MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Mehmet Altan – “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” yargılaması
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Mehmet Altan
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2016
SON GÜNCELLEME TARİHİ
04/02/2020
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
Basılı Yayın
Gazete
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Beraat kararı verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Türk Ceza Kanunu
md. 309

Mehmet Altan 15 Temmuz 2016 darbe girişimi soruşturması kapsamında 1 Eylül 2016’da gözaltına alındı ve 22 Eylül’de tutuklandı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Şubat 2018 tarihinde, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Şükrü Tuğrul Özşengül hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Tutuksuz yargılanan Murat Tibet Sanlıman ise beraat etti. Mahkeme “Meclisi ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamalarından karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında olduğu 6 kişiye verilen “ağırlaştırılmış müebbet” cezasını 2 Ekim 2018 tarihinde onadı. Dava Yargıtay’a taşındı.

Öte yandan Anayasa Mahkemesi, 11 Ocak 2018 tarihli kararı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği yönünde karar vererek, ihlalin ortadan kalkması için halen tutuklu bulunan Altan’ın tahliye edilmesi gerektiğini belirtmişti. İlk derece mahkemeleri tarafından karar uygulanmadığından Altan’ın avukatları hem AYM’ye hem de AİHM’e başvuru yaptı.

AİHM, 20 Mart 2018 tarihinde, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vererek manevi tazminata hükmetti. Bunu müteakiben, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi AYM kararının iç hukuktaki bağlayıcılığının altını çizdi ve Mehmet Altan’ın tahliye edilmesi gerektiğine karar verdi. Altan, 27 Haziran 2018 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye edildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “FETÖ’nün darbe girişimi” davasında gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu. Yargıtay, davada Mehmet Altan’ın, yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesine hükmederken, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın “Anayasayı ihlal” değil “FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu işlediklerine karar verdi. Daire Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ile diğer tutuklu sanıkların tahliye taleplerini ise reddetti.

Yargıtay’ın bozma kararından sonra yeniden görülen yargılamada İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın görüşüne uyarak Mehmet Altan’ın beraatine karar verdi.

Gazetecinin 2018’de yaptığı ikinci AYM başvurusu 9 Ocak 2020’de karara bağlandı. Altan’ın tutukluluğunun hak ihlali oluşturduğuna dair AYM kararına rağmen ihlali ortadan kaldırma kararına uymayarak tutukluluğa devam edilmesi kararını veren yerel mahkeme kararlarının kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ihlal ettiğine karar verildi. AYM, Şahin Alpay kararına atıf yaparak, yerel mahkemelerin Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını değerlendirme yetkisine sahip olmadığını vurguladı. Kararla birlikte AYM, Altan için 30 bin TL tazminat hükmetti.