MEDYA GÖZLEM VERİTABANI
ENGLISH
Sedef Kabaş – “Hakaret” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” yargılaması
İLGİLİ KİŞİ VEYA KURUM
Sedef Kabaş
ŞEHİR
İstanbul
MÜDAHALENİN YILI
2022
SON GÜNCELLEME TARİHİ
21/12/2022
İFADE TÜRÜ
Siyasi
KULLANILDIĞI ARAÇ
Televizyon
MÜDAHALE EDİLENİN SIFATI
Gazeteci
ALT ÖZGÜRLÜKLER
Bilgi ve Düşünceleri Yayma Hakkı
MÜDAHALE BİÇİMİ
Yargı Organlarının Müdahaleleri
Ceza Mahkemeleri
Beraat kararı verilmesi
HUKUKİ DAYANAK
Türk Ceza Kanunu
md. 299

Gazeteci Sedef Kabaş, Tele1’de katıldığı programda “Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur” yorumunda bulundu. Aynı gece Kabaş “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla alındı.

Gazeteci tutuklama talebiyle İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik Kabaş’ın tutuklanmasına karar verdi (22 Ocak)

11 Şubat’ta Kabaş hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. Kabaş hakkında hazırlanan iddianamede “Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçesiyle 7 yıla, Soylu ve Karaismailoğlu’na “hakaret” suçlamasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapsi isteniyor (11 Şubat).

‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğince 22 Ocak’ta tutuklanan Sedef Kabaş’a yönelik  soruşturma, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Basın Bürosunca tamamlandı. İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. İlk duruşma 11 Mart’ta (15 Şubat).

11 Mart’ta görülen duruşmada, mahkeme Sedef Kabaş’ın “kamu görevlisine hakaret” suçlamasından beraatına; “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasındansa 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edilmesine ve tahliyesine karar verdi (11 Mart)

Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla tutuklandıktan sonra tahliye edilen gazeteci Sedef Kabaş’a 35 bin lira manevi tazminat cezası verildi (21 Aralık).