MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Ünal Tanık – “FETÖ” davası
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Ünal Tanık
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2017
SON GÜNCELLEME TARİHİ
07/02/2023
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
İnternet
İnternet Haber Portalı
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Yayın Organı Sahibi Kişi
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Hapis cezası verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Türk Ceza Kanunu
md. 314/2

13 Şubat 2017 günü İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi çoğunluğu gazeteci olan 29 sanık hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, 18’i tutuklu 26 medya çalışanının “FETÖ üyeliği” ve “darbe teşebbüsü” suçlamasıyla yargılandığı davada 8 Mart 2018 tarihli duruşmada kararını açıkladı.

Köşe yazarı ve şarkıcı Atilla Taş’ı “FETÖ’ye bilerek yardım”dan 3 yıl 1 ay 15 gün, gazeteci Murat Aksoy’u 2 yıl 1 ay hapse mahkum etti. Medya çalışanları Ali Akkuş, Ahmet Memiş, Muhammet Sait Kuloğlu, Erkan Acar, Oğuz Usluer, Hüseyin Aydın, Ufuk Şanlı, Yetkin Yıldız, Cuma Ulus’a “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay hapis; Cihan Acar, Bünyamin Köseli, İbrahim Balta, Bayram Kaya, Cemal Azmi Kalyoncu, Habip Güler, Hanım Büşra Erdal, Mutlu Çölgeçen, Ünal Tanık, Yakup Çetin, Seyit Kılıç, Hüseyin Aydın, Abdullah Kılıç ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu aynı suçlamayla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan Ali Akkuş tutuklandı. Tüm sanıklar “darbe” suçlamasından beraat etti. Hakkında yakalama kararı bulunan Said Sefa ve Bülent Ceyhan’ın dosyaları ayrıldı (8 Mart 2018).

22 Ekim 2018’de İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi gazetecilerin istinaf taleplerini reddetti ve tutuklu sanıkların tutukluluk hâllerinin devamına hükmetti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 16 Mart 2020 tarihli kararında 17 gazeteci yönünden hükmü onarken, 8 gazeteci hakkında örgüt üyeliği suçundan verilen cezalar yönünden hükmün bozulmasına karar verdi. Hanım Büşra Erdal, Cuma Ulus, Mutlu Çölgeçen, Bayram Kaya, Bünyamin Köseli, Abdullah Kılıç, Cihan Acar, Davut Aydın, Habip Güler, Halil İbrahim Balta, Hüseyin Aydın, Muhammet Sait Kuloğlu, Mustafa Erkan Acar, Oğuz Usluer, Seyid Kılıç, Murat Aksoy ve Ufuk Şanlı’ya verilen 6 yıl 3 ay hapis cezalarını onadı.

Sanıklar Ahmet Memiş, Cemal Azmi Kalyoncu, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız’a ‘Terör örgütü üyeliği’nden verilen hapis cezaları daha fazla araştırma yapılması gerekçesiyle bozuldu. şarkıcı Atilla Taş’a ‘örgüte yardım’dan verilen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasını ise bozdu. Atilla Taş’ın eylemlerinin ‘Cumhurbaşkanına hakaret ve Devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama’ suçunu oluşturduğunu belirtti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, FETÖ’nün KHK ile kapatılan yayın organı Zaman Gazetesi Genel Yayın Editörü Ali Akkuş hakkında verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezasının ise bozulmasına karar verdi. Daire, Akkuş hakkında hata hükümlerinin uygulanıp ceza verilmemesi gerektiğine hükmetti. Akkuş, karar ile birlikte tahliye ettirildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin tutuklu gazeteciler Ahmet Memiş, Cemal Azmi Kalyoncu, Gökçe Fırat, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız hakkında “örgüt üyeliği” suçundan verilen cezayı bozmasıyla, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi gazetecilerin tahliyesine karar verdi. Yargıtay kararı sonrası yeniden görülecek davada ilk duruşma 4 Kasım’da (15 Haziran).

4 Kasım’da başlayan yeniden yargılamanın ilk duruşmasında, sanıklar beraatlerini ve haklarındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti. Mahkeme sanıklar hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması taleplerini reddetti. Bir sonraki duruşma 31 Mart’ta (4 Kasım).

31 Mart’ta görülen duruşmada, mahkeme, imza yükümlülüğü yönünden adli kontrollerin kaldırılmasına, yurtdışı yasaklarının ise devamına karar verdi. Atilla Taş’ın avukatının tefrik talebinin ise AİHM kararının dosyaya ulaşmasından sonra değerlendirilmesine karar verildi. Bir sonraki duruşma 26 Ekim’de (31 Mart).

26 Ekim’de görülen duruşmada, mahkeme başkanı Atilla Taş’ın TCK301’den yargılanması için Adalet Bakanlığından izin beklendiğini, bu suçlama yönünden savunmasının henüz alınmadığını belirtti. Mahkeme Taş haricindeki sanıkların adli kontrol tedbirlerini kaldırdı. Bir sonraki duruşma 17 Şubat’ta (26 Ekim).

17 Şubat’ta görülen duruşmada, savcı, adli kontrol tedbirinin ölçülü olması nedeniyle Taş’ın avukatının adli kontrolün kaldırılması yönündeki talebinin reddini istedi. Tefrik hususundaki talebi mahkemenin takdirine bırakan savcı, dosyadaki eksik hususların giderilmesini talep etti. Mahkeme, Atilla Taş’ın dosyasının tefrik edilmesine ve yurt dışı çıkış yasağının devamına ve dosyadaki hususların tamamlanmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 23 Haziran’da (17 Şubat).

23 Haziran’da görülen duruşmada, mahkeme AİHM kararının beklenmesine ve Gökçe Fırat hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasına ve mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 29 Kasım’da (23 Haziran).

29 Kasım’da görülecek duruşma, mahkemenin iş yoğunluğu sebebiyle ertelendi. Bir sonraki duruşma 7 Şubat’ta (29 Kasım).

7 Şubat’ta görülen duruşmada, savcı tevsii tahkikat istedi. Bir sonraki duruşma 8 Haziran’da (7 Şubat).