MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Gezi’de gazeteci Gökhan Biçici’ye şiddet uygulayan polisler yargılanacak
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Gökhan Biçici
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2013
SON GÜNCELLEME TARİHİ
22/11/2022
HAK ARAMA KATEGORİSİ
MEDYA
Ulusal Medya

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” kararının ardından dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’ye şiddet uygulayan polislerin yargılanmasına karar verdi. Gazeteci Gökhan Biçici, Gezi Direnişi sırasında eylemleri takip ederken polisin şiddetine maruz kalmış; ancak sanık 5 polis ve ilgili ilgili kolluk güçleri hakkında daha önce “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırların aşılması”; “hakaret”; “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçlarından “kovuşturmaya yer yok” kararı verilmişti.

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, verdiği kararda, İstanbul Cumhuriyet Bassavcılığı’nın 2014/79864 – 2021/135880 S.K. sayılı “kovuşturmaya yer yok” kararına karşı yapılan itirazı değerlendirdi ve daha önce İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin “bu karara itirazı reddetmesi”nin Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğünü hatırlattı. Kararda, AYM’nin Gökhan Biçici’ye yönelik şiddet ile “ifade ve basın özgürlükleri ile insan haysiyeti ile bağdasmayan muamele yasağının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiğinin tespit edildiği, ancak yeniden başlatılan soruşturmada zamanaşımı süresinin dolması nedeni ile kovuşturmama yoluna gidildiği” belirtildi.

Zamanaşımı kararının “usul ve mevzuata aykırı olduğunu” değerlendiren mahkeme, Gökhan Biçici’nin itirazını kabul etti ve “kovuşturmama kararının kaldırılması”na karar verdi. Söz konusu karar, gereği için soruşturma dosyası ile birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade edildi. Başsavcılığın yeniden hazırladığı iddianame ile İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 30 Haziran günü görülecek (31 Mayıs).

30 Haziran’da görülen duruşmada, esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, suç tarihinin 2013 olduğunu, zaman aşımı süresinin ise 8 yıl olduğunu bu nedenle CMK 223/8 gereğince davanın düşürülmesini talep etti. Mütalaaya karşı söz alan Biçici, “Bu suçta zaman aşımı olduğunu düşünmüyorum çünkü söz konusu suç işkencedir. Sanıkları yargılanmasına Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilmeli” dedi. Av. İris mütalaaya karşı yazılı beyanda bulunmak için süre talep etti. Mahkeme, talebi kabul etti. Bir sonraki duruşma 13 Eylül’de (30 Haziran).

13 Eylül’de görülen duruşmada, duruşma savcısı, bir önceki duruşmada istediği zaman aşımı talebini geri çekti ve kovuşturmanın devamı yönünde mütalaasını değiştirdi. Biçici’nin avukatı Metin İriz, sanıklardan ek savunma alınmasını talep etti. Ayrıca tevsii tahkikat talebinde bulunarak tanık dinlenmesini talep etti. Mahkeme tanık dinlenmesi yönündeki talebi kabul ederken, polisler arasındaki Y.U.’nun savunmasının alınması için hakkında yakalama kararı verildi. Bir sonraki duruşma 22 Kasım’da (13 Eylül).

22 Kasım’da görülen duruşmada, davada şimdiye kadar sanıklardan sadece birinin ifadesi alınabildi. Mahkeme, tebligata rağmen duruşmalara gelmeyen sanık polislerden biri hakkında daha yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca bir önceki celsede bir diğer sanık polis memuru hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma, 23 Şubat 2023’te (22 Kasım)