MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Dihaber muhabiri Nuri Akman – “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “örgüte üye olma” yargılaması
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Nuri Akman
ŞEHİR
Gaziantep
MÜDAHALENİN YILI
2017
SON GÜNCELLEME TARİHİ
01/07/2019
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
İnternet
Haber Ajansı
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
İddianamenin kabulü ile yargılamaya başlanması
HUKUKİ DAYANAK
Türk Ceza Kanunu
md. 314/2

Antep’te 13 Temmuz 2017’de haber takibi yaparken “Haklarında şikayet ve makul şüphe olduğu” gerekçesiyle gözaltına alınan ve 14 gün gözaltında kaldıktan sonra 27 Temmuz 2017’de tutuklanan Dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve adli kontrolle serbest bırakılan Nuri Akman hakkında Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “örgüte üye olma” suçlamalarıyla dava açıldı. 14 gün boyunca gözaltında tutulan gazeteci Nuri Akman, gözaltında şiddet gördüğünü açıklamıştı. Bilgisayarlarında bulunan “MİT karargâhında gece sevkiyat gündüz eğitim veriliyor” haberi ve fotoğraflar da iddianamede yer aldı. İddianamede, “Halk tabanında terör örgütüne desteği yükseltmek, örgüte ve silahlı yapılanmasına katılımı teşvik etmek, örgütün ve faaliyetlerinin meşru olarak algılanmasını sağlamak, siyaset ve seçimler üzerinde baskı oluşturmak, örgütün bölge halkı üzerindeki baskısını arttırmak” suçlamalarına yer verildi Alayumat ve Akman’ın yaptıkları haberler ve arkadaşları ile WhatsApp’tan yapmış oldukları haber tartışmaları suç delili sayıldı. 45’er yıl hapsi istenen gazetecilerden Alayumat, 2 Şubat 2018 tarihinde görülen duruşmaya Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldı.

Alayumat ve Akman ifadelerinde dosyada örgüt üyeliği ve ajanlık suçlamasına konu olacak bir delil olmadığını ve dosyada gazetecilik faaliyeti dışında birşey olmadığını söylediler. Alayumat, “Casusluk olması için bilgileri bir örgütle ya da ülkeyle paylaşmam gerekir. Mail adresim, kimlere haber gönderdiğim belli. Casusluk faaliyetinde bulunduysam belgeleri kime nereye göndermişim?” dedi. Mahkeme, Alayumat’ın tutukluluğunun, Nuri Akman’ın ise adli kontrol uygulamasının devamına karar verdi. 23 Mayıs 2018 tarihli duruşmada suçlamaları reddedip, “Bir yıla yakın bir süredir haksız bir şekilde tutukluyum. Gazeteciyim ve gazetecilik faaliyetlerimden ötürü yargılanıyorum. Tahliyemi talep ediyorum” diyen Alayumat tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Davaya 19 Ekim 2018‘de devam etti.

Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Antep’te 13 Temmuz 2017’de gözaltına alınıp tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen Dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat ile adli kontrolle serbest bırakılan muhbir Nuri Akman’ı “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “örgüt üyeliği”nden yargıladığı davada beraat kararı verdi. İki habercinin 45 yıl hapsi isteniyordu (1 Mart).