MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Başsavcı haberi nedeniyle BirGün çalışanlarına dava – Uğur Koç
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Uğur Koç
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2025
SON GÜNCELLEME TARİHİ
27/08/2025
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
Basılı Yayın
Gazete
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Cumhuriyet Savcılıkları
Gözaltı kararı verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Terörle Mücadele Kanunu
md. 6/1

8 Şubat 2025

BirGün gazetesi muhabiri Uğur Koç, aynı gazetede Yayın Koordinatörü Berkant Gültekin ve Sorumlu Müdür Yaşar Gökdemir ile birlikte 8 Şubat akşamı gözaltına alındı. Üç gazeteci, “Yandaş Sabah’tan Akın Gürlek’e makamında ziyaret” başlıklı haberde, “Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek, muhalefetin ‘seyyar giyotin’ olarak adlandırdığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’i makamında ziyaret etti” ifadelerini kullandıkları gerekçesiyle, Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/1 maddesi uyarınca “terörle mücadele eden görevliyi hedef gösterme” suçlamasıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulandı ve Çağlayan Adliyesi’ne çıkarıldı.

Savcılık sorgusunun ardından Gültekin serbest bırakılırken, Koç ve Gökdemir hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir gün imza yükümlülüğü getirilerek adli kontrolle salıverildi. Gözaltılar İstanbul, İzmir, Denizli ve Ankara gibi birçok kentte protesto edildi.

11 Haziran 2025

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in adının geçtiği bir haberi yayımladıkları gerekçesiyle BirGün yöneticileri hakkında iddianame hazırladı. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, Yayın Koordinatörü Uğur Koç ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Yaşar Gökdemir hakkında “kamu görevlisine alenen hakaret” (TCK m. 125) ve “terörle mücadele eden kişiyi hedef göstermek” (TCK m. 6/1-f, 7/2) suçlamaları yöneltildi. Aynı gün gözaltına alınan Yayın Koordinatörü Berkant Gültekin hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

İddianamede, haberdeki ifadelerin “küçük düşürücü” olduğu ve “ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı” savunuldu. Sanıkların 2 ila 5 yıl arası hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Davanın ilk duruşması 30 Haziran’da İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

30 Haziran 2025

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in adının geçtiği bir haber nedeniyle yargılanan BirGün yöneticilerinin ilk duruşmasını yaptı. Duruşmada İbrahim Aydın, Uğur Koç ve Yaşar Gökdemir suçlamaları reddetti.

Koç, “‘Seyyar giyotin’ kavramı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ait bir söylem. Tırnak içinde verdik, hakaret kastımız yoktur, hedef gösterme söz konusu değildir” dedi. Aydın, “Yapılan haber, Sabah gazetesinde yayımlanan haberin haberidir. Dolayısıyla hedef gösterme ve hakaret söz konusu değildir. Beraatımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı. Gökdemir ise, “Eser sahibi ben değilim. Dava konusu haberin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna inanıyorum. Beraatımı talep ediyorum” dedi.

Avukatlar Ali Deniz Ceylan ve Tolgay Güvercin, iktidara yakın medyada Gürlek hakkında yayımlanan benzer haber örneklerine dikkat çekerek BirGün’ün hedef alınmasını eleştirdi. Mahkeme, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için duruşmayı 22 Eylül’e erteledi.

22 Ekim 2025

Davanın üçüncü duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, duruşma sonunda Uğur Koç ve Yaşar Gökdemir’e “kamu görevlisini hedef göstermek” suçundan kişi başı 34 bin 400 TL adli para cezası verdi. Gökdemir hakkında hükmün açıklanması geri bırakıldı. İbrahim Aydın ise aynı suçtan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı ve hükmün açıklanması geri bırakılmadı. Üç gazeteci, “terör örgütüne hedef gösterme” suçlamasından beraat etti.