Kapatılan IMC TV Program Koordinatörü Ayşegül Doğan “PKK örgütü yöneticiliği” iddiasıyla 22 yıl 6 ay hapis istemiyle yargılanıyor. Gazetecinin yargılanmasına sebep olan delillerin gazetecilik faaliyeti kapsamında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileriyle yaptığı görüşmeler, Diyarbakır’daki DTK binasında yöneticileriyle yaptığı röportajlar ve katıldığı etkinliklerden oluştuğu belirtiliyor. 11 Eylül tarihli duruşmada Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Doğan’ın ses kayıt örneklerinin alınması için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesine karar verdi.
Yargılamanın 25 Aralık’ta gerçekleşen dördüncü duruşmasında, mahkeme Cumhurbaşkanlığı Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğüne yazı yazılarak Doğan’ın basın kartı olup olmadığının sorulmasına kararı verdi.
18 Mart tarihli duruşma korona salgını nedeniyle 10 Haziran’a ertelendi.
Yargılamaya 7 Ekim’de devam edilecek (10 Haziran).
7 Ekim’de görülen beşinci duruşmada sunulan mütaalada, Doğan’ın “örgüt üyeliği” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Mahkeme Doğan’ın konuşma tapelerine ilişkin kayıtların Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından istenmesi yönündeki talebi yargılamaya yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddetti ve avukatların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre verdi. Bir sonraki duruşma 7 Aralık’ta (7 Ekim).
7 Aralık’ta görülen duruşmada, mahkeme gazeteci Doğan’ın COVID-19 temaslı olduğu gerekçesiyle sunduğu mazareti “davanın makul sürede sonuçlanması” için kabul etmedi. Mahkeme, Doğan’a örgüt üyeliği suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Doğan’ın yurt dışına çıkış yasağının da hüküm kesinleşinceye kadar devam etmesine karar verildi (7 Aralık).
İstinaf Mahkemesi, kapatılan İMC TV’nin Program Koordinatörü Ayşegül Doğan’ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılandığı davada yerel mahkemenin “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Doğan’a verdiği 6 yıl 3 ay hapis cezasını “eksik araştırma ve dosya kapsamına uygun olmayan gerekçe ile hüküm kurulması” sebebiyle yasaya aykırı bularak bozdu.
Gerekçeli kararda, Doğan’ın DTK’nin hangi eylem ve faaliyetlerine örgütsel amaçla katıldığının ortaya konulması ve tartışılması gerektiği belirtilerek Doğan hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturma sırasında elde edilen tanık ifadeleri ve delillerin denetime imkan verecek şekilde dava dosyası arasına alınmadığı gözetilmeden karar verildiğine dikkat çekildi.
Ayrıca, kararda Doğan hakkında verilen yurt dışına çıkış şeklindeki adli kontrol tedbiri “orantılı” olduğu ileri sürülerek, bu tedbirin devamına karar verildi.
Henüz duruşma günü belli olmayan davanın, önümüzdeki aylarda başlanması bekleniyor (3 Nisan).
17 Ekim’de görülen duruşmada, mahkeme adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması dahil avukatların tüm taleplerini reddetti. Bir sonraki duruşma 25 Ocak 2023’te (17 Ekim).
25 Ocak’ta görülen duruşmada, tanık dinlenmesi için yazılan talimatın dönüşünün beklenmesine karar verildi. Bir sonraki duruşma 6 Mart’ta (25 Ocak).