MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
BİA MEDYA GÖZLEM / 2001 YARI YIL
BİA Yerel ve Bölgesel Medya-2001 Yarı Yıl Raporu
2001 1. Yarıyıl Medya Gözlem Raporu - Tam Metin
Erol Önderoğlu - Bia Haber Merkezi 18/01/2002

Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Merkezi Hukuk Birimi; 2001 yılında yerel ve bölgesel medya hakkında iletişim özgürlüğü bağlamında öncelikle yargı yoluyla getirilen sınırlandırmaları içeren bir araştırma yaptı.

“Yerel ve Bölgesel Medya – 2001 Raporu”; BİA ağı içinde yer alan kuruluşların verdiği bilgilerin yanı sıra yaygın medyada yer alan haberlerinin izlenmesi ve gerekli durumlarda kuruluşlardan doğrudan bilgi alınarak hazırlanmaya çalışıldı.

* 2001 yılında RTÜK, yerel ve bölgesel olmak üzere 43 radyo ve 13 televizyon kuruluşuna toplam 3132 gün yayın durdurma cezası verdi. Yazışma ve reklam paylarından kaynaklanan eksiklikler gerekçe gösterilerek yerel ve bölgesel yaklaşık 100 yayın kuruluşunun yayını geçici olarak durduruldu.

142 yerel ve bölgesel kuruluş

* 142 yerel ve bölgesel medya kuruluşunu kapsayan rapora göre; 20 yerel gazeteci ve 2 yerel yayın binası saldırıya uğradı. 25 yerel gazeteci halen yargılanırken, 6 gazeteci mahkum oldu. 4 gazeteci tutuklandı, 4 gazeteci gözaltına alındı, 4 sözlü tehdit olayı yaşandı.

* Yerel medyada haberi engelleyici olayların 7’sinde kaynak belirlenemedi. Öte yandan, haberin serbest dolaşımını engelleyenler arasında, politikacı, kaymakam, rektör, dekan, polis, belediye, valilikgörevlisi gibi meslek gruplarından kişilere rastlanıyor.

* Savcıların da toplatma ve dağıtımın engellenmesi yönündeki taleplerinin çoğalması yanında, ifade özgürlüğünün yargı yoluyla sınırlandırılmasında artış gözlendi. Ayrıca, siyasi gruplar, şirketler, “mafya” bağlantılı olduğu ileri sürülen çıkar amaçlı suç örgütleri de haber engelleyenler arasında yer aldı.

82 olay

* Raporda, süren veya sonuçlanan davalar, RTÜK’ün yayın durdurma veya uyarı cezaları, gazetecilere yönelik saldırılar ile tutuklama ve gözaltı uygulamaları hakkındaki toplam 82 olay ve gelişme kronolojik olarak sıralanıyor.

Merkezi Hukuk Birimi

Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Merkezi Hukuk Birimi, BİA amaç ve ilkeleriyle belirlenmiş koşullarına uygun olarak Eylül 2000’den bu yana, yerel gazete, radyo ve televizyonlar tarafından yapılan hukuki başvurular ile yargı organlarındaki sorunları bakımından her türlü aşamada hukuken yol gösterilmesi konusunda ücretsiz danışmanlık sunuyor. Merkezi Hukuk Birimi, BİA Danışmanlığını iletişim hukukçusu avukat Fikret İlkiz, sekretarya görevini Erol Önderoğlu yürütüyor.

Sayfa Başı