Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1 Mart günü hakkında “arama” kararı olduğu gerekçesiyle 12 kişiyle birlikte gözaltına alınan ve sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili sorgulanan Jinnews muhabiri Durket Süren, dört gün sonra hakimlikçe “yurtdışı yasağı” kararıyla serbest bırakıldı (5 Mart 2018).
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 12 Şubat 2019’da hazırlanan iddianamede, Süren’in twitter paylaşımları, tape kayıtları, Azadiya Welat ve Özgür Gündem isimli gazetelerin yasaklı olan sayılarının satışını gerçekleştirdiği iddiasıyla “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve “örgüt propagandası yapmak”tan cezalandırılması istendi (12 Şubat).
5 Şubat 2020’de Gazeteci Durket Süren hakkında açılan davanın 3’üncü duruşması görüldü. Duruşmada mahkeme başkanı, Süren’in Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından el konulan materyallerin dijital ve kriminal incelemesinin ve banka hesap hareketleri için MASAK’tan istenen raporların gelmediğini belirtti.
Mahkeme heyeti, istenen raporların dönüşünün beklenmesine karar vererek, duruşmayı 18 Mayıs gününe erteledi (5 Şubat).
18 Mayıs’ta Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi planlanan duruşma Covid-19 önlemleri çerçevesinde 28 Eylül 2020 tarihine ertelendi.
28 Eylül’de görülen duruşmada mahkeme başkanı, MASAK raporunun hazırlandığını, dijital materyal inceleme raporunun ise henüz tamamlanmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, dijital inceleme raporunun beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 25 Ocak’ta tarihine erteledi (28 Eylül).
25 Ocak’ta görülen duruşmada Süren’in el konulan dijital materyallerine ilişkin Diyarbakır Kriminal Polis Laboravatuarından beklenen inceleme raporunun henüz dosyaya eklenmediği görüldü. Mahkeme, raporun sonucunun beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 26 Nisan’da (25 Ocak).
20 Eylül’de görülen duruşmada mahkeme dijital inceleme raporunun beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 13 Aralık’ta (20 Eylül).
13 Aralık’ta görülen duruşmada, savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Süren’in “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek ” suçundan beraatini; “örgüt propagandası” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, mütalaaya karşı savunma yapmaları için avukatlara süre verdi. Bir sonraki duruşma 21 Şubat’ta (13 Aralık).
21 Şubat’ta görülen duruşmada, mahkeme, gazeteci Durket Süren’in “örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasından beraatine, “örgüt propagandası” suçundan ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi (21 Şubat).