İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinde çıkan yazılarda “PKK propagandası yapıldığı” gerekçesiyle gazetenin dokuz yazar ve çalışanını yargılamaya devam ediyordu. Önceki duruşmalarda gazetenin eski eş yayın yönetmeni Eren Keskin, “30 yıldır insan hakları savunucusuyum. İHD Eş Genel Başkanıyım. İfade özgürlüğünü savundum, savunmaya devam edeceğim. Özgür Gündem çalışanları öldürülmüş, gazete binası bombalanmış, kapatılmış bir gazete olduğundan 2013’te dayanışma amaçlı gazetenin genel yayın yönetmeni hanesine ismimin yazılmasını istedim. Ancak fiilen bu görevi yapmadım.”
Keskin’in avukatı Özcan Kılıç, İstanbul 23 Ağır Ceza Mahkemesi’nde müebbet hapisle yargılanan Keskin’in dosyasının bu nedenle bu dosyadan ayrılmasını talep etti. Duruşma savcısı, daha önce sunduğu mütalaasında, Keskin’in yanı sıra sorumlu müdürü Reyhan Çapan ve Hüseyin Aykol’un “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak”tan cezalandırılmalarını istemişti. Ayşe Batumlu, Nuray Özdoğan, Ayşe Berktay, Reyhan Hacıoğlu, Celalettin Can ve Filiz Koçali içinse ceza verilmesine yer görülmemişti.
28 Mart’ta devam eden duruşmada Avukat Özcan Kılıç, sanık sayısının fazla olduğunu belirterek 40’a yakın iddianame olması sebebiyle mahkemeden süre istedi. Bazı sanıklarla ilgili yakalama kararlarının infazını bekleyen mahkeme, avukat Özcan Kılıç’ın Eren Keskin’in dosyalarının birleştirilmesi için sunduğu talebin değerlendirilmesi için İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazılmasına karar vermişti.
Yargılamanın karar duruşması 21 Mayıs 2019’da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme, “örgüt propagandası” suçlamasıyla Ayşe Batumlu ile Reyhan Hacıoğlu’na 1’er yıl 3’er ay; Eren Keskin ile Reyhan Çapan’a 3’er yıl 9’ar ay, Hüseyin Aykol’a 2’şer yıl 1’er ay, Hüseyin Güçlü ile Tahir Temel’e 1’er yıl 6’şar ay hapis cezası verdi.
Bugüne kadar Eren Keskin hakkında 143 dava açıldı. Bu davaların bazıları birleştirildi. 30 Mart 2018 tarihinde 2inci Ağır Ceza Mahkemesi, Eren Keskin hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesi “Türk Milletini, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama” ve 299. maddesi “Cumhurbaşkanına hakaret” uyarınca 7.5 yıl hapis cezasına hükmetti. Bunun yanı sıra bu davalar sebebiyle bugüne kadar Eren Keskin’e yaklaşık 72 bin TL tutarında para cezası kesildi ve bu cezalar kesinleşti. Ayrıca kendisi hakkında halen üst mahkemeler önünde temyiz aşamasında bulunan yaklaşık 460 bin TL tutarında para cezası bulunuyor.