İstanbul 2. Asliye Mahkemesi, “FETÖ ile PKK adına suç işlemek”ten tutuklandıktan sonra ev hapsine alınan ABD’li Rahip Brunson’a yönelik yargı işlemini “ABD ayarlı adalet”, “Rehine diplomasisi çökerken”, “Tutan da bırakan da yargı mı devlet mi” haberleriyle gündeme getiren Cumhuriyet Gazetesi muhabirleri Alican Uludağ ve Duygu Güvenç’i “Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlamalarını içeren iddianameyi kabul ederek yargılamaya başladı.
İfade veren Uludağ, “Aşağılamadım, yargıyla sınırlı olmayan, siyasetin bulaştığı bir “ev hapsi” sürecini eleştirel bir şekilde aktardım. Halkı bilgilendirme görevini yerine getirdiğim için suç da işlediğimi düşünmüyorum. Ceza verilecekse hüküm ertelenmesin” dedi. Yargılama 10 Ekim 2019 tarihine ertelendi (4 Nisan).
10 Ekim tarihli duruşmada Duygu Güvenç’in ilk beyanları dinlendi. Bir sonraki duruşma 9 Ocak 2020’de.
9 Ocak 2020’de İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, avukatların savunma için süre taleplerini kabul eden mahkeme, davanın bir sonraki duruşmasının 16 Nisan 2020 günü görülmesini kararlaştırdı (9 Ocak).
Alican Uludağ ve Duygu Güvenç’in 16 Nisan’da İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmesi planlanan duruşması, 2 Temmuz 2020 tarihine ertelendi (16 Nisan).
Davanın 2 Temmuz’da görülen 6. duruşmasında gazeteci Uludağ’ın avukatı mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Güvenç’in avukatı Abbas Yalçın ise savunma yaptı. Mahkeme savunmanın ardından duruşmayı 22 Ekim’e bıraktı (2 Temmuz)
22 Ekim’de görülen duruşmada mahkeme “fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması gerekçesiyle” Uludağ ve Güvenç’in beraatlerine karar verdi (22 Ekim).