MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş “örgüt propagandası” ve “kin ve düşmanlığa tahrik” yargılaması
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Sibel Hürtaş
ŞEHİR
Ankara
MÜDAHALENİN YILI
2018
SON GÜNCELLEME TARİHİ
04/03/2021
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
İnternet
Diğer
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
İddianamenin kabulü ile yargılamaya başlanması
HUKUKİ DAYANAK
Terörle Mücadele Kanunu
md. 7/2

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Afrin Operasyonu’na dair sosyal medya paylaşımları ve haberlerinden sorumlu tuttuğu Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş ile gazeteci Hayri Demir’i “örgüt propagandası” ve “kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla yargılamaya başladı. Yargılamanın ilk duruşması 6 Eylül 2018’de gerçekleşti. Ankara’daki evinden 22 Ocak’ta gözaltına alınan Mezopotomya ajansı muhabiri Hayri Demir, “örgüt propagandası”ndan tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmıştı.

Demir, üç Twiti nedeniyle yargılanırken Hürtaş, 23 Ocak 2018 tarihinde Artı TV’de yaptığı Özel Yayında, AKP eski Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal ve vekilliği düşürülen HDP Milletvekili Osman Baydemir’le röportaj yapmıştı. Mahkeme, Ankara Emniyeti’ne suçlama konusu Twitlerin tarihlerine ilişkin rapor isteyecek. 10’ar yıl 6’şar aya kadar hapsi istenen iki haberci ile ilgili yargılama 22 Kasım 2018 ve 22 Ocak 2019’da devam etti.

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Afrin Operasyonu ile yaptığı yayın nedeniyle Artı TV Ankara temsilcisi Sibel Hürtaş ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle de gazeteci Hayri Demir’i “örgüt propagandası”ndan yargılamaya devam etti. Dosya, Hürtaş dışındaki sanıklarla ilgili “askeri kuvvetleri aşağılamak” iddiasıyla 301 madde kapsamında kovuşturma yürütülmesi için Adalet Bakanlığı’ndan izin almak için yazı yazılmasına karar verdi. Dava, 3 Temmuz’a kaldı (27 Mart).

3 Temmuz tarihli duruşmada Mahkeme heyeti başkanı, Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddeden soruşturma izni için Adalet Bakanlığına yazılan müzekkereye cevap gelmediğini kaydetti.sanıkların yurtdışı yasağının kaldırılması ve 301. maddenin anayasanın eşitlik ile düşünce ve ifade hürriyeti ilkelerine aykırı olduğunu, maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılması talepleri reddedildi. Bir sonraki duruşma 3 aralık 2019’da.

3 Aralık 2019 tarihli duruşmada mahkeme, 1. Yargı Paketi kapsamında yapılan yasal değişiklikleri dikkate almadı. Adli kontrol şartının kaldırılması talebini reddeden mahkeme, gazetecilerin TCK madde 301 kapsamında yargılanması için Adalet Bakanlığı’na gönderilen izin yazısına cevap gelmediği gerekçesiyle duruşmayı 26 Mart 2020’ye erteledi.

28 Nisan’da Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi planlanan duruşma, 25 Haziran 2020 tarihine ertelendi.

25 Haziran’da görülen duruşmada Mahkeme, Hürtaş ve Demir’in 2,5 yıldır uygulanan yurt dışı çıkış yasaklarının kaldırılması ve dosyalarının ayrılmasına yönelik talepleri reddetti. Bir sonraki duruşma 25 Kasım’da (25 Haziran).

25 Kasım’da görülen duruşmada mahkeme gazetecilerin yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 4 Mart’ta (25 Kasım).

4 Mart’taki duruşmada Sibel Hürtaş ve Hayri Demir hakkında “örgüt propagandası” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla açılan davada gazeteciler yönünden kovuşturmanın durdurulması kararı verildi. Mahkeme, Hürtaş ve Demir’in TCK301 uyarınca yargılanması için Adalet Bakanlığından izin beklenmesine ve yargılamanın durmasına karar verdi (4 Mart).