MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Cumhuriyet Gazetesi Davası- Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Orhan Erinç
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2019
SON GÜNCELLEME TARİHİ
21/11/2019
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
Basılı Yayın
Gazete
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Yayın Organı Sahibi Kişi
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Hapis cezası verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Türk Ceza Kanunu
md. 220/7

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesinin 14 yazar ve yetkilisini “PKK, FETÖ ve DHKPC örgütlerine yardım” iddiasıyla yargıladığı davada, toplam 81 yıl 45 gün hapis verdi. Mahkeme, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde yargıladığı Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay’a “güveni kötüye kullanmak” suçlamasından beraat, “örgüte yardım” suçlamasından 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası; gazeteci Ahmet Şık’a “terör örgütüne yardım” suçundan toplam 7 yıl 6 ay hapis; Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Gazeteci Kadri Gürsel 2 yıl 6 ay, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve gazete yazarı Aydın Engin 7 yıl 6 ay, çizer Musa Kart 3 yıl 9 ay, yazar Hikmet Çetinkaya 6 yıl 3 ay, gazete okur temsilcisi ve yazarı Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik’e 3 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi. Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay hakkında her iki suçlamadan da beraat kararı verildi.

ByLock suçlaması ile tutuklanıp daha sonra telefonunda ByLock olmadığı anlaşılarak tahliye edilen Cumhuriyet Gazetesi Muhasebe Çalışanı Emre İper hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Gazete avukatı Bülent Utku, “görevi kötüye kullanmak” suçlamasından beraat ederken “örgüte yardım ve propaganda”dan ise 2 yıl 4 ay hapisle cezalandırıldı. Mahkeme 542 gündür tutuklu olan Atalay’ın tahliyesine karar verdi. Önceki genel yayın yönetmeni Can Dündar ve İlhan Tanır’ın dosyaları ayrıldı. Gazete çalışanlarından Bülent Yener ve Günseli Özaltay da aklandı. Tüm tutuksuz sanıklara adlî kontrol getirilirken kararlar, Gürsel için oy çokluğuyla, diğerleri için oy birliğiyle alındı (25 Nisan 2018).

İstinaf Mahkemesi, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Cumhuriyet Gazetesi eski yönetici ve yazarları hakkında verdiği mahkumiyet kararını onadı. Karara göre cezası beş yılın altında olan sekiz kişi (Kadri Gürsel, Bülent Utku, Güray Öz, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör, Musa Kart, Hakan Kara ve Emre İpler) yeniden cezaevine girecek. Beş yılın üzerinde ceza alanların (Ahmet Şık, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Orhan Erinç, Hikmet Çetinkaya) Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunma hakları var (19 Şubat).

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Davası kapsamında İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nce mahkum edilen Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yönetim Kurulu Üyesi ve yazar Hikmet Çetinkaya, yazar Aydın Engin’in hapis cezasının bozulmasını ve beraatına karar verilmesi talep etti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin Cumhuriyet davası için verdiği onama kararına 19 Şubat’ta temyiz edilmişti. Yargıtay Başsavcılığı, haklarında verilen hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından onaylanarak kesinleşen Kadri Gürsel, Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Güray Öz hakkında da sirayet yoluyla bozma kararı verilmesi gerektiğini belirtti. Yunus Emre İper’in 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasının onanması, Ahmet Kemal Aydoğdu’nun ise 10 yıllık hapis cezasının onanması yönünde görüş bildirildi. HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın “örgüte yardım” suçundan aldığı 7 yıl 6 ay hapis cezasının bozulması ve Şık’ın “örgüt propagandası” ve “devletin kurum ve organlarını alenen aşağılanması” suçundan yargılanması de istendi (18 Temmuz).

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanları Musa Kart, Güray Öz, M.Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik hakkında “terör örgütüne yardım” suçundan mahkumiyet kararının bozulması yönünde karar verdi. Yargıtay’ın ‘cezalarının infazının durdurulması ve salıverilmeleri’ yönündeki kararı üzerine tahliye edildi. Dosya yeninden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin beş yıl üstü olan cezalarını bozduğu Cumhuriyet gazetesinin eski yetkili ve çalışanları Murat Sabuncu, Akın Atalay, Aydın Engin, Ahmet Şık, Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç ve Kadri Gürsel ile istinafta onanan beş yıl altı cezalarına ilişkin infazı durdurduğu ve tahliye ettirdiği Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik’i yeniden yargıladı; Yargıtay kararına direnerek aynı cezaları verdi. Gazeteci Kadri Gürsel’e beraat kararı veren mahkeme, “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” iddiasıyla Akın Atalay’ı yeniden yedi yıl 13 ay 15 gün, Mehmet Orhan Erinç’i altı yıl üç ay, Mehmet Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ı yedi yıl altışar ay, Bülent Utku’yu dört yıl altı ay, Aydın Engin’i yedi yıl altı ay, Hikmet Aslan Çetinkaya’yı altı yıl üç ay, Güray Tekin Öz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör ile Önder Çelik’i üç yıl dokuzar ay hapse mahkûm etti (21 Kasım)

Avukatlar karara bir kez daha itiraz edecekler. Yargıtay bozma kararında direnirse dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na taşınacak. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, öte yandan, gazeteci Ahmet Şık’ın örgüte yardım”dan değil, “örgüt propagandası” suçundan cezalandırılmasını talep etmişti. 

Dosyanın son tutuklusu gazetenin muhasebe servisi çalışanı Emre İper, Yargıtay’ın onama kararıyla cezaevinde tutulduysa da, Ekim sonunda yürürlüğe giren Yargı Paketi uyarınca tahliye edilmişti (21 Kasım).