MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Gazeteci Hakan Aygün – “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak” yargılaması
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Hakan Aygün
ŞEHİR
Muğla
MÜDAHALENİN YILI
2020
SON GÜNCELLEME TARİHİ
16/03/2021
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
İnternet
Sosyal Medya Hesabı
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Hapis cezası verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Türk Ceza Kanunu
md. 216/3

Gazeteci Hakan Aygün, korona virüsü için başlatılan “Milli Dayanışma Kampanyası” nın ardından 31 Mart 2020’de “IBAN suresi ayet 1, Ey IBAN edenler… Biz size ayrı bankalardan IBAN numaraları verdik ki IBAN edesiniz diye. Hiç şüphesiz ki ahiret gününde IBAN edenle IBAN etmeyenler ayrılacaktır” tweetini paylaştı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Avukat Mustafa Doğan İnal, Hakan Aygün hakkında 1 Nisan’da suç duyurusunda bulundu. Avukat İnal, gazetecinin “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ve “alenen hakaret” suçlarını işlendiğini öne sürdü. Istanbul Başsavcılığı’na yapılan şikayetten iki gün sonra 3 Nisan’da Gazeteci Hakan Aygün, Muğla’nın Bodrum ilçesinde gözaltına alındı ve tweeti nedeniyle tutuklandı.

6 Mayıs’ta gerçekleşen duruşmada tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önünde bulunduran ve kaçma ihtimali olmadığına kanaat getiren Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesi gazeteci Hakan Aygün’ün tahliyesine hükmetti (6 Mayıs)

14 Temmuz tarihli ikinci duruşmada Aygün hakkında bir iddianame daha hazırlandığı açıklandı ve ikinci iddianamenin bu dosyayla birleştirilmesine karar verildi. Avukatı yeni iddianameye savunma hazırlamak için süre istedi.

Aygün’ün bilgisayarı üzerinde yapılacak incelemenin de beklenmesine karar verildi. Davanın, 27 Ekim 2020’de görülmesine karar verildi.

Gazeteci 15 Ağustos tarihli tweetinde, dava konusu haber nedeniyle Datça’da yeniden gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamaya göre gazeteci aynı itham nedeniyle ikinci kez yakalanmış oldu. Gazeteci, ifadesinden sonra serbest bırakıldı.

27 Ekim’de görülen duruşmada Aygün birleşen iddianamede suçlamaya konu paylaşımın kendisine ait olmadığını ifade etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, dijital materyallerin incelenmesinin beklenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 19 Ocakt’ta (27 Ekim).

9 Mart’ta görülen beşinci duruşmada, mütalaasını sunan savcı Aygün’ün cezalandırılmasını talep etti. Bir sonraki duruşma 16 Mart’ta (9 Mart).
16 Mart’ta görülen karar duruşmasında gazeteci Hakan Aygün, “dini değerleri aşağılamak” (TCK 216/3) suçlamasıyla 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı (16 Mart).