MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH

bianet Medya Gözlem Veritabanına Hoşgeldiniz!

İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA), Heinrich Böll Stiftung Derneği ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından desteklenen Medya Gözlem Veritabanı projemiz Türkiye’deki medya çalışanlarına ve kurumlarına yönelik ifade özgürlüğü ihlallerini takip etmeyi ve raporlaştırmayı amaçlıyor.

medyagozlemveritabani.org
PROJE EKİBİ

Akademik Danışmanlık: Ulaş Karan
Medya Gözlem Raporları: Erol Önderoğlu
Görsel Tasarım ve Uygulama: Ali Seçkin Karayol
Editoryal Uygulama: Gülçin Kaner
Proje Koordinatörü: Elif Ünal (2019)

Editörler: Sinem Aydınlı & İdil Aydınoğlu (2020-2021), Varduhi Balyan(2021), Selay Dalaklı (2021-2022),

Ege Öztokat (2022 – 2024), Elif Yılmazlı (2024 -)

PROJE HAKKINDA

İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) ve Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından desteklenen Yargı Haberciliği ve Medya Özgürlüğü Projesini 2019 yılı itibariyle tamamladık.

Proje kapsamında; Yargı Haberciliği Elkitabı ve Medya Gözlem Veri Tabanı oluşturma amacıyla yola çıktık. Proje koordinatörlüğünü Elif Ünal gerçekleştirdi.

İlk adımda yargı haberciliğindeki sorunların tespiti amacıyla Civil Rights Defenders ortaklığında bir yuvarlak masa toplantısı düzenledik. Akademisyen gözünden yargı haberciliğini Prof. Dr. Aslı Tunç’tan, gazeteci gözüyle yargı haberciliğini Gökçer Tahincioğlu’ndan ve hukukçu gözünden yargı haberciliğini ise Fikret İlkiz’den dinledik. Yargı haberciliğindeki sorunları ve çözüm önerilerini tartıştık.

Bu toplantı sonucunda elde ettiğimiz birikimle Yargı Haberciliği Elkitabına doğru bir adım daha atmış olduk.  Çevrimiçi olarak yayınladığımız elkitabını Şengün Kılıç kaleme aldı, editörlüğünü Gökçer Tahincioğlu üstlendi. Türkçe ve Kürtçe dillerinde yayınlanan kitabın çevirisini bianet Kûrdi editörlerimiz Murat Bayram ve Ferid Demirel gerçekleştirdi.

Medya Gözlem Veritabanını Erol Önderoğlu’nun bianet için hazırladığı Medya Gözlem Raporlarından faydalanarak hazırladık. Amacımız medya çalışanlarına ve kurumlarına yönelik davaların/müdahalelerin takip edilebileceği bir bilgi merkezi oluşturmaktı.

Yrd. Doç Dr. Ulaş Karan’ın akademik danışmanlığında hazırladığımız veri tabanında 2017 yılından itibaren Medya Gözlem Raporları’na yansıyan gazeteci ve medya kurumlarının ifade özgürlüklerine yönelik davaları ve diğer yasal, yargısal ve idari müdahaleleri bir araya getirdik. Editörlüğünü Avukat Gülçin Kaner gerçekleştirdi. Veritabanı sitesinin görsel tasarım ve uygulamasını ise Ali Seçkin Karayol tamamladı.