İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Şubat 2018 tarihinde, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Şükrü Tuğrul Özşengül hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Tutuksuz yargılanan Murat Tibet Sanlıman ise beraat etti. Mahkeme “Meclisi ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamalarından karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında olduğu 6 kişiye verilen “ağırlaştırılmış müebbet” cezasını 2 Ekim 2018 tarihinde onadı. Dava Yargıtay’a taşınacak.
AYM, Altan’ın başvurusuna hak ihlali tespit etmedi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “FETÖ’nün darbe girişimi” davasında gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu. Yargıtay, davada Mehmet Altan’ın, yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesine hükmederken, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın “Anayasayı ihlal” değil “FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu işlediklerine karar verdi. Daire Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ile diğer tutuklu sanıkların tahliye taleplerini ise reddetti.
Yargıtay’ın bozma kararından sonra yeniden görülen yargılamada İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Ahmet Altan için “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti; suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek tahliyesine karar verildi. Nazlı Ilıcak “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı, suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek adli kontrolle tahliyesine karar verdi. Mehmet Altan’ın ise beraatine hükmedildi. Bu kararın ardından Ahmet Altan 23 Eylül 2016’dan bu yana tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden 5 Kasım’da tahliye edildi.
Tahliyeden birkaç gün sonra Başsavcılık tutuksuz yargılama kararına itiraz etti ve itiraz sonucunda Ahmet Altan’ın yeniden tutuklanmasına karar verildi. Altan’ın avukatı, 26 Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın hüküm niteliğinde olduğunu ve bir üst mahkemenin yani 27 Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutuklama kararı verme yetkisi olmadığını belirtti.
Altan 13 Kasım’dan beri yeniden cezaevinde.
Anayasa Mahkemesi, tahliye edildikten 8 gün sonra yeniden tutuklanan Ahmet Altan’ın tutukluluğunun hukuki olmaması ve tutuklama kararını veren mahkemelerin bağımsız ve tarafsız olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği yönündeki başvuruyu reddetti (2 Aralık).
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2016 Eylül ayında tutuklanan yazar ve gazeteci Ahmet Altan’ın başvurusuna ilişkin kararını 13 Nisan 2021 tarihinde açıkladı. AİHM, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden önce katıldığı bir televizyon programındaki sözleri ve 2016 tarihli üç yazısı gerekçe gösterilerek tutuklanan ve “darbe” suçlamasıyla yargılandığı davada 2018 yılında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan, Yargıtay’ın bu cezayı bozmasının ardından bu kez de “örgüte yardım” (220/7) suçlamasıyla 10 yıl 6 ay hapis cezası verilen Ahmet Altan’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine (AİHS 10.madde), özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğine (AİHS 5/1 ve 5/5. maddeler) ve yargı sürecinin adil ve hızlı yürütülmediğine (AİHS 5/4. madde) hükmetti. Altan’a 16 bin Euro tazminat ödenecek.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası açılan “darbe girişimi” davasında “Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla Ahmet Altan’a verilen 10 yıl 6 ay ve Nazlı Ilıcak’a verilen 8 yıl 9 ay hapis cezalarını bozdu. Silivri Cezaevi’nde bulunan Ahmet Altan 14 Nisan tarihinde tahliye edildi (14 Nisan).