ (TCK 314/2) kapsamında yargılanıyor.
Aydın’ın DHKP-C davası: Mühendislik Mimarlık ve Planlamada +İvme dergisi yazı işleri müdürü Fatih Özgür Aydın’ın DHKP-C üyeliğiyle yargılandığı, ifadesinin alındığı davanın ilk duruşması 15 Kasım’daydı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya 19 Ocak 2012’de devam edilecek. Aydın, ‘örgüt üyesi olmak” (TCK 314/2), ‘örgüt propagandası’ (TMK 7/2), ‘suçu ve suçluyu övmek’ (TCK 215), ‘görevi yaptırmamak için direnmek’ (TCK 265) ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten yargılanıyor. Aydın’ın artırım öngören TMK 5. maddesi ile toplam 53,5 yıl hapsi isteniyor.
“Atatürk diktatördü”ye soruşturma: CNN Türk’teki ‘Dört Bir Taraf’ adlı programda Atatürk’e “Diktatör” diyen Nagihan Alçı hakkında 3 Kasım’da soruşturma açıldı. ‘Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefet ettiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma sonrası Alçı’ya dava açılıp açılmayacağı belli olacak.
‘Hoş geldiniz’ sözü mahkemede: Mahmur ve Kandil kamplarından Türkiye’ye gelen Barış Grubu için, “Gönüllerin başkentine hoş geldiniz” diyen sanatçı Yılmaz Dünen’in duruşması 1 Kasım’da devam etti. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘terör örgütü propagandası’ (TMK 7/2) kapsamında yargılanan Dünen’in 20 yıl hapis cezası isteniyor. Sanatçı, 18 Temmuz’daki ilk duruşmada Barış Grubunu sorgulamak için Habur Gümrük Kapısı’na giden savcı ve hâkimlerin de gelen gruba “Hoş geldiniz” dediklerinin basına yansıdığını hatırlattı.
Yürüyüş dergisi DHKP-C davası: 24 Aralık 2010’da tutuklanan Yürüyüş dergisinden altı gazetecinin iddianamesi Kasım’da açıklandı. Cihan Gün (Yürüyüş muhabiri), Halit Güdenoğlu (Kamu Emekçileri dergisi sahibi), Kaan Ünsal (Yürüyüş muhabiri), Musa Kurt (Kamu Emekçileri dergisi yazı işleri müdürü), Naciye Yavuz (Yürüyüş muhabiri) ve Necla Can’ın (Yürüyüş dergisi muhabiri) tutuklu yargılandıkları dava Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 20 Ocak’ta görülecek. Altı gazeteci, ‘terör örgütü üyesi’ olmak kapsamında DHKP-C üyeliği iddiasıyla yargılanıyorlar.
Dağıtımcı Sayan’a dava: Van’da 1 Haziran’da Demokratik Toplum gazetesini dağıttığı sırada gözaltına alınıp serbest bırakılan Azadiya Welat ve Özgür Gündem çalışanı Sinan Sayan hakkında, 5 Ekim’de Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 29 Ekim’de görüldü. Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Halil Yılar’ın hazırladığı iddianamede, Sayan’ın ‘örgüte yardım etmek’ (TCK 220) kapsamında cezalandırılması istendi.
Ragıp Zarakolu ve Büşra Ersanlı tutuklandı: 28-29 Ekim’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adıyla yürütülen operasyonlarda, yayıncı, yazar Ragıp Zarakolu ile Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da aralarında olduğu 50 kişi gözaltına alındı. Zarakolu ve Ersanlı’nın da aralarında bulunduğu 44 kişi ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla 1 Kasım’da tutuklandı.
Mahsum Korkmaz röportajı: Mahsum Korkmaz’ın hayatı hakkında ailesi ile yapılan röportaj nedeniyle, Batman Postası gazetesi sahibi Mustafa Kemal Çelik, Mahsum Korkmaz’ın abisi Fehmi Korkmaz ve ablası Maşallah Dağ’ın yargılandığı davanın son duruşması 27 Ekim’de yapıldı. 2010’dan beri Batman 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde süren dava hakkında mahkeme görevsizlik kararı verdi. Kararda, basın yoluyla işlenen suçlarda 2. Asliye Ceza Mahkemelerinin görevli olması gerekçe gösterildi. Sanıkların TCK’nın 215/1, 218/1 maddelerinden basın yoluyla “suçu ve suçluyu övme” den yargılandıkları davanın sonraki duruşmaları, görevsizlik kararı kesinleştikten sonra, Batman 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Basın açıklamasına 10 ay hapis: İnsan Hakları Derneği Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu ve 7 kişi hakkında, 2006’da Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin basın açıklaması nedeniyle, 10 ay hapis cezası verildi. 26 Ekim’de Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararına göre, sanıklar ‘terör örgütü propagandası’ndan (TMK 7/2) ceza aldı.
