MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
KHK ile kapatılan DİHA’nın tutuklu muhabiri Ziya Ataman’ın yargılaması
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Ziya Ataman
ŞEHİR
Şırnak
MÜDAHALENİN YILI
2016
SON GÜNCELLEME TARİHİ
01/04/2020
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
İnternet
Haber Ajansı
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Hapis cezası verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Türk Ceza Kanunu
md. 314/2

Ziya Ataman, KHK ile kapatılan DİHA’da staj yaparken 11 Nisan 2016’da tutuklandı. Tutuklu muhabir Ziya Ataman hakkında 20 ay sonra, Aralık 2017’de iddianame düzenlendi.

İddianamede, Kadir Ataman isimli bir akrabasının Ataman aleyhine emniyette verdiği ilk ifadede, gazetecinin 25 Eylül 2015 tarihinde PKK’lilerin ilçedeki jandarma ve emniyet binalarına yönelik saldırıda gazeteci Ataman’ın da yer aldığını duyduğu iddiası yer alıyor. Kadir Ataman’ın, “Bana 25 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşen terör saldırısına katıldıklarını Necmettin Ataman, Ziya Ataman ve Uğur Ataman ile Bengin Ataman bizzat kendileri çeşitli sohbet ortamlarında söylediler. Saldırı esnasında silah kullandıklarını ve bu suretle saldırıya destek verdiklerini ifade ettiler” dediği ileri sürülüyor. Aynı kişi, 20 Eylül 2016 tarihinde Şırnak Başsavcılığına dilekçe vererek önceki ifadelerinin “baskı, tehdit ve işkence altında” alındığını ve önceki ifadelerini geri çektiğini bildirdi.

Van Cezaevi’nde tutulan Ataman’ın yargılanmasına Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 Mart 2018 tarihinde başlandı. Tutuklu bulunduğu Van Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla savunmasını yapan Ataman ve diğer sanıklar, “Devletin Birliğini ve Ülke bütünlüğünü bozmak”, “Tasarlayarak kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürme”, “Tasarlayarak kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürmeye teşebbüs”, “Tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs”, “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mallara patlayıcı madde kullanmak suretiyle kasten zarar verme”, “Patlayıcı madde kullanmak suretiyle kasten mala zarar verme”, “6136 Sayılı Kanuna Muhalefet”, “Bir örgütün faaliyeti çerçevesinde tehlikeli maddenin izinsiz olarak bulundurulması” iddialarıyla yargılanıyor. Savunma yapan bazı avukatlar, dosyadaki tanıklardan Kadir Ataman’ın işkence altında ifadesinin alındığını ve daha önceden hazırlanan ifadelerin zorla kendisine imzalatıldığını savundu. Savcı işkence iddialarının soruşturulmadığını söyledi.

Kasım 2018’de, iki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan gazeteci Ziya Ataman için avukatları Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda, gazetecinin adil yargılanma hakkı ile güvenlik ve özgürlük hakkının ihlal edildiği savunuldu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Bölümü Başkanı Avukat Veysel Ok, “Müvekkilim Ziya Ataman bölgede gazetecilik faaliyetleri yürüttüğü için hedef alınmış sonrasında da değişen tanık ifadeleri dışında tek bir kanıt olmaksızın iki seneyi aşkın tutuklu kaldı. Çok ciddi sağlık sorunları bulunmasına rağmen bu süre boyunca da tahliye edilmedi” dedi. Ataman için tahliye ve 50 bin TL de tazminat talep edildi.

AYM, söz konusu başvuruya ilişkin 16 Nisan 2019 tarihli kararında iddiaları açıkça dayanaktan yoksun buldu. Gazeteci Ataman’ın temsil eden Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları uzun tutukluluk süresi ile birlikte tutuklamanın hukuksuz olması, ifade özgürlüğünün, adil yargılanma hakkının, savunma hakkının ihlal edilmiş olması gerekçeleriyle AİHM’e başvurduklarını açıkladı.

Savcılığın 47 sayfalık mütalaasında Ziya Ataman ve diğer sanıklar hakkında çok sayıda suçtan müebbet ve süreli hapis cezaları isteniyordu. 24 Nisan tarihli kararda Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi Ziya Ataman’a örgüt üyeliği nedeniyle 14 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine karar verdi. Ataman’ın avukatları kararı istinaf edeceklerini belirtti.

MLSA avukatları kronik bağırsak rahatsızlığı olan Ziya Ataman’ın korona virüsü salgını nedeniyle riskli durumda olduğu için tahliye edilmesi talebiyle AYM’ye bireysel başvuru yaptı.