Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ve TELE1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel 8 Haziran Pazartesi günü gözaltına alındı. Gazetecilerin “siyasal ve askeri casusluk” iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi.
Askeri casusluk suçlamasıyla dört gün gözaltında tutulan gazeteciler savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Yıldız ve soruşturma kapsamında ifadesi alınan astsubay E.B., Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanırken, Dükel adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Yıldız, Dükel ve Baran hakkında “Devletin güvenliği veya yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle düzenlenen iddianame tamamlandı. 23 Eylül’de terör Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianame Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi (23 Eylül).
9 Kasım’da Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada, mahkeme, Yıldız’ın yurtdışına çıkış yasağıyla tahliyesine ve Dükel’in imza şartının kaldırılmasına ve yurtdışına çıkış yasağının devamına, Baran’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Ocak’ta (9 Kasım).
6 Ocak’ta görülen 6 Ocak’ta görülen ikinci duruşmada gazeteciler hakkında “zincirleme şekilde devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek” suçu uyarınca ikinci bir iddianame hazırlandığı ortaya çıktı. Mahkeme başkanı, Aralık ayında hazırlanan yeni iddianamenin 14 Aralık 2020 tarihinde mevcut dosyayla birleştirildiğini ifade etti.
Ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Erdal Baran’ın tutukluluğunun devamına, akıl sağlığı ile ilgili rapor alınmasına, Hanefi Avcı’nın ve gazetecilerin tanık olarak dinlenmesi ve Yıldız’ın telefonunun dinlenip dinlenmediğinin tespiti taleplerinin reddine karar verdi. Bir sonraki duruşma 5 Şubat’ta (6 Ocak).
5 Şubat’ta görülen duruşmada, mahkeme, taraflara esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre verdi. Erdal Baran’ın tutukluluk halinin, Yıldız ve Dükel’in adli kontrollerinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 8 Mart’ta (5 Şubat).
8 Mart’ta görülen karar duruşmasında, mahkeme gazeteci Yıldız’ı “devlet güvenliğine ilişkin yasak bilgileri temin etmek ve açıklamak” iddialarıyla toplam 3 yıl 7 ay 10 gün hapse mahkum etti ve cezanın 1 yıl 1 ay 10 günlük kısmı erteledi. Mahkeme gazeteci Dükel’e “devlet güvenliğine ilişkin yasak bilgileri temin etmek” iddiasıyla 1 yıl 15 günlük hapis cezası verdi. Ceza ertelendi (8 Mart).
Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, “Bir ‘terörist’ daha kıskıvrak yakalanacak” başlıklı yazısında gazeteci Müyesser Yıldız’ın “siyasi ve askeri casusluk yapma” suçlamasıyla yargılandığı davadan aldığı 3 yıl 7 ay 10 günlük cezasının onandığını ve itiraz yolunun kapalı olduğunu yazdı (4 Ocak 2022).