MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Mardin’deki kayyum protestolarında 5 gazeteciye açılan dava – Mehmet Şah Oruç
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Mehmet Şah Oruç
ŞEHİR
Mardin
MÜDAHALENİN YILI
2019
SON GÜNCELLEME TARİHİ
20/10/2021
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
İnternet
Haber Ajansı
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Beraat kararı verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Diğer Kanunlar

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması üzerine kentte 20 Ağustos’ta yapılan protesto eylemlerini takip ederken gazeteciler Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç ile Jinnews sitesi muhabiri Rojda Aydın, gazeteciler Nurcan Yalçın ve Halime Parlak göz altına alındı. Gazeteciler Terörle Mücadele Şubesi’nde alınan ifadelerinin ardından yedi günlük gözaltı sonunda serbest bırakıldı.

Mardin Savcılığı’nın daha önce “terör örgütü üyesi olma” ve “terör örgütü propagandası” şüphesiyle yürüttüğü soruşturmada takipsizlik kararı verilmişti.

Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç ile Jinnews sitesi muhabiri Rojda Aydın, gazeteciler Nurcan Yalçın ve Halime Parlak’ın aralarında yer aldığı sekiz kişi hakkında Mardin 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama” iddiasıyla dava açıldı (19 Kasım).

Yargılamanın 27 Nisan’da Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında avukatlar açılan davanın kanuna aykırı bir dava olduğunu belirterek beraat kararı verilmesini istedi.  Bir sonraki duruşma 13 Ekim’de (27 Nisan).

13 Ekim’de görülen duruşmada, mahkeme, esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 20 Ekim’de (13 Ekim).

20 Ekim’de görülen duruşmada savcı beraat talep etti. Mahkeme suçun işlendiğine dair kesin ve yeterli delil olmadığı gerekçesiyle gazetecilerin beraatine hükmetti (20 Ekim).