Murat Aydın tutuklandı: 22 Ekim 2011’de KCK operasyonları çerçevesinde Muş’un Varto İlçesi’nde DİHA muhabiri Murat Aydın gözaltına alınıp Van Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı ve tutuklandı.
‘Ay Büyürken Uyuyamam’ davası: Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Taraf gazetesi yazarı Orhan Miroğlu’nu, 2 Aralık 2009’da yayımlanan ‘Ay Büyürken Uyuyamam’ başlıklı yazısı nedeniyle yargılamaya 20 Ekim’de devam edildi. Son duruşmada mahkeme, Miroğlu’na savunmasını hazırlaması için ek süre verdi ve duruşmayı 23 Şubat’a erteledi. Miroğlu, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ (TCK 216) kapsamında yargılanıyor.
MLKP Davasında Tahliye Yok: Altı yıldır süren, aralarında Özgür Radyo yayın koordinatörü Füsun Erdoğan’ın da olduğu MLKP davasında 13 Ekim’de tahliye çıkmadı. İstanbul Beşiktaş 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada savunmalar dinlendi. Önceki duruşmada Atılım gazetesi yayın koordinatörü İbrahim Çiçek, Ali Hıdır Polat, Ziya Ulusoy ve Uğur Kayacı tahliye edilmişti. Eylül 2006’da birçok ilde yapılan ‘Gaye’ operasyonu kapsamında yargılanan sanıkların MLKP örgütüne üye olmakla suçlandıkları davanın gelecek duruşması 23 Şubat 2012’de.
Kürtçe halk şarkılarına ceza: Kadın Dengbejler Evi başkanı Raziye Kızıl hakkında Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ekim’de bir yıl hapis cezası verdi. 7 Şubat 2010’da Tatvan Belediye Kültür Merkezi’ndeki Dengbêjler Divanı’nda ‘Megrî / Ağlama’ ve ‘Lo Lawo’ isimli iki halk şarkısı söyleyen Kızıl, ‘örgüt propagandası’ndan (TMK 7/2) yargılanıyordu. Dava konusu şarkıların, 2009’da Amara yürüyüşü sırasında asker müdahalesi sonucu ölen Mahsun ve Mustafa isimli iki öğrenci hakkında olduğu ancak ‘Amara’ sözünün ‘Gabar’, ‘Mahsun’ isminin de ‘Mesut’ diye çevrildiği, bu iki kişinin ‘Gabar’da öldürülen teröristler’ diye yansıtıldığı söylenirken Kızıl’ın çeviri hatası olduğu yönündeki itirazı ise kabul edilmedi.
Konuşan da çeviren de mahkûm: İzmir’de 8 Mart 2007’de Dünya Kadınlar Günü kutlamaları öncesindeki konuşmaları nedeniyle yargılananların davası, 6 Ekim’de sonuçlandı.
İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi, SDP İzmir İl Başkanı Semra Uzunok ile konuşmaları Kürtçe’ye çeviren Hediye Tekin’i ‘suçu ve suçluyu övme’ (TCK 215) kapsamında birer yıl, Nazime Ceren’i ise 1 yıl 6 ay hapse mahkûm etti. Sanıklar ‘PKK ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ı övücü mahiyette’ konuştukları için yargılanıyordu.
Zarakolu, Berktay, Şeker, Temel ve Yıldız tutuklandı: 4 Ekim’de İstanbul, Diyarbakır, Antep, Ankara, Batman, Derik ve Kurtalan’da başlatılan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adıyla yürütülen operasyonlarda akademisyenler Deniz Zarakolu, Ayşe Berktay ve Özgür Gündem editörü Kazım Şeker de gözaltına alındı, 7 Ekim’de tutuklandı. Azadiya Welat Gazetesi eski genel yayın yönetmeni Tayyip Temel de Diyarbakır’da 3 Ekim’de gözaltına alındı, 8 Ekim’de tutuklandı. DİHA Mersin muhabiri Aydın Yıldız da Antep’teki operasyonlarda 1 Ekim’de gözaltına alınanlar arasındaydı.
