MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
MİT Tırları Davası – Can Dündar “terör örgütüne yardım” davası
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Can Dündar
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2016
SON GÜNCELLEME TARİHİ
08/06/2021
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
Basılı Yayın
Gazete
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Tutuklama kararı verilmesi/tutukluluğun devamına karar verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Türk Ceza Kanunu
md. 220/6

Yine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen MİT Tırları davasının Mayıs 2016 tarihli kararında “üye olmadan terör örgütüne yardım etmek” iddiasına ilişkin dosyanın ayrılmasına karar verilmişti.

Ayrılan dosyaya ilişkin yargılamada ise Cumhuriyet gazetesi eski yayın yönetmeni Can Dündar’ın dosyası gazeteci Erdem Gül ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’ndan ayrıldı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada diğer sanıklar Erdem Gül ve Enis Berberoğlu’na ilişkin karar verilmiş iken Can Dündar’ın yargılaması devam ediyor.

Mahkeme, Dündar’ın, Almanya’dan iadesine ilişkin talebin de sonucunu bekliyor.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından Dündar’ın yeniden yargılandığı davada, Yargıtay bozma ilamında bahsi geçen, Arap Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinin Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genel Sekreterine sunduğu 5 Haziran 2015 tarihli, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni şikayet eden özdeş mektubun bir örneğini ve tercümesinin gönderilmesi için Dışişleri Bakanlığına yazılan yazının cevabı bekleniyor.

15 Mayıs 2019’da yapılan onuncu duruşmada mahkeme Can Dündar’ın yargılama sürecinde ayrılan tüm dosyalarının birleştirilmesine de karar verdi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin Dündar hakkındaki cezayı bozmasının ardından, yeniden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelen davada, 14 Ekim’de görülen duruşmada savcı mütalaasını verdi. Savcı, Dündar için “gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme” ve “örgüte yardım” suçlarından 22,5 yıldan 35 yıla kadar hapis cezası istedi. Bir sonraki duruşma 4 Aralık’ta (14 Ekim).

4 Aralık’ta görülen duruşmada, Dündar mahkeme heyetinin reddini istedi. Mahkeme heyeti dosyanın geldiği aşamayı gerekçe göstererek bu talebin geri çevrilmesine karar verdi. Mahkeme reddi hakim talebinin reddedilmesine ilişkin üst mahkemeye itiraz yapılması için avukatlara 7 günlük süre tanıdı. Bir sonraki duruşma 23 Aralık’ta (4 Aralık).

23 Aralık’ta görülen 13. duruşmada, mahkeme Can Dündar’ın avukatlarının yokluğunda hükmünü açıkladı.  Dündar’a “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri siyasi veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçundan 18 yıl 9 ay; “FETÖ/PDY örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan ise 7 yıl 21 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme ayrıca Dündar hakkında önceden çıkarılan tutuklamaya yönelik yakalama ve malvarlığına el konulması kararlarının devamına ve bugün açıklanan hüküm ile birlikte ise Dündar hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme, Dündar hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına ve iade talepnamesi işlemlerine başlanmasına da hükmetti (23 Aralık).

8 Haziran’da Can Dündar hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla ayrılan dosyası kapsamında hakkında tutuklamaya yönelik yakalama ve kırmızı bülten çıkarılması kararı verildi (8 Haziran).