Diyarbakır’da PKK’ya yönelik operasyonlar kapsamında 9 Ekim’de ev baskınıyla gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı, Yeni Yaşam gazetesi ve Jinnews sitesi çalışanlarından Abdurrahman Gök, Semiha Alankuş, Lezgin Akdeniz, Esra Solin Dal, Cihan Ölmez ve Mehmet Akdoğan ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı (13 Ekim 2018).
Diyarbakır’da 9 Ekim 2018 tarihinde gözaltına alınan gazeteci Abdurrahman Gök hakkında haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek yürütülen soruşturma sonucunda “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla dava açıldı.
İddianame Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 23 Şubat’ta (30 Ekim).
23 Şubat’ta görülen duruşmada mahkeme, Gök’ün yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına ve bir gizli tanığın celse arasında dinlenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 3 Haziran’da (23 Şubat).
3 Haziran’da görünen duruşmada mahkeme, dosyanın esas hakkında mütalaanın hazırlanması için savcılığa gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 30 Eylül’de (3 Haziran).
30 Eylül’de görülen duruşmada Gök, savunmasında gazeteci olduğunu ve savcılığın suçlama konusu yaptığı paylaşımları haber verme amacıyla yaptığını belirterek savcılığın suç duyurusu talebinin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme suç duyurusunda belirtilen sosyal medya paylaşımlarının duruşma arasında incelenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 20 Ocak’ta (30 Eylül).
20 Ocak’ta görülen duruşmada mahkemenin bir önceki duruşmada “örgüt propagandası” iddiasıyla yaptığı suç duyurusu davaya dönüştürüldü ve mevcut dava dosyası ile birleştirildi. Mahkeme, birleşen dosya iddianamesine karşı savunmalarını hazırlamaları için Gök ve avukatına süre verdi. Bir sonraki duruşma 31 Mart’ta (20 Ocak).
31 Mart’ta görülen duruşmada, esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Gök’ün “örgüt üyeliği” suçlamasından beraatını; “zincirleme örgüt propagandası” suçlamasından ise cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için Gök ve avukatına süre verdi. Bir sonraki duruşma 30 Haziran’da (31 Mart).
30 Haziran’da görülen duruşmada, mahkeme gazeteci Gök’ün üzerine atılı “silahlı örgüt üyesi olmak” suçunu işlediğinin sabit olmadığı gerekçesiyle bu suçlamadan beraatine karar verdi. Mahkeme, Gök’ün üzerine atılı “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçunun sabit olduğunu ileri sürerek Gök’ü 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı.
Gök’e hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını kabul edip etmediğini sormayan mahkeme, Gök’ün adli sicil kaydı, yeniden suç işlemeyeceğine dair olumlu kanaat oluşmamasını gerekçe göstererek, cezasında erteleme ve seçenek yaptırımlarının uygulanmasına yer olmadığına karar verdi. Gök’ün avukatı Resul Temur, kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını söyledi (30 Haziran).
İstinaf Mahkemesi, gazeteci Abdurrahman Gök’e verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasını “yerinde” bularak hapis cezasını onadı. Gök’ün avukatı Resul Temur, temyiz başvurusunda bulunacak (12 Ocak).
Abdurrahman Gök’ün açık tanık beyanları nedeniyle “örgüt üyeliği” (TCK 314) ve “örgüt propagandası” (TMK 7/2) iddialarıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması 11 Haziran’da Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada, daha önce Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturmada 16 gazeteci hakkında ifadesi bulunan “CV23TY45UP78” kod adlı gizli tanığın ifadelerinin dosya dahil edildiği öğrenildi. Gizli tanığın 16 gazeteci hakkında verdiği ifadelerde Gök’ten bahsetmediği, ancak 28 Kasım 2023’te Tokat 2. Ağır Ceza Mahkemesince alınan beyanların da Gök’ün kendisine “örgüt adına basın yayın faaliyetleri sürdürdüğünü” anlattığı tutanak mahkeme dosyasına girdi. Mahkeme gizli tanığın dinlenmesi talebini kabul etti, yurt dışı yasağı adli kontrol tedbirinin devamına karar verdi ve duruşma 22 Ekim’e ertelendi (11 Haziran).