Şiar Rişvanoğlu soruşturma: Avukat Şiar Rişvanoğlu hakkında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 3 Ekim’de, sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü olduğu Gerçek gazetesinin (aylık süreli yayın) Eylül sayısında ‘Bombalanan Demokratik Özerkliktir’ başlıklı yazıdan dolayı, ‘örgüt propagandası’ suçundan soruşturma başlatıldı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı 7 Kasım 2011’de takipsizlik kararı verdi.
Konserde slogana 10 ay hapis: Yargıtay 9. Dairesi, 2007’de Dersim’in Hozat ilçesindeki Grup Yorum konserinde slogan atan üç gencin cezasını Ekim ayında onadı. Mesut Geyik, Emrah Sarıtaş ve Sinan Yıldırım, ‘DHKP-C örgütü propagandası’ndan (TMK 7/2) 10 ay hapse mahkûm oldu.
Karikatüre 1 yıl hapis talebi: Bahadır Baruter’in 10 Şubat 2011 tarihli Penguen dergisinde yayımlanan cami sütunu üzerinde “Allah yok, din yalan” yazılı karikatürden bir yıl hapsi istendi. Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası ile bazı vatandaşların şikâyetçi olduğu Baruter ‘halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılamak’la (TCK 216/3) suçlanıyor. 29 Eylül’de ilk duruşmada Baruter’in mahkemeye zorla getirilmesine, şikâyetçilerin de davaya ‘katılan’ sıfatıyla dâhil olmalarına karar verildi. Baruter’in Avukatı Tora Pekin, Basın Kanunu madde 27/2’ye göre mahkemenin görevsizlik kararı vermesini ve dosyayı görevli İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne göndermesini bekliyor. İkinci duruşma 29 Mart 2012’de.
Dernek haberine dava: Demokratik Kültür Sanat Derneği’ne ilişkin iki haber yapan Antakyalı gazeteci Murat Altunöz’e, derneğe yönelik operasyon kapsamında dava açıldı. Altunöz’ün yargılanmasına, ‘örgüt üyesi olmak’ (TCK 314) ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ (TMK 7/2) iddiasıyla Adana Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Eylül’de başlandı. Altunöz’ün TCK 314/2 uyarınca 5-10 yıl, TMK 7/2 uyarınca 1-5 yıl hapis cezası isteniyor.
Özgür Halk ve Demokratik Modernite: Özgür Halk ve Demokratik Modernite dergisi yazı işleri müdürü Deniz Köken hakkında 8 Eylül’de Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle TMK 7/2’ye muhalefetten dava açıldı. İddianamede derginin Haziran’da çıkan 2. sayısının 73 – 82. sayfalarındaki yazılarda Abdullah Öcalan’a ait ‘Özgürlük Sosyolojisi, Uygarlık Türkiye’de Demokratikleşme Sorunları ve Kürdistan’da Çözüm Modelleri Demokratik Uygarlık Manifestosu’ adlı kaynaklardan faydalanılması gerekçe gösterildi.
Irmak’a 20 ay hapis ve para cezaları: Yeni Yorum ve Demokratik Toplum gazetelerinin imtiyaz sahibi ve sorumlu müdürü Saadet Irmak’a 2011’de yargılandığı 12 davadan toplam 18 yıl 10 ay 3 gün hapis ve 28 bin 340 TL para cezası verildi. Irmak halen 13 davadan yargılanıyor.
Kürt politikacıların davaları
Demirtaş’a dokunulmazlık fezlekesi: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Mardin’in Midyat ilçesindeki mitingde “Habur’dan giriş yapıp da Midyat’ta kafese tıkılan barış güvercinlerine selamlarımızı gönderiyoruz” diyen BDP Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında 12 Aralık’ta dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke düzenledi.
Aysel Tuğluk davaları: 2005 ve 2009 yılları arasında Diyarbakır’daki bazı etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile basında çıkan 12 ayrı açıklaması sebebiyle toplam 70 yıl hapsi istenen Aysel Tuğluk’un davası 13 Aralık’ta Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Son duruşmada Tuğluk’a savunma için süre tanındı. Duruşma 7 Şubat 2012’de. Tuğluk’un 2005 ve 2009 yılları arasında Diyarbakır’daki bazı etkinliklerdeki 12 konuşmasından toplam 70 yıl hapsi isteniyor.
