Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki evine 6 Aralık sabahı yapılan baskında gözaltına alınan gazeteci İrfan Uçar, TEM Şubesi’nde ifadesi “örgüt üyeliği” (TCK 220/2) şüphesiyle ifadesi alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 1998’den beri gazetecilik yapan ve Antep 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce serbest bırakılan Uçar’ın sorgulanmasına 20 yıl önce mesleki faaliyetleri gereği yaptığı telefon görüşmeleri de gerekçe oluşturdu. Uçar’a Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) hukuki destekte bulundu (6 – 8 Aralık).
1 Ekim 2024
Gazeteci İrfan Uçar hakkında, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla dava açıldı. Uçar, 6 Aralık 2023’te Gaziantep’in İslahiye İlçesi’nde yapılan ev baskınında gözaltına alınmış, daha sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Uçar’ın haberleri ve sosyal medya paylaşımları suçlama konusu yapıldı. Ayrıca, gazeteci Cengiz Kapmaz’ın 2011 yılında İstanbul’daki evine yapılan baskında el konulan dijital materyallerde yer alan yazılarda Uçar’ın adının geçmesi, suç delili olarak gösterildi. Uçar’ın, gazeteci-yazar Musa Anter ve 24 yıl önce Van’da öldürülen Özgür Gündem gazetesi ile dergi dağıtımcısı Adnan Işık hakkında yaptığı röportajlar da iddianamede suç unsuru sayıldı. İrfan Uçar’ın yargılanmasına 9 Ocak 2025’te Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak. (1 Ekim)
9 Ocak 2025
Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci İrfan Uçar hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın görülmesine başladı. Savunmasında jandarma operasyonunu eleştiren Uçar, baskının ailesine ağır bir psikolojik yük getirdiğini, babasının da Temmuz ayında bu süreç nedeniyle kaygı içinde vefat ettiğini söyledi. SEGBİS üzerinden dinlenen gizli tanık ise gazeteci Uçar’ı tanımadığını, örgüt talimatıyla haber yapıp yapmadığına dair bilgisi olmadığını beyan etti.Uçar ve avukatları gizli tanık ifadelerinin yok hükmünde olduğunu belirterek kabul etmediklerini dile getirdi. Mahkeme heyeti, gazeteci hakkında uygulanan yurtdışı yasağının devamına ve bir diğer tanığın dinlenmesine karar verdi. Duruşma 29 Nisan 2025’e ertelendi.