MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Musa Anter Cinayeti Davası
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Musa Anter
ŞEHİR
Diyarbakır
MÜDAHALENİN YILI
1992
SON GÜNCELLEME TARİHİ
19/10/2022
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
Basılı Yayın
Gazete
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Üçüncü Kişilerin Müdahaleleri
Fiziksel müdahale

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Kürt aydını, gazeteci Musa Anter’in 1992’de öldürülmesi ve 90’larda JİTEM’in işlediği cinayetlerle ilgili 18 sanıklı davada, ne “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ı bulabildi, ne de İsveç’te bulunan PKK itirafçısı ve eski MİT elemanı Abdülkadir Aygan’ın dört yıldır ifadesini alabildi.

3 Temmuz 2019 tarihli duruşmada ise dava Ayten Öztürk’ün öldürülmesi ile ilgili Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ile birleştirildi. Bir sonraki duruşma 25 Eylül 2019’da.

25 Eylül’de yapılan son duruşmada mahkeme, tanıkların beyanlarının ardından sanık ve müşteki avukatlarının taleplerin dinledi. Taleplerin alınmasının ardından duruşma, 25 Aralık tarihine ertelendi.

Davanın 25 Aralık’ta görülen 23’üncü duruşmasında, Musa Anter cinayeti sonrası olay yerine haber takibi için giderken kaçırılan gazeteci Ferit Aslan dinlendi. Ara kararını açıklayan mahkeme, Mahmut Yıldırım’ın da arasında bulunduğu firari sanıklar hakkındaki yakalama emirlerinin yerine getirilmesinin beklenmesine, JİTEM ile ilgili bir televizyon programı yapan Latif Şimşek’in tanık olarak davet edilmesine karşın duruşmaya katılmaması nedeniyle zorla getirilmesine ve bazı tanıkların dinlenmeleri için işlemler yapılmasına karar verdi. Mahkeme 25 Mart 2020 saat 14.00’e ertelendi (25 Aralık).

25 Mart’ta gerçekleşmesi beklenen duruşması koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler nedeniyle 24 Nisan’a bırakıldı (25 Mart).

24 Nisan’daki duruşma da koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler nedeniyle 24 Haziran’a bırakıldı (24 Nisan).

20 Ekim’de görülen duruşmada, mahkeme, sanık Hamit Yıldırım’ın adli kontrolünün kaldırılması yönünden avukatının ilettiği talebi reddetti. İsveç’te yaşayan sanıklardan Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına, tanıklar Celal Yeltekin ve Ömer Özüyılmaz’ın akıbetlerinin sorulmasına, tanık Latif Şimşek için zorla getirme kararı çıkarılmasına ve aranan sanıklar hakkında yazılan müzekkerelerin yanıtlarının beklenmesine karar verdi. Sanıklar Muhsin Gül, Mehmet Zahir Karadeniz, Fethi Çetin ve Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama emirlerinin infazını bekleniyor. Bir sonraki duruşma 20 Ocak’ta (20 Ekim).

24 Kasım 2021’de görülen duruşmada, Beyaz TV moderatörü Latif Şimşek’in Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın mektup ve saç tellerini teslim ettiğini ifade ettiği Ankara eski Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya SEGBİS üzerinden tanık sıfatıyla ifade verdi; önce Latif Şimşek’i sadece basından tanıdığını söyledi, daha sonra da Şimşek’in bir kez makamına geldiğini anlattı. Geliş sebebinin özel bir nedeni olduğunu söyledi. Mahkeme heyeti, ara kararında, Aygan hakkında Adalet Bakanlığı’na yazılan müzekkereye cevap beklenmesine, tutuklama kararı bulunan sanıklar Abdulkadir Aygan, Mahmut Yıldırım, Muhsin Gül, Mehmet Zahir Karadeniz ve Fethi Çetin hakkında yakalama kararlarının beklenmesine, Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin davaya taraf olma talebinin reddedilmesine, tanıklar Ömer Özüyılmaz ve Celal Yeltekin’in adreslerinin araştırılması için tekrar yazı yazılmasına karar verdi. Okçuoğlu’nun dosyanın tefrikine dair talebinin de reddedildiği yargılama 23 Mart 2022’ye kaldı. Dosya Eylül 2022’de zaman aşımına uğrayacak (24 Kasım).

23 Mart’ta Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, mahkeme sanık Hamit Yıldırım hakkında uygulanan adli kontrolün devam etmesine karar verdi. Mahkeme ara kararında, Adalet Bakanlığı’na yazılan yazılara gelecek cevapların beklenmesine hükmetti. Eylül 2022’de zaman aşımına uğrayacak dosyanın bir sonraki duruşması 20 Haziran’da (23 Mart).

20 Haziran’da görülen duruşmada, Duruşmada İnsan Hakları Derneği ve ÖHD Ankara’nın davaya katılma talepleri reddedildi. Aygan’ın İsveç’te ifadesinin alınması için müzekkerenin 2021’de gönderildiği anlaşıldı. Bir sonraki duruşma 21 Eylül’de (20 Haziran).

21 Eylül’de görülen duruşmada, savcılık 30 yıllık sürenin dolduğu gerekçesiyle zaman aşımı kararı talep etti. Mahkeme davanın düşürülmesine karar verdi. Dava avukatları, istinaf haklarını kullanacak (21 Eylül).

Anter Ailesi ve avukatları mahkeme heyetinin verdiği kararı, 19 Ekim 2022 günü Anayasa Mahkemesine taşıdı (19 Ekim).