Tuğluk’un kapatılan DTP’nin 1. Kongresi, Van’daki Nevruz konuşması ve 2 Mart 2007’de kapatılan DTP’nin genel merkezindeki basın açıklamasından yargılandığı davanın son duruşması 1 Kasım’daydı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katılan olmadı. Tuğluk’un ‘terör örgütü PKK’nın amacı doğrultusunda suçu ve suçluyu övdüğü’ iddiasıyla yargılandığı davada Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, Tuğluk’un milletvekili seçilip seçilmediği konusunda TBMM Başkanlığına yazılan müzekkereye cevap verildiğini, cevapta “Tuğluk’un 12 Haziran 2011’deki Genel Seçimlerde milletvekili seçildiğini, ancak sanığın TBMM’ye verilmesi gereken evrakı henüz vermediği, kayıt işlemini yaptırmadığı, Anayasa’nın 81. maddesinde belirtilen andiçme gereğini yerine getirmediğinin bildirildiğini” açıkladı. Mahkeme, Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel’in talebi doğrultusunda Tuğluk’un yeniden milletvekili olup olmadığı hususunda TBMM’ye müzekkere yazılmasına karar verdi.
Ahmet Türk davası: Ahmet Türk’ün Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davasına 1 Aralık’ta devam edildi. Türk’ün 2006 – 2009 yıllarında Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve ROJ TV’de yaptığı yedi ayrı konuşmasından ötürü, TMK 7, TCK 314. Maddelerinden 45 yıl hapsi isteniyor. Türk’ün duruşması 8 Mart 2012’de.
Ahmet Türk mahkemeye zorla getirilecek: Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Kasım’da Ahmet Türk’ün mahkemeye zorla getirilmesine karar verildi. Türk’ün ‘terör örgütü propagandası’ (TMK 7/2) ve ‘suçu ve suçluyu övmek’ten (TCK 215) yargılandığı davanın son duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır, ifadesinin alınması için Türk’ün bir kez daha çağrılmasını istedi. Türk’ün avukatları ise müvekkillerini milletvekili seçildiği için yargılamaya devam edilemeyeceğini savundu.
Baydemir’e dava: Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkındaki iddianameyi 8 Kasım’da kabul etti. Baydemir’in ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ (TCK 314/2) , ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek’ ve üç kez TMK 7/2 ‘terör örgütü propagandası’ndan 28 yıla kadar hapsi isteniyor.
Elçi’ye 33 yıl hapis talebi: Diyarbakır Milletvekili ve KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi hakkında 18 Ekim’de 33 yıl hapis talep edildi. Elçi, konuşmalarında PKK’den “Özgürlük hareketi”, örgüt üyelerinden ise “Gerilla” ve “Şehit” diye bahsetmekle ve hayatını kaybeden gerillalar için Diyarbakır’da düzenlenen yürüyüşe katılmakla suçlanıyor. Elçi, dört kez ‘örgüt propagandasını yapmak’, ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” kapsamında yargılanıyor.
Zana ve Tuğluk’a dava: Özel Yetkili 7. Ağır Ceza Mahkemesi BDP milletvekilleri Leyla Zana ve Aysel Tuğluk’un iddianamelerini 12 Ekim’de kabul etti. Zana, öldürülen PKK üyelerinin cenaze törenlerine katılmakla ve seçim öncesi konuşmalarında ‘örgüt propagandası’ yapmakla suçlandı. Zana’nın dört kez ‘terör örgütü propagandası’ iki kez ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve iki kez de ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ten toplam 45 yıla kadar hapsi isteniyor.
Aysel Tuğluk PKK üyelerinin cenazelerine katılmak, 5 Mayıs 2011’de düzenlediği toplantı ile 8 Mart 2011’de Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde yaptığı konuşma ve 11 Eylül 2011’deki açıklamaları sebebiyle dava konusu oldu. Tuğluk’un dört kez ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’, bir kez ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve bir kez de ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlarından 33 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
Baydemir’e soruşturma: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, BDP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında, 9 Ekim’de, Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth’un ziyaretindeki açıklamalarından ötürü soruşturma başlattı. Baydemir, Roth’un ziyaretindeki açıklamalarından ötürü’örgüt propagandası’ (TMK 7/2) gerekçesiyle sorgulanacak.
TCK 285 ve 288: Kaç bin dava?
Pelek ve Dolu davası: Akşam gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Mustafa Dolu ve gazetenin eski editörü Semra Pelek’in 5 Ocak 2010’da yayımlanan ‘Fırtına’ya, Aydın Doğan, Rahmi Koç ve Akçakoca sorusu’ başlıklı haber nedeniyle Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davalarına 13 Aralık’ta devam edildi. Pelek ve Dolu’nun ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’den (TCK 285)1,5-6 yıl ve ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ten (TCK 288) 6 ay- 3 yıl hapis cezasıyla yargılandıkları davada, sanık avukatlarına savunmalar için süre verildi ve dava 28 Şubat’a ertelendi.
Davaya dâhil olmak isterken davalık oldu: Avukat Güray Dağ hakkında Festus Okey davasıyla ilgili NTV’deki konuşması nedeniyle ‘adil yargıyı etkileme’den (TCK 288) açılan davanın ilk duruşması, 7 Aralık’ta görüldü. 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Dağ’ın avukatları, avukatlara dava açılması için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini hatırlattı. 3 Nisan 2012 duruşmasında izinle ilgili karar verilmesi bekleniyor.
Şener’e iki beraat, bir para cezası: Gazeteci Nedim Şener, 9 Şubat 2009’da Milliyet gazetesinde ‘Emniyetten İlginç Şema’ başlıklı haberle ilgili davadan 7 Aralık’ta beraat etti. Şener 14 Ekim’de Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan davada ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ (TCK 285) kapsamında yargılanıyordu.
Şener’in, 3 Nisan 2010’da Milliyet’teki ‘Fuar Yeri Kavgası Rüşvet Soruşturmasına Dönüştü’ yazısı nedeniyle, aynı mahkemede TCK 285’ten ‘gizliliğin ihlali’ ile ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ten (TCK 288) ve ‘basın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) yargılandığı dava da, 1 Kasım’da beraatla sonuçlandı.
Şener ve Milliyet gazetesi eski sorumlu yazı işleri müdürü Hasan Çakkalkurt’un Milliyet Gazetesi’nde 2010’da yayımlanan ‘Siyah çanta odada yoktu’ başlıklı haber nedeniyle aynı mahkemede yargılandığı davaya ise 3 Kasım’da devam edildi. Hâkim Hasan Gülver, sanıklar hakkında Basın Kanunu’nun 19. maddesinin uygulanması ihtimalini göz önüne alarak, yasada öngörülen para cezasının alt sınırı olan 20 bin lira adli para cezası ve 5 liralık davetiye gideri ile birlikte sanıklar için toplam 40 bin 10 liranın 10 gün içinde yatırılması halinde, kamu davasının ortadan kaldırılacağını belirtti.
Aykut Küçükkaya’ya gizliliğin ihlali davası: Aykut Küçükkaya’nın, 24 Mart 2011’de Cumhuriyet gazetesindeki ‘Bilirkişi de Vurgun Dedi’ haberiyle ilgili ‘basın yoluyla gizliliğin ihlali’nden (TCK 285) açılan davanın ilk duruşması, 24 Kasım’da yapıldı. Küçükkaya’nın yargılandığı davada, mahkeme görevsizlik kararı verdi ve dosyayı İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi. Yeni duruşma gününün tebliği bekleniyor.
Saymaz ve Çakalkurt’un iki davası birleşti: Radikal gazetesindeki ‘Ergenekon’da aşk oyunu’ haberi nedeniyle İsmail Saymaz ve Hasan Çakkalkurt’un davası 23 Kasım’da devam etti. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada sanıklar birleştirilen davalarla ilgili ifade verdiler. Sanıkların yayın yoluyla “hakaret’ (TCK 125), ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ (TCK 285), ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ (TCK 288), ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ (TCK 134) ve ‘haberleşmenin gizliliğini ihlal’ (TCK 132) kapsamında yargılanmalarına 15 Şubat 2012’de devam edilecek.
Duvaklı ve Özay’a beraat: Zaman gazetesinden Melik Duvaklı ve Mutlu Özay, 22 Nisan 2009’da ‘Bostancı operasyonunda Ergenekon izi’ haberinden 24 Ekim’de beraat ettiler. Duvaklı ve Özay 12 Haziran 2009’da Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan davada, ‘soruşturmanın gizliliği ihlal’ (TCK 285) ve ‘adil yargılamayı teşebbüs’ten (TCK 288) yargılanıyordu.
İlhan Taşçı’ya gizliliğin ihlali davası: İlhan Taşçı’nın, 23 Ekim 2010’da Cumhuriyet gazetesindeki ‘Rüşvet Operasyonu’ haberinden dolayı 28 Nisan 2011’de ilk duruşması yapılan davaya 10 Ekim’de devam edildi. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde başlayan dava Çağlayan’a taşınınca ismi değiştiği için görevsizlik kararı verildi. Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni İbrahim Yıldız, sorumlu yazı işleri müdürü Güray Öz ve gazeteci İlhan Taşçı, ‘basın yoluyla gizliliğin ihlali’ (TCK 285) ve ‘basın yoluyla hakaret’ten (TCK 125) yargılandığı davada yeni duruşma gününün tebliği bekleniyor.
Dağlar, Taşçı ve Saymaz hâkim karşısında: Hürriyet muhabiri Ali Dağlar’ın, ‘Operasyonun Adı: Ağa 01’, gazeteci İlhan Taşcı’nın ‘Cüppeli Adalet’ ve Radikal muhabiri İsmail Saymaz’ın ‘Postmodern Cihat’ kitapları nedeniyle, 6 Ocak 2011’de Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ı ‘terör örgütlerine hedef gösterdikleri’ (TMK 6/1) iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması, 4 Ekim’de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dağlar son duruşmada ifade verdi, sonraki duruşma 14 Şubat 2012’de. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Ocak’ta ‘Suç basılı eserlerle işlendiğinden ve eserlerin basım merkezi İstanbul olduğundan yetkisizlik kararı’ vermiş, dosyayı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Davanın 7 Temmuz’daki ilk duruşmasında İsmail Saymaz ve İlhan Taşçı savunmalarını sunmuştu.
‘Islak İmza’ haberinden beraat: Radikal gazetesinden Ertuğrul Mavioğlu, Timur Soykan ve sorumlu yazı işleri müdürü Hasan Çakalkurt, 22 Eylül’de Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde beraat ettiler. Gazeteciler 19 Haziran 2009’da ‘Islak imza’ tartışmalarını ele alan ‘1 belge, 3 senaryo: Yayımlanan belge gerçek çünkü…’ başlıklı haber nedeniyle birleştirilen davada ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’den (TCK 285) yargılanıyorlardı.
Hakaret, kişilik hakları ve tazminat davaları
2011’de 24 kişiye toplam 21 yıl 9 ay hapis ve yaklaşık 48 bin TL para cezası verildi. İki gazete de toplam 50 bin TL ceza aldı.
Yerel gazeteye rekor tazminat: Taha Orhan Planlama Mühendislik İnşaat Enerji ve Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Taha Orhan, Gaziantep Hâkimiyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi B. Sacit Kocaman ve eski yazı işleri müdürü Murat Güreş aleyhine açtığı tazminat davasını kazandı. Gaziantep 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 30 Aralık’ta görülen davada, Murat Güreş’in 14 Mart 2011 tarihli ‘İ.. Bak Yattığı Yere Bak’ başlıklı yazısı, 15 Mart 2011 tarihli ‘Acınacak Adamlar’ başlıklı yazısında kullandığı ifadelerin alaycı, davacının kişilik haklarına açıkça saldırı niteliğinde, basın meslek ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu belirtildi. Kocaman ve Güreş, Taha Orhan’a 44 bin 394 lira 55 kuruş ödeyecek.
“Turp gibi” sözüne 5 bin TL ceza: Bakırköy 6. Hukuk Mahkemesi, 13 Aralık’ta Vakit gazetesini 5 bin TL para cezasına mahkûm etti. Murat Alan ve Kenan Kıran’ın eski 1. Ordu Komutanı ve Balyoz sanığı Çetin Doğan için haberde kullandıkları “Turp gibi” ifadesi hakaret kabul edildi.
Ayaydın’dan Yarkadaş’a dava: CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, 6 Aralık’ta Beyaz TV’de sorduğu sorular nedeniyle Gerçek Gündem haber sitesi genel yayın yönetmeni Barış Yarkadaş hakkında açtığı manevi tazminat istekli İstanbul 20. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada Yarkadaş’ın hakaret ettiği ve kişilik haklarının ihlal edildiği iddiası ileri sürülüyor.
ÇHD ‘Hayat Dönüş’ davası sürüyor: Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) genel başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı’nın, dönemin Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun’a, ‘haka

Sayfa